Πως πήρε την πρόκριση ο Αρης

2024/01/18 at 1:37 ΠΜ 18/01/2024 newsroomΟ Χουλιάν Κουέστα ξόρκισε έναν κακό δαίμονα και πιάνοντας δύο πέναλτι στη σχετική διαδικασία χάρισε σπουδαία πρόκριση για τον Άρη επί της ΑΕΚ στο «Κλ. Βικελίδης» με 4-2 έπειτα από το ισόπαλο 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του και οδήγησε την ομάδα του στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς ήταν το πρόσωπο της μεγάλης βραδιάς με την εμφάνισή του στην κανονική διάρκεια, κυρίως όμως με τα πέναλτι που απέκρουσε στη σχετική διαδικασία. Η ΑΕΚ έμεινε με την καλή εμφάνισή της για περίπου 70 αγωνιστικά λεπτά. Προηγήθηκε με γκολ του Γκατσίνοβιτς αλλά ο Άρης επέστρεψε με αυτό του Λορέν Μορόν. Για να κριθούν όλα στη διαδικασία των πέναλτι όπου ο Άρης πήρε πρόκριση έπειτα από 24 χρόνια, εκείνη δηλαδή απέναντι στον Παναθηναϊκό το 1999.

Αρης – ΑΕΚ: Έτσι έπαιξαν…
Μόνο μια αμφιβολία υπήρχε για τα πρόσωπα της 11αδας του Άρη κι αυτή αφορούσε τον Χουλιάν Κουέστα. Τελικώς, ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν κάτω από την εστία των «κίτρινων» και οι υπόλοιπες επιλογές του Άκη Μάντζιου ήταν αναμενόμενες στο δικό του 4-3-3. Με την τετράδα των Μοντόγια, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο και Μπράμπετς στην άμυνα, τους Ντουκουρέ-Τζούρασεκ και Νταρίντα στον άξονα και τους Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο και Μορόν στη γραμμή κρούσης.

Κλείσιμο
Αντιθέτως, οι αμφιβολίες ήταν περισσότερες για τις επιλογές του Ματίας Αλμέιδα ο οποίος δεν προχώρησε σε διαχείριση. Σιντιμπέ, Ρότα στα άκρα μαζί με τους δύο στόπερ, Βίντα και Μήτογλου, ήταν η αμυντική τετράδα μπροστά από τον Αθανασιάδη. Στη βάση του ρόμβου ο ήταν ο Γιόνσον με τους Άμπραμπαντ, Γκατσίνοβιτς στα άκρα και τον Πινέδα στην κορυφή αυτού με δίδυμο στην επίθεση τους Μάνταλο, Τσούμπερ.

Η ορεξάτη ΑΕΚ και τα δύο γκολ που (σωστά) ακυρώθηκαν
Με περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της, περισσότερα τρεξίματα και πιο δημιουργική, η ΑΕΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο απέναντι σ’ έναν δυσλειτουργικό και τρομερά επιπόλαιο Άρη. Το δε εντυπωσιακό για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν ότι ο Βίντα ήταν ο κύριος εκτελεστής στην επίθεση καθώς προωθούταν συνεχώς, αφήνοντας στο… κατόπι του τον Γιόνσον, φτάνοντας σε τέσσερις τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο. Σκόραρε μάλιστα στο 11ο λεπτό αλλά το γκολ σωστά ακυρώθηκε καθώς ήταν εκτεθειμένος έπειτα από την επαφή που είχε κάνει με την μπάλα ο Μήτογλου.

Προϊόντος του χρόνου, ο Άκης Μάντζιος μάταια περίμενε αντίδραση από την ομάδα του, ίσα-ίσα που είδε την ΑΕΚ να αυξάνει την πίεση, ανακτώντας κατοχές όταν έχανε την μπάλα και να δημιουργεί ευκαιρίες. Στο 15’ ο Πινέδα δεν πρόλαβε να εκτελέσει, στο 20’ ο Μπράμπετς έδιωξε την μπάλα (έπειτα από κεφαλιά του Βίντα) καθώς αυτή είχε πορεία προς τα δίχτυα και στο 32’ ο ίδιος παίκτης αρχικά νικήθηκε από τον Κουέστα σε τετ α τετ από πλάγια θέση και – μετά από μερικά δευτερόλεπτα – από το ύψος του πέναλτι δεν σημάδεψε σωστά. Την ίδια στιγμή, ο άξονας του Άρη ήταν «απών», ο Λορέν Μορόν έδινε ασφάλεια στον Βίντα να προωθείται ελεύθερα και ο Κουέστα ήταν μ’ ένα… σφουγγαρόπανο στα χέρια για να μαζέψει τα απόνερα μιας κακής αμυντικής λειτουργίας.

Ο Γκατσίνοβιτς μετουσίωσε την υπεροχή της ΑΕΚ
Ο Άρης είχε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι, στο 38’ αναγκάστηκε μάλιστα να προχωρήσει στην πρώτη αλλαγή και αυτή ήταν αναγκαστική λόγω του τραυματισμού του Γιάκουμπ Μπράμπετς και είναι χαρακτηριστικό ότι απείλησε μόνο από λάθη των παικτών της ΑΕΚ. Στο 27’ ο Λορέν Μορόν σκόραρε (έπειτα από πάσα του Νταρίντα) αλλά ο Ισπανός ήταν εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης. Νωρίτερα ο Κίκε Σαβέριο δεν αξιοποίησε ένα λάθος του Γιόνσον για να ακολουθήσει ένα ακόμη από τον Λάζαρο Ρότα από το οποίο όμως δεν επωφελήθηκαν οι γηπεδούχοι.

Η ΑΕΚ διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα εντείνοντας μάλιστα και την πίεση και στις επιθέσεις της «ακουμπούσε» την μπάλα στον Τσούμπερ ο οποίος σε ρόλο οργανωτή «έσπαζε» μπαλιές κυρίως σε Άμπραμπαντ, Πινέδα. Τελικώς βρήκε αυτό που ήθελε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου στην τελευταία από τις πολλές στατικές φάσεις που είχε στη διάρκειά του. Ο Χουλιάν Κουέστα – μαζί με τον Βλάντιμιρ Νταρίντα ήταν οι μοναδικοί που ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους στο πρώτο ημίχρονο – «έβγαλε» την πρώτη εκτέλεση του Γιόνσον για να ακολουθήσει το σουτ του Γκατσίνοβιτς και το 0-1.

Τα άλλαξε όλα ο Μάντζιος και σκόραρε ο Μορόν
Βλέποντας την ομάδα του το ίδιο δυσλειτουργική όπως στο πρώτο ημίχρονο, ο Άκης Μάντζιος έπειτα από οκτώ λεπτά στο δεύτερο έκανε πιο επιθετική την ομάδα του με την είσοδο των Φετφατζίδη, Ζαμόρα αντί των Σαβέριο, Ντουκουρέ, πηγαίνοντας σε ρόλο αμυντικών χαφ τους Νταρίντα, Τζούρασεκ. Στο 59’ ο Λορέν Μορόν… εμφανίστηκε στο γήπεδο έπειτα από ένα 55λεπτο όπου πέρασε απαρατήρητος καθώς μετά από εκτέλεση φάουλ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-1). Μάλιστα οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχε πετύχει την ολική ανατροπή αλλά ο Βλάντιμιρ Νταρίντα δεν εκτέλεσε όταν έπρεπε κι έχασε τον έλεγχο της μπάλας.

Εκεί η ΑΕΚ άφησε τη διαχείριση, έγινε πιο επιθετική και είχε στιγμή με τον Γκατσίνοβιτς και ο Άρης – με το ανέβασμα του Μορόν – βρήκε φάση με τον Σουλεϊμάνοφ ο οποίος πριν εκτελέσει είδε τον Πινέδα να του κλείνει τον δρόμο.

Αντίδραση Αλμέιδα με Πόνσε Αραούχο
Με την είσοδο των Αραούχο, Πόνσε στο γήπεδο – ο Πινέδα μετατοπίστηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας – ο Αργεντίνος προπονητής ενίσχυσε την επιθετική γραμμή του προσδοκώντας παράλληλα στην πίεση του αντιπάλου. Η ΑΕΚ είχε την κατοχή της μπάλας όχι όμως και τις ευκαιρίες ενώ ο Άρης έψαχνε τη δική του στιγμή στο παιχνίδι μετάβασης. Στην τελευταία στιγμή του στο γήπεδο πριν την αντικατάστασή του (82’) ο Άμπραμπαντ σούταρε από πλάγια θέση εντός περιοχής στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία ενώ ένα λεπτό αργότερα το ίδιο έκανε και ο Γκατσίνοβιτς από την ίδια θέση αλλά ο Κουέστα ήταν εκεί.

Ο Άρης ζήτησε πέναλτι στο 84ο λεπτό όταν μετά από συνεργασία Φετφατζίδη με Σουλεϊμάνοφ ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή και σε μαρκάρισμα του Πήλιου στον Καυκάσιο winger αλλά τόσο ο Νταμπάνοβιτς όσο και ο Ζέμπετς από το VAR θεώρησαν καθαρή τη φάση. Στο 89’ ο Φαμπιάνο αντέδρασε σωτήρια για τον Άρη στην πάσα του Φερνάντες προς τον Πόνσε και καθώς ο τελευταίος ήταν «φάτσα» με την εστία. Αυτή ήταν και η τελευταία στιγμή στην κανονική διάρκεια.

Παράταση δίχως φάσεις
Στο πρώτο μισό της παράτασης κανείς από τους δύο δεν ήθελε να ρισκάρει καθώς περισσότερο είχαν το μυαλό τους στην άμυνα και στην αποφυγή λάθους παρά στη δημιουργία. Για να φτάσουμε στο 105’ όπου ο Πόνσε σούταρε από το ύψος του πέναλτι αλλά ο Ροζ έβαλε σωτήρια το σώμα του. Οι παίκτες της ΑΕΚ ζήτησαν πέναλτι εκτιμώντας ότι ο Γάλλος σταμάτησε την μπάλα με το χέρι, αλλά ο Νταμπάνοβιτς ήταν κατηγορηματικός, συμφώνησε μαζί του και το VAR.

Το δεύτερο μισό της παράτασης ξεκίνησε με δύο αλλαγές καθώς ο Φεράρι αντικατέστησε τον Μοντόγια στο αριστερό άκρο της άμυνας και ο Ματίας Αλμέιδα έβαλε και το τελευταίο του επιθετικό όπλο (Φαν Βέερτ). Η ΑΕΚ διατήρησε την κατοχή της μπάλας βάζοντας παίκτες στην περιοχή του Άρη αλλά τελικές προσπάθειες δεν βρήκε. Ο Άρης προσπάθησε να τις βρει από στατικές φάσεις σαν το άστοχο σουτ του Ροζ στο 112’. Η παράταση ολοκληρώθηκε με μια ακίνδυνη κεφαλιά του Πόνσε όπου ο Κουέστα μπλόκαρε την μπάλα.

Στα πέναλτι λοιπόν…
Εκεί έμελλε να κριθεί η πρόκριση. Ο Φαμπιάνο έκανε το 1-0, ο Κουέστα σταμάτησε τον Βίντα και ο Μορόν επίσης ευστόχησε (2-0). Ο Φαν Βέερτ μείωσε για την ΑΕΚ (2-1). Ο Γιάννης Φετφατζίδης έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία αλλά ο Χουλίάν Κουέστα έπιασε το πέναλτι και του Πόνσε. Ο Νταρίντα έδωσε ισχυρό προβάδισμα (3-1) στον Άρη. Ο Πινέδα μείωσε (3-2) για την ΑΕΚ και ο Βερστράτε είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρόκριση και την αξιοποίησε

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Φαμπιάνο, Οντουμπάτζο (Άρης), Σιντιμπέ, Ρότα, Πήλιος, Μάνταλος, Πιζάρο, Αθανασιάδης, Μήτογλου (ΑΕΚ)

Ο MVP: Ποιος άλλος; Ο ήρωας Χουλιάν Κουέστα με τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι

Στο ύψος του: Βίντα και Φαμπιάνο έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι για ΑΕΚ και Άρη αντίστοιχα Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα κατάπιε χιλιόμετρα για τον Άρη, η ΑΕΚ πήρε πολλά από τους παίκτες του άξονα

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Άρης περίμενε περισσότερα από τον Σαβέριο και τον Οντουμπάτζο. Η ΑΕΚ δεν πήρε πολλά από τις αλλαγές της

Η «γκάφα»: Αυτή του Γιόνσον στο πρώτο ημίχρονο όπου έδωσε στον Σαβέριο τη δυνατότητα μιας (κακής όμως) εκτέλεσης.

Το «στραγάλι»: Ο Νταμπάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι είναι κακός διαιτητής. «Κούρασε» με τα πολλά σφυρίγματά του στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ανεπαρκής στον πειθαρχικό έλεγχο, τα κριτήριά του στα σφυρίγματά του άλλαζαν ανά πεντάλεπτο. Ελέγχεται για δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σιντιμπέ σε δύο φάσεις. Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ του Μορόν στον Ρότα στη φάση του γκολ του Ισπανού. Ο Άρης διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι στο 84ο λεπτό, θεωρώντας ότι ο Πήλιος τράβηξε τον Σουλεϊμάνοφ, αλλά διαιτητής και VAR είχαν αντίθετη άποψη. Σωστά ακυρώθηκαν τα γκολ των Βίντα, Μορόν αλλά αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν από το VAR.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Τι να γράψεις για ένα παιχνίδι που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Χουλιάν Κουέστα έκανε τη διαφορά στην κανονική διάρκεια αλλά και στη διαδικασία των πέναλτι σ’ έναν αγώνα όπου η ΑΕΚ έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο και πήρε το προβάδισμα, ο Άρης επέστρεψε με το γκολ του Λορέν Μορόν και τελικώς οδηγήθηκε στην παράταση και στη διαδικασία των πέναλτι.

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς (38’ Ροζ), Μοντόγια (105’ Φεράρι), Ντουκουρέ (53’ Ζαμόρα), Τζούρασεκ (90’ Βερστράτε), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (53’ Φετφατζίδης), Μορόν.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα (73’ Πόνσε), Βίντα, Μήτογλου, Σιντιμπέ, Γιόνσον, Άμπραμπαντ (82’ Πιζάρο), Γκατσίνοβιτς (105’ Φαν Βέερτ), Πινέδα, Μάνταλος (82’ Φερνάντες), Τσούμπερ (73’ Αραούχο)