2024/11/15 at 3:04 ΜΜ 15/11/2024 newsroom«Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε την Ελλάδα για πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν έφερε ρύθμιση να ενταχθούν οι γιατροί στα βαρέα και ανθυγιεινά», σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην δημόσια τηλεόραση ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε, αναφερόμενος στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ότι «κύριος στόχος είναι να φέρουμε στη χώρα μας τις αναμονές εκεί όπου πρέπει να είναι, στο τέλος του προγράμματος των 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Ο στόχος του προγράμματος είναι να έχουμε μια κανονική αναμονή στα χειρουργεία, στη χώρα μας. Ο στόχος αυτός ορίζεται στους 4 μήνες για τα ψυχρά περιστατικά. Την λίστα αναμονής την μετράνε όλα τα συστήματα υγείας. Στην χώρα μας δεν την μετρούσαμε. Το 2017 εισάγεται η έννοια της λίστας χειρουργείου, αλλά δεν επικοινωνούν οι λίστες και δεν δίδεται σωστή πληροφορία. Τον τελευταίο χρόνο, επικαιροποιήθηκαν οι λίστες, έγινε ένα πολύ ωραίο ψηφιακό σύστημα που δίνει την πληροφορία και στους γιατρούς και στα νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας. Είδαμε ότι δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά. Όμως, έχουμε αναμονή στα ψυχρά περιστατικά. Το 70% είναι ορθοπλαστική γόνατος, ισχύο, ομφαλοκήλη και καταρράκτης. Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτό κάποιος να περιμένει 8 ή 12 μήνες. Το ΕΣΥ χειρουργεί περίπου 500.000 περιστατικά στα τακτικά χειρουργεία. Τα ογκολογικά περιστατικά αντιμετωπίζονται στην ημερήσια λίστα των χειρουργείων».
Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση της σειράς στα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «στα απογευματινά χειρουργεία υπάρχει αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Στα απογευματινά χειρουργεία θα πηγαίνουμε από το παλαιότερο στο νεότερο περιστατικό. Και ο μοναδικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα ορισμένοι γιατροί να βαπτίζουν επείγοντα ορισμένα περιστατικά είναι να μην έχεις αναμονή. Αλλιώς, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι γιατροί, ούτε πρόκειται να εμπλακούμε στην ιατρική κρίση».
Μιλώντας για το σημερινό επίπεδο της αναμονής, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «η αναμονή είναι υψηλότερη στην περιφέρεια. Έχουμε κυρίως προβλήματα εκεί, όπου πιέστηκαν περισσότερο από τον covid. Έτσι, οι μεγαλύτερες αναμονές εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν τώρα μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Θα υπάρξουν και άλλες δυνατότητες. Η δεύτερη δυνατότητα θα είναι σε ιδιωτικές δομές με γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτό έχει δοκιμαστεί στον covid. Στην Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη δούλεψε πάρα πολύ καλά. Η τρίτη επιλογή θα είναι και η υποδομή και οι γιατροί να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Τονίζω ότι δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή. Μιλάμε για χειρουργεία, για τα οποία οι μέρες νοσηλείας είναι πολύ λίγες. Σε κάποια χειρουργεία δεν χρειάζεται καν νοσηλεία, όπως είναι ο καταρράκτης. Η πολιτεία έχει ένα στόχο: να έχουμε χαμηλές αναμονές και να είμαστε στο μέσο όρο της Ε.Ε. ή και καλύτερα. Στην Ε.Ε. έχουμε χώρες που είναι καλύτερα από εμάς, αλλά έχουμε και χώρες που είναι πολύ χειρότερα από εμάς. Το NHS στην Αγγλία, για παράδειγμα, έχει 7,6 εκατομμύρια πολίτες στη λίστα αναμονής».
Σχετικά με το ποιος «καθοδηγεί» τον ασθενή στο σύστημα υγείας, τονίστηκε ότι «είναι ο προσωπικός γιατρός, που πρέπει να καθοδηγήσει τον ασθενή στο σύστημα υγείας. Σε άλλες χώρες, ο ασθενής πηγαίνει στον οικογενειακό ή προσωπικό γιατρό και αυτός ορίζει την πορεία για τον ασθενή εντός του συστήματος, πορεία που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι να υπάρχει κάποιος που θα καθοδηγήσει τον ασθενή στο σύστημα. Για αυτόν τον λόγο ψηφίστηκε χθες ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Ο προσωπικός γιατρός θέλει να μας προλάβει να μην έχουμε πρόβλημα υγείας, να συμβουλεύσει τον πολίτη. Ο προσωπικός γιατρός θα αποφορτίσει και τα νοσοκομεία. Όσο πιο καλά είναι οργανωμένη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόσο περισσότερο αποφορτίζονται και τα νοσοκομεία». Screenshot_891
Αναφορικά με την επιλογή της κυβέρνησης να «βαφτίσει» τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «ο προσωπικός γιατρός είναι ρόλος. Μακάρι να είχαμε τους γιατρούς που θέλουμε, στις ειδικότητες που θέλουμε. Αυτή τη στιγμή, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια για τον προσωπικό γιατρό. Είδαμε ότι καλύπτεται η περιφέρεια, αλλά ότι έχουμε πρόβλημα στα αστικά κέντρα».
Τοποθετούμενος, εν συνεχεία, για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε: «Σε ποια χώρα οι γιατροί παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά; Η πίεση από τους γιατρούς είναι να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό αίτημα. Τα βαρέα και ανθυγιεινά ακούγεται σαν συνδικαλιστικό αίτημα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Όλοι κυβέρνησαν, αλλά κανείς δεν ικανοποίησε αυτό το αίτημα. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε πολλά χρόνια τη χώρα και δεν ψήφισε ποτέ τα βαρέα και ανθυγιεινά για τους γιατρούς. Τα βαρέα και ανθυγιεινά έχουν το μεγάλο πρόβλημα, ότι κατεβάζουν το όριο ηλικίας στα 62. Αυτό αποστερεί μεγάλο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα. Υπάρχει πίεση στο νοσηλευτικό κλάδο για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εισάγει τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ας γίνει το αίτημα της αύξησης των μισθών. Εμείς έχουμε δώσει αύξηση του ιατρικού μισθολογίου και υπάρχει και η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στην αύξηση του μισθολογίου και του νοσηλευτικού προσωπικού».
Τέλος, σε σχέση με το πώς θα καλυφθεί το κενό σε ιατρικό προσωπικό μετά τη συνταξιοδότηση των γιατρών που στελέχωσαν για πρώτη φορά το ΕΣΥ, αποσαφηνίστηκε ότι «σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις είμαστε πολύ περισσότεροι στις προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή, το προσωπικό του ΕΣΥ είναι 10% περισσότερο από τότε που έχουμε καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων».