Τι αναμένουμε παγκοσμίως το 2025;

2025/01/02 at 6:49 ΜΜ 02/01/2025 newsroomΤο 2025 θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω χάος στη Μέση Ανατολή και μια εντεινόμενη κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης – όλα υπό τη σκιά μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Μόνο το 65% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Ipsos Predictions Survey 2025, μια μελέτη 33 χωρών, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το 2024 ήταν μια κακή χρονιά για τη χώρα τους: το χαμηλότερο ποσοστό από το 2019. Παρά τα επίπεδα ρεκόρ συγκρούσεων, τον υψηλό πληθωρισμό και τις κρίσεις κόστους ζωής, φαίνεται ότι το 2024 άφησε τον κόσμο “σε μια κατάσταση συγκρατημένης αισιοδοξίας”, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να προσφέρουν μια “φευγαλέα στιγμή κοινής γιορτής”. Ένας μεγαλύτερος αριθμός, το 71%, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το 2025 θα είναι ακόμη καλύτερο, αλλά η αναλογία αυτή ήταν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ και ο πόλεμος με τη Χαμάς, ο οποίος κλιμακώθηκε σε μια ολοκληρωτική αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το Ιράν – καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία – συνέβαλαν σε αυτό το “αίσθημα ανησυχίας”. Οι πολιτικές αναταραχές και η ανατροπή του 80% των κατεστημένων αξιωματούχων στις δημοκρατίες “τροφοδότησαν περαιτέρω αυτή την αβεβαιότητα”.
Η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται μετά την πανδημία και οι περισσότερες χώρες έχουν σε μεγάλο βαθμό ελέγξει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Όμως η οικονομία θα εξακολουθεί να παίζει “υπερμεγέθη ρόλο στην πολιτική” το επόμενο έτος, δήλωσε ο καθηγητής δημόσιας πολιτικής Thomas Klassen στο The Conversation. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει “σταθερή αλλά μη ικανοποιητική” ανάπτυξη, αλλά ακόμη και οι σταθερές συνθήκες μπορούν να “δημιουργήσουν πολιτικές επιπτώσεις”. Και οι οικονομικοί κίνδυνοι “παραμονεύουν” στον ορίζοντα. Υπάρχει ο επερχόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών όπως η Κίνα, και ενδεχομένως με την ΕΕ, καθώς και οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για καταστροφικούς δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό.
Η τιμή του Bitcoin έχει επίσης υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και “το πρόβλημα με τις φούσκες είναι ότι όταν σκάνε, συχνά ακολουθούν ύφεση ή ύφεση”. Το “υπερβολικά μεγάλο μερίδιο” της Αμερικής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει “η μητέρα όλων των φούσκων”, δήλωσε ο συντάκτης των Financial Times Ruchir Sharma. Το γεγονός ότι “σχεδόν κάθε αναλυτής της Wall Street” προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι του υπόλοιπου κόσμου υποδηλώνει ότι η φούσκα βρίσκεται “σε πολύ προχωρημένο στάδιο”. Αλλά στα προχωρημένα στάδια μιας φούσκας, οι τιμές “συνήθως ανεβαίνουν παραβολικά”, όπως οι τιμές των αμερικανικών μετοχών τους τελευταίους έξι μήνες. “Όλα τα κλασικά σημάδια των ακραίων τιμών, των αποτιμήσεων και του συναισθήματος υποδηλώνουν ότι το τέλος είναι κοντά.
Αν το 2024 ήταν το Έτος της Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία, τότε το 2025 μοιάζει τουλάχιστον με ένα λιγότερο ταραχώδες πρόγραμμα. Αλλά θα υπάρξουν εκλογές-καμπανάκι σε τρεις ηπείρους, στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία. Η τελευταία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι η μεγάλη που πρέπει να παρακολουθήσετε. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μόλις έχασε μια ιστορική ψήφο δυσπιστίας μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του τον Νοέμβριο, η οποία προκάλεσε σπάνιες πρόωρες εκλογές.
Η κατάσταση έρχεται σε μια περίοδο “βαθιάς οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής αβεβαιότητας” για τη Γερμανία, αναφέρει ο Guardian. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς, καθώς οι πολιτικοί αγωνίζονται να “προσελκύσουν ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από την κρίση του κόστους ζωής και τη στασιμότητα για την Ουκρανία”. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση για το αν οι Σύροι πρόσφυγες θα πρέπει τώρα να “παροτρύνονται να επιστρέψουν” και εκκλήσεις από τη συντηρητική αντιπολίτευση και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία για μια “ριζική επανεξέταση της πολιτικής ασύλου”.
Οι επιπτώσεις της επανεκλογής του Τραμπ “θα επηρεάσουν τα πάντα, από τη μετανάστευση και την άμυνα μέχρι την οικονομία και το εμπόριο”, δήλωσε ο Tom Standage, συντάκτης του World Ahead 2025 του Economist.
Η τάση προς τον απομονωτισμό του Τραμπ “θα κάνει φίλους και εχθρούς να αμφισβητούν τη σταθερότητα των συμμαχιών της Αμερικής”, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “αυξημένες εντάσεις, ακόμη και σε διάδοση των πυρηνικών όπλων”. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και θα συμβάλει στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να τερματιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας. Αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του και οι απειλές του για εμπορικό πόλεμο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες γεωπολιτικές εντάσεις και να αποξενώσουν πρώην συμμάχους. Η “συναλλακτική στάση” της Αμερικής θα “ενθαρρύνει τις ταραχές” από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα – το “κουαρτέτο του χάους”. Είναι “ασαφές αν η Αμερική θα αντιταχθεί στην Κίνα σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν”. Μέση Ανατολή Αυτή “θα παραμείνει το παγκόσμιο hotspot”, δήλωσε ο Klassen, με τη “συμβολή του αυταρχισμού, του εθνικισμού, της θρησκείας και της εμπλοκής των υπερδυνάμεων”. Η πρόσφατη πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία “πιθανότατα θα αυξήσει την αστάθεια” στην περιοχή. Η Λιβύη, ειδικότερα, θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της “εκπληκτικής κατάρρευσης” του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο Frederic Wehrey, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής στο Carnegie Endowment for International Peace. Η πτώση του Άσαντ έχει αλλάξει τις στρατηγικές θέσεις των δύο περιφερειακών δυνάμεων, της Ρωσίας και της Τουρκίας, και θα μπορούσε να επηρεάσει την “εύθραυστη ισορροπία” μεταξύ των δύο στη Λιβύη. Στη Συρία, η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham που ανέτρεψε τον Άσαντ μπορεί να “μιλήσει τα λόγια”, λέγοντας αυτά που η Ουάσινγκτον και η Ευρώπη “θέλουν να ακούσουν”, δήλωσε στο NBC News η Dana Stroul, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Το 2025, θα πρέπει να “περπατήσουν τα βήματα”. Μετά από πέντε δεκαετίες βάναυσης, δικτατορικής διακυβέρνησης, ο συριακός λαός “βρίσκεται σε μια στιγμή της ιστορίας – και σε μια στιγμή ευκαιρίας”, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί.” Τεχνολογία