Τι είπε ο Δούκας για Πρόεδρο Δημοκρατίας και Σημίτη

2025/01/07 at 2:11 ΜΜ 07/01/2025 newsroom 

Βασικά σημεία συνέντευξης Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στο Action 24 και στους δημοσιογράφους Γ. Πιέρρο, Δ. Τάκη και Ε. Καλογεροπούλου

 

Για τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη

Όταν ήμουν γραμματέας στον Τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με Πρόεδρο την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, είχαμε φτιάξει μία αναλυτική πρόταση για τα θέματα της ενέργειας, που την ονομάζαμε «ενεργειακό διαβατήριο».

25 σελίδες με νούμερα, με αριθμούς και τεκμηρίωση για το πως μπορεί να γίνει η απολιγνιτοποίηση, με δομημένο τρόπο. Είχα στείλει την πρόταση σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους και την έστειλα και στον Κώστα Σημίτη. Μου έκανε έκπληξη ότι με κάλεσε στο γραφείο του και την είχε διαβάσει αναλυτικά. Την είχε μπροστά του και είχε σε κάθε σελίδα σημειώσεις. Πήγαμε σελίδα-σελίδα και συζητήσαμε για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κρήτη. Με ρωτούσε εάν αυτό το έργο μπορεί να γίνει όντως, εάν υπάρχει τεχνολογία, εάν το κόστος είναι βιώσιμο για την ελληνική οικονομία. Και πήγαμε έτσι λέξη-λέξη όλο το κείμενο. Στο τέλος θυμάμαι σαν τώρα τη φράση του: Πρέπει κάθε τομέας να παράγει τεκμηρίωση και ανάλυση, για να βοηθάει ώστε όταν έχουμε πολιτικό λόγο, αυτός να πατάει σε συγκεκριμένα δεδομένα και νούμερα.

Για τα Τέλη Ταφής Απορριμμάτων

Μας ενημέρωσαν λοιπόν ότι εκεί που θα δίναμε 18 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά, ο Δήμος Αθήνας, θα δίνουμε 30. Το ίδιο έγινε με όλους τους δήμους της Αττικής. Και μας ενημέρωσαν στις 27/12.

Η απόφαση αυτή της Περιφέρειας πρέπει να ανακληθεί άμεσα, αλλιώς θα καταθέσουμε προσφυγή για τους εξής λόγους:
Νούμερο ένα. Δεν είχαν ενημερώσει τους δήμους.
Νούμερο δύο. Τις αποφάσεις αυτές πρέπει να τις παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έγινε.
Και νούμερο τρία. Ενημερωθήκαμε για την απόφαση 27 του μηνός. Ενώ όλοι οι δήμοι είχαμε καταθέσει και είχαμε ψηφίσει προϋπολογισμούς, αποφάσισαν να μας χρεώσουν με διπλάσια τέλη, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Για τον ΕΔΣΝΑ (τον φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Αττική)

Ο ΕΔΣΝΑ είναι μια πολύ γκρίζα ιστορία. Υπάρχει και εν εξελίξει οικονομικός έλεγχος, είναι μέσα πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δε μπορεί στη χώρα, επειδή δεν υπάρχουν υποδομές όλα αυτά τα χρόνια για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση και η επεξεργασία απορριμμάτων, να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη, να πληρώνουμε συνέχεια τρομακτικά πρόστιμα και αυτά να τα μετακυλίουμε στους πολίτες.

Τι ζητάμε λοιπόν; Ζητάμε ο ΕΔΣΝΑ να εξυγιανθεί οικονομικά. Να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Ποια είναι η δουλειά του; Να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, να υπάρχουν επιτέλους μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δίνουμε να πηγαίνουν για έργα ανακύκλωσης, διότι δώσαμε και το 2022 εκατοντάδες εκατομμύρια, και ψάχνουμε να βρούμε – είναι και η Αρχή Διαφάνειας και το ελέγχει – πού ακριβώς έχουν πάει αυτά τα χρήματα.

Νομίζω ότι πρέπει στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε να είμαστε πολύ σοβαροί και προσεκτικοί στις αποφάσεις και τις διατυπώσεις μας γιατί είναι δημόσιο χρήμα, είναι δημοτικά τέλη, είναι άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν να κάνουν ανακύκλωση και ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Τα βάζουν σε διαφορετικούς κάδους και τελικά, πάνε και τα θάβουνε όλα ή το μεγαλύτερο ποσοστό τους στη Φυλή.

Το ξέρετε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία και τα 7 μέλη του ΕΔΣΝΑ που διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους δήμους, με τα δημοτικά τέλη, είναι της ίδιας παράταξης; Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό. Έχετε ακούσει στη Βουλή, στις Επιτροπές, να είναι όλοι, όλα τα μέλη της ίδιας παράταξης; Και άκουσον-άκουσον, για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο δε συμμετέχει η δημοτική μας αρχή με εκπρόσωπο, αλλά έχουν ορίσει εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση, από τον κ. Μπακογιάννη.

Για τον έναν χρόνο δημαρχιακής θητείας

Eίχαμε βάλει στόχο τα 5000 δέντρα και τον πετύχαμε. Κάποιοι κορόιδευαν τότε. Έλεγαν ότι δεν υπάρχουν χώροι για 5000 δέντρα, γιατί η προηγούμενη θητεία είχε βάλει 4000 δέντρα στην τετραετία. Εμείς βάλαμε 5000 σε ένα χρόνο, και μάλιστα και με καινοτομίες, φτιάξαμε ένα μικροδάσος στην Κυψέλη, στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης, φτιάξαμε, ένα γραμμικό πάρκο στα δικαστήρια, αξιοποιήσαμε ελιές 700 χρόνων, η μία φυτεύθηκε στην Παλαιά Βουλή.

Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια υγεία. Αναβαθμίσαμε τα δημοτικά μας ιατρεία και τα 6 από τα 7 θα είναι πολυδύναμα, με δωρεάν εξετάσεις στους δημότες και πολύ σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης.

Για τα αντιπλημμυρικά και την κλιματική κρίση

Για να μην γίνουμε Βαλένθια, δεν αρκεί να λέμε τι γίνεται με τα φρεάτια, γιατί, για παράδειγμα, στην Αθήνα μόλις το 20% των δρόμων έχουν φρεάτια. Είναι ανοχύρωτη η πόλη διότι δεν έχει αντιπλημμυρικά. Καταρχάς, ξεκινάμε 2 μεγάλα έργα στον Κολωνό και στη Ριζούπολη. Τι χρειάζεται; Μια συνολική μελέτη ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και βεβαίως, χρειάζεται το 20% των δρόμων που έχουν αντιπλημμυρικά και φρεάτια να γίνει 40%. Άρα χρειάζεται ένας υπερδιπλασιασμός των προϋπολογισμών, και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και με την κυβέρνηση και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με όποια άλλα κονδύλια έχουμε διαθέσιμα.

Το νερό έχει μνήμη, κάναμε μια μελέτη και βρήκαμε τα 200 σημεία που, όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και τα 200 σημεία είναι πάνω από μπαζωμένα ρέματα. Εδώ θέλει μεγάλη συνεργασία, και με την Περιφέρεια και με τον Νίκο Χαρδαλιά, γιατί διαφορετικά, δε γίνεται.

Για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος

Σε κάποιες περιπτώσεις και η εμμονή γίνεται λίγο κουραστική. Ήταν ένα ωραίο προϊόν, διότι έδωσαν οι καλλιτέχνες αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό. Και παρουσίασαν ένα πολυθέαμα μόνο για εκείνη τη μέρα. Και είναι ενδεικτικό, μας το είπαν οι άνθρωποι γιατί το δείχναμε από τα social media, ότι είχε 300.000 συνδεδεμένες συσκευές, η κάθε συσκευή, λένε οι ειδικοί, ήταν 2-3 άτομα, άρα προσέγγισε σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Καταρχάς, οι καλλιτέχνες πρέπει να εκφράζονται όπως εκείνοι νομίζουν, δεν πρέπει να γίνεται καμία λογοκρισία. Νομίζω συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Και επέλεξαν τη δεκαετία του ‘80, δεκαετία της «Αλλαγής» με έναν, νομίζω και εγώ, σαρκαστικό τρόπο να δείξουν τον «Ήλιο του ΠΑΣΟΚ» και να παίξουν Λίτσα Διαμάντη, και μετά Λουκιανό Κηλαηδόνη. Δεν ήταν δική μου ιδέα ο «Ήλιος του ΠΑΣΟΚ», σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε καμία παρέμβαση δική μου.

Τα λέω όλα αυτά διότι κουράστηκε και η κούραση με αυτές τις εμμονές, ψάχνουν συνέχεια να βρουν κάτι να χτυπήσουν. Ήταν η «Ταράτσα του Φοίβου», ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσίασε ένα σχήμα που είχε δουλέψει και εμείς δε θέλαμε να κάνουμε καμία απολύτως παρέμβαση ούτε στις επιλογές του, ούτε στο συνολικό πρόγραμμα, το οποίο, σε ό,τι με αφορά ήταν ένα πράγμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία. Και αυτό αποτυπώνεται και από όσους το είδαν.

Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση η ονοματολογία, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ονοματολογία κάνει κακό και στα ονόματα και στον θεσμό. Νομίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει, και είναι σημαντικό, να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να καταλήξουμε στα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης να είναι από άλλο χώρο πρέπει να διατηρηθεί, να έχει ένα προοδευτικό πρόσημο, και νομίζω ότι μέσα από τα όργανα προτείνω να καταλήξουμε σε χαρακτηριστικά και αυτά να είναι που θα οδηγήσουν τη συζήτηση.