Αντίστροφη μέτρηση για τον Ανασχηματισμό – Τα πρόσωπα, τα σενάρια και το τελευταίο(;) Yπουργικό Συμβούλιο – FANTOMAS.GR

2021/08/29 at 5:50 ΜΜ 29/08/2021 NewsRoom

Στο Μαξίμου, νομίζω, άπαντες συμφωνούν ότι η ώρα για τον ανασχηματισμό έχει φτάσει. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών, αλλά εκείνος είναι που θα πατήσει, τη στιγμή που θα κρίνει, το κουμπί των αλ λαγών. Εκείνο στο οποίο συγκλίνουν άπαντες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι ότι δεν μπορεί ο κ. Μη τσοτάκης να πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονί κης, χωρίς να έχει κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Του Νίκου Ελευθερόγλου

Σε αυτή την περίπτωση, η συνέντευξη Τύπου θα επικεντρωθεί στην κριτική γύρω από πρόσωπα. Από την άλλη, δεν πρέπει να τον καθυστερήσει πολύ, ώστε μέχρι τις 11-12 Σεπτεμβρίου, που θα είναι στη Θεσσαλονίκη, να έχουν «χωνευτεί» επικοινωνιακά οι αλλαγές σε πρόσωπα. Να μου επιτρέψετε, με βάση λοιπόν τα παραπάνω, να πω ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό φάνηκε τόσο στις συζητήσεις στη Βουλή όσο και από την αντίδραση που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Γεννηματά.

Ο πρώτος προσπάθησε να τον «κάψει» και να τον «αποδυναμώσει», ισχυριζόμενος ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στην ουσία με τον ανασχηματισμό. Η δεύτερη, σε άλλη γραμμή, ζήτησε επί της ουσίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον επισπεύσει. Ο πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει δείξει ότι δεν λειτουργεί υπό πίεση και ότι θέλει να είναι εκείνος αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συρθεί το θέμα του ανασχηματισμού μέχρι τον Νοέμ βριο. Αυτή η επιλογή μόνο κακό θα κάνει στην κυ βέρνηση και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Όσο σέρνεται η ιστορία και έχοντας μπροστά ένα φθινόπωρο που θα είναι δύσκολο, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείνουν. Παράλληλα, η «ομάδα» του κυβερνητικού έργου που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι έτοιμη για πολιτικές «μάχες» και να μην κρύβεται στα δύσκολα, όπως συ νέβη στην πρόσφατη κρίση. Ο πρωθυπουργός πιστεύω ότι γνωρίζει και τα πρό σωπα και τις δυνατότητες που έχουν στελέχη από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Παράλληλα, γνωρίζει ποιοι από τους Γενικούς Γραμ ματείς του θέλουν να πολιτευτούν, ώστε να ανανεω θεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, άρα δεν θα πρέπει να έχουν κώλυμα.

Η αντιπροσώπευση εκλογικών περιφερειών στην κυβέρνηση είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα απασχο λήσει τον κ. Μητσοτάκη. Τέλος, θα λέγαμε ότι σε κάθε ανασχηματισμό και σε κάθε αλλαγή υπάρχουν δυσαρεστημένοι και ικανο ποιημένοι. Κανείς όμως, είτε φύγει από την κυβέρνη ση είτε δεν μπει σε αυτήν, δεν πρέπει να «τσαλακω θεί» και να «χρεωθεί» πράγματα που συνέβησαν. Μπροστά της η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά από τον Σεπτέμβριο επαναστατική γυμναστική. Γι’ αυτό και πρέπει να μην τροφοδοτηθεί από το Μαξίμου η εσω στρέφεια. Κάτι τέτοιο θα ρίξει νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης την πιο κρίσιμη στιγμή, που είναι το μέσον της θητείας. Κλείνοντας, θα επισημάνουμε ότι οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι μπρο στά της. Με κυριότερη, να κλείσει τις πληγές που άφησαν οι φωτιές και εκείνες που μπορεί να ανοίξει πάλι η πανδημία.

Τα πρόσωπα, τα σενάρια και το τελευταίο(;) Yπουργικό Συμβούλιο

Το προσκλητήριο στους υπουργούς της κυβέρνησης για την πρώτη συ νεδρίαση του Υπουργικού Συμβου λίου για τη νέα σεζόν στις 31 Αυγούστου είχε σταλεί εδώ και αρκετές μέρες. Και η Γραμμα τεία της κυβέρνησης, δε, είναι έτοιμη εδώ και καιρό, προετοιμάζοντας την ύλη της συνε δρίασης.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Κατά τις πληροφορίες του «Π», αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού με την παρούσα σύνθεση, και αυτό γιατί από εκείνο το σημείο και μετά ξεκι νά η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, όπως ξεκάθαρα έχει προ αναγγείλει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στο επόμενο διάστημα. Είναι σαφές ότι η ανάληψη ευθυνών για τα όσα έγιναν κατά τη διαχείριση των πύρινων με τώπων θα λάβει σάρκα και οστά και με τις αλ λαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως, οι αλ λαγές δεν θα αφορούν μόνο τις πυρκαγιές, αλ λά θα έχουν ευρύτερη λογική, με δεδομένο ότι το κυβερνητικό σχήμα έχει παραμείνει επί της αρχής ίδιο, με ελάχιστες αλλαγές και ενισχυτι κές κινήσεις. Ήδη, δε, το σήμα δόθηκε με τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με την καραμπόλα σε θέσεις υφυπουργών, λόγω της ανάληψης από τον Γιάννη Οικονόμου της θέσης του κυ βερνητικού εκπροσώπου και της μετακόμισης του Θεόδωρου Λιβάνιου στο υπουργείο Ψηφια κής Διακυβέρνησης σε θέση υφυπουργού. Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι ο χρόνος των αλλαγών.

Όπως πληροφορείται το «Π», η κεντρική εισήγηση στον πρωθυπουρ γό είναι να προχωρήσει σε αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ, προκειμένου το ζήτημα αυτό να μην υπάρχει ως ελέφαντας στο δωμάτιο κατά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Μένει να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα την υλο ποιήσει, όπερ και το κεντρικό σενάριο, αν και ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει δείξει ότι δεν υλοποιεί οτιδήποτε προεξοφλείται από τρί τους. Το επιχείρημα, όμως, να μην μονοπωλη θεί η παρουσία του στη ΔΕΘ από τη σεναριολο γία του ανασχηματισμού θεωρείται σημαίνον. Ρεαλιστικά, το παράθυρο ευκαιρίας για αλ λαγές πριν από τη ΔΕΘ ανοίγει μετά το Υπουργι κό Συμβούλιο της Τρίτης. Όμως, την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την 1η του μήνα στην Μπρατισλάβα και στις 3 στη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποι κιλότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί ο χρόνος εκδήλωσης των κυβερνητικών πρωτο βουλιών. Τα πρόσωπα Είναι σαφές ότι η θέση του υπουργού Προ στασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι δύσκολη. Τα σενάρια απομάκρυνσής του από την Κατεχάκη δίνουν και παίρνουν, ενώ ήδη κυ κλοφορούν ονόματα διαδόχων του. Και μπορεί η σεναριολογία να μην έχει πάντα βάση, εν προ κειμένω όμως φαίνεται ότι ο κύκλος του υπουργού ολοκληρώνεται.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε στον κ. Μη τσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή, το «μπαλά κι» για τον κ. Χρυσοχοΐδη και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην το «σηκώσει». Βεβαίως, δεν θα «πληρώσει» αποκλειστικά αυτός τη «νύφη» των πυρκαγιών, ούτε τυχόν απομάκρυνσή του θα οφείλεται αποκλειστικά στα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον, πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχωρή σει, η εκτίμηση είναι ότι τη θέση του θα κατα λάβει βουλευτής της ΝΔ, είτε εν ενεργεία υπουργός είτε κοινοβουλευτικό στέλεχος. Για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του υπουρ γού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλά και το σενάριο αναβάθμισης του υπουργού Μετανά στευσης Νότη Μηταράκη, με τη δημιουργία μιας «υπερδομής». Βεβαίως, άλλες πηγές αντι τείνουν ότι όποια σενάρια ακούγονται πολύ νω ρίς, έτσι και καίγονται. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να βρεθεί και το υπουργείο Υγείας, μετά από δύο χρόνια μάχης με την πανδημία. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μένει να φανεί αν θα μείνει ή αν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Εφόσον δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, ο αντικατα στάτης του εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη «γαλάζια» ΚΟ. Και για το εν λόγω υπουργείο, αλλά και γενικά για επιστροφή στο κυβερνητι κό σχήμα, έχει ακουστεί το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νυν γε νικοί γραμματείς να αναβαθμιστούν διά της υφυπουργοποίησης.

«Παίζει» το όνομα του Μάριου Θεμιστοκλέους, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της αναβάθμισης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώρ γου Καράγιαννη, ο οποίος θα πρέπει να αποχω ρήσει από τη θέση του, εφόσον θέλει να κατέ βει στις εκλογές, λόγω της ύπαρξης του 18μη νου. Ακόμα, στο παρασκήνιο λέγεται και πάλι ότι μπορεί να αναβαθμιστεί η γενική γραμματέ ας του υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν οι αλ λαγές θα έχουν και δομικά χαρακτηριστικά, με το σενάριο, για παράδειγμα, να «σπάσει» το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Περι βάλλοντος, λόγω του σπουδαίου ρόλου που αποδίδει ο πρωθυπουργός στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση.

Ακόμα, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν «γαλάζια» στελέχη. Στο παρα σκήνιο ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και άλλων «γαλάζιων» βουλευτών, όπως του Μα κάριου Λαζαρίδη, του Τάσου Χατζηβασιλείου, του Δημήτρη Μαρκόπουλου, του Ανδρέα Νικο λακόπουλου, του Βασίλη Οικονόμου και, βε βαίως, «πρωτάρηδων» από την Περιφέρεια. Άλλωστε, ο ανασχηματισμός, όποτε και αν γί νει, θα είναι πιο κοντά στις επόμενες αντί για πιο μακριά από τις προηγούμενες εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28/08



Post Views:
119

Πηγή