Κορκίδης:  «Θετική η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας»

2022/01/21 at 10:23 ΠΜ 21/01/2022 newsroomΗ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, αφού εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εισηγήθηκε ομόφωνα και η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα. Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα. Με τροπολογία Διευρύνονται που κατατέθηκε στη Βουλή διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου περιλαμβάνοντας όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, καθώς και όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

• Η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022. Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%.

• Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές του για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές, οδηγώντας στην προοπτική αναθεώρησης της αξιολόγησης τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, παρέχοντας ώθηση για τη στρατηγική χρέους του PDMA ύψους 12 δις ευρώ. Η Fitch βλέπει την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 4,1% φέτος, μετά από 8,3% το 2020. Ο δείκτης χρέους φαίνεται να πέφτει στο 190,3% το 2022, από 198,4% το 2021 και 206,3% το 2020. Αναλυτές της Danske Bank και της JP Morgan πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει επενδυτικό βαθμό το 2022. Η JP Morgan δίνει 90% πιθανότητα αναβάθμισης από τον Moody’s και 75% για S&P, Fitch και DBRS.

• Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο μέσος ΔΤΚ για το 2021 ήταν 1,2%, ο υψηλότερος από το 2012, με τις τιμές της ενέργειας να πρωτοστατούν. Ο δείκτης τιμών εισαγωγής σημείωσε άνοδο 25% σε μηνιαία βάση.

• Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της Ελλάδας σημείωσε άνοδο 8% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανάπτυξη προήλθε από την αύξηση 9,1% στη μεταποίηση, 5,9% στα ορυχεία και λατομεία και 4,7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

• Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε κατά 3,1 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 110,3 μονάδες σύμφωνα με τον δείκτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Από την αρχή του έτους, το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί κατά 18,5 μονάδες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2,4 μονάδες στο -43,2 μετά από άνοδο 3,9 μονάδων.

• Η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε στο 39% από 32,8%, για να φτάσει στην κορυφή του πίνακα του πρωταθλήματος της ΕΕ. Η τάση προκαλεί ανησυχία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο πτώσης της πρωτογενούς ανεργίας.

• Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από τη 1η Μαΐου.

• Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς, όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από Covid.

• Οι εταιρικές κοινοπραξίες ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορές για έξι σιδηροδρομικά έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ, που κυμαίνονται από 53,4 εκατ. ευρώ έως 1,68 δις ευρώ. Η ΓΕΚ Τέρνα συνεργάζεται με την Intrakat και τη Siemens, ενώ η Άκτωρ και η Μυτιληναίος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν προσφορές για τα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν νέες γραμμές και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενες γραμμές.

• Το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει συνολικές επενδύσεις 4 δις ευρώ σε δίκτυα και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με περισσότερες από τις μισές κεφαλαιουχικές δαπάνες να προορίζονται για την περίοδο έως το 2026. Μεταξύ των βασικών έργων, το 400 kV Ελλάδα μπήκε στην τελική ευθεία, με τον διαγωνισμό για την ελληνική πλευρά να αναμένεται να κλείσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

• Η ΔΕΗ και η Motor Oil πρόκειται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία πράσινου υδρογόνου που θα συνδυάζει τις αυξανόμενες δυνατότητες ΑΠΕ της ΔΕΗ με την υποδομή διανομής. Η Motor Oil εισέρχεται ήδη στην αγορά υδρογόνου με το έργο Blue Med, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία αλυσίδας παραγωγής και διανομής υδρογόνου γύρω από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου πετρελαίου.

• Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 21% από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 13,6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους ιστότοπους ακινήτων. Οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά 7,6% το 4ο τρίμηνο του 2021, ενώ τα διαφημιζόμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5,2%. Οι ξένοι αγοραστές επένδυσαν λίγο λιγότερο από 260 εκ. ευρώ σε ελληνικά ακίνητα το 2021. Συνολικά εκδόθηκαν 1.035 άδειες Golden Visa έως το τέλος του έτους, από 938 το 2020, αλλά πολύ κάτω από το υψηλό των 3.535 που καταγράφηκε το 2019.

• Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ αναβλήθηκε τουλάχιστον κατά ένα μήνα έως τον Φεβρουάριο, καθώς μια κυβερνητική ομάδα εργασίας διερευνά τρόπους μείωσης της επιβάρυνσης της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας με ουδέτερο τρόπο εσόδων.

• Οι ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν νέα πίστωση ύψους 6 δις ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2021, ωθώντας την πιστωτική επέκταση σε θετικό έδαφος. Οι συστημικές τράπεζες εξέδωσαν περίπου 1,5 δις ευρώ η καθεμία νέα δάνεια το τελευταίο τρίμηνο. Το πρώτο εννεάμηνο η Alpha είχε χορηγήσει δάνεια 3,8 δις ευρώ, η Εθνική 2,8 δις ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 4,6 δις ευρώ και η Eurobank 5,1 δις ευρώ.

• Η παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένεται να τεθεί σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση θα περιλαμβάνει μόνο την τρέχουσα σύμβαση που λήγει το 2023-24 και αποκλείει τυχόν παρατάσεις, οι οποίες θα δημοπρατηθούν χωριστά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, ξεπερνώντας αυτόν της Εγνατίας Οδού που έφτασε το 1,5 δις ευρώ.