Γαλλία : τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το β γύρο

2022/04/11 at 8:13 ΠΜ 11/04/2022 newsroomΟι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν ήδη βγεί και δείχνουν από… θρίλερ εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν με δυο μονάδες διαφορά έως περίπατο επί της Μαρίν Λε Πεν, με διαφορά 10%.

Μακρόν και Λε Πεν θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο προεδρικών εκλογών όπως και το 2017. Αλλά αυτή τη φορά τίποτα δεν θα θυμίζει εκείνες τις εκλογές. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους στον α’ γύρο ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να μην επιλέξουν τη Μαρίν Λε Πεν τη δεύτερη Κυριακή. Εξαίρεση, φυσικά, ο ακροδεξιός Ζεμούρ που τάχθηκε με την ομοϊδεάτισσά του.

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το βράδυ της Κυριακής, φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51% 49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54% 46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν πήρε πάνω από το 66% των ψήφων.

Ποσοστό 52% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λε Πεν, δίνει ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, είπε η Μαρίν Λε Πεν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Ο πρώτος γύρος

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1% ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Μαρίν Λε Πεν από το 23,3% ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos) μετά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε κάτι παραπάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η Λε Πεν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Ο Μακρόν δήλωσε έτοιμος να δημιουργήσει νέα δομή, για να συσπειρωθεί, ανεξαρτήτως «διαφορών», αυτό που αποκάλεσε «ευρύ πολιτικό κίνημα ενότητας και δράσης».

«Ο Μακρόν πρόεδρος!», φώναζαν, ανεμίζοντας γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες, 1.000 ενθουσιώδεις υποστηρικτές του χθες βράδυ, ανακουφισμένοι από την επίδοση του προέδρου, μετρώντας «και ένα, και δύο, και πέντε χρόνια ακόμα».

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Λε Πεν.