e-Newsletter ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη επιτήρηση και βλέπει την επενδυτική βαθμίδα

2022/06/24 at 11:10 ΠΜ 24/06/2022 newsroom

 

Η Ελλάδα πρόκειται επίσημα να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα μετά το 12ετές πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης μετά τη λήξη του στις 20 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010. Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει 21 εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Νοέμβριο για να λάβει την τελική  δόση των κερδών των ομολόγων SMP και ANFA.

Η απόδοση του ελληνικού δείκτη αναφοράς 10 ετών σκαρφάλωσε στο 4,72% και το spread έφτασε τις 305 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αφού αυξήθηκε κατά 25% σε μόλις 10 ημέρες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε στο Eurogroup τον νέο μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για τη ρύθμιση των spreads εντός της ευρωζώνης όταν οι αποδόσεις αυξάνονται πολύ γρήγορα ή πολύ.  Δεν έγινε συζήτηση για τυχόν προϋποθέσεις για τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που θα επωφεληθούν από το νέο εργαλείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 31,6% σε σύγκριση με πέρυσι και 27,77% υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2019. Τα συνολικά έσοδα τον Απρίλιο ήταν 27,17 δισ. ευρώ, από 20,65 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.  πέρυσι. Τα κρατικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 1,16 δισ. ευρώ τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 4,64 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.  Το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε τα 1,48 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,9 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών στήριξης της πανδημίας και η εποχική επίδραση του τουριστικού τομέα ανέβασαν το τριμηνιαίο ποσοστό ανεργίας στο 13,8% το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 12,5% τον Απρίλιο, ενώ μείωση σημειώθηκε και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Μάρτιο.

Μελέτη της ΕΤΕπ δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι από τις πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Έως και 2,5% του ελληνικού πληθυσμού κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το μερίδιο των επιχειρήσεων που αναφέρουν ζημίες θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 27,7 ποσοστιαίες μονάδες ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγής αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 39%, με άλμα 221% να σημειώνεται στην ηλεκτρική ενέργεια.  Αυτό ακολουθεί ένα άλμα 28,2% του δείκτη τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 5%, ενώ ο κυλιόμενος 12μηνος δείκτης αυξήθηκε κατά 27,3%.

Ορισμένοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας στους καταναλωτές μια μικρή ανακούφιση. Τα ποσοστά αυτά αφορούν στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα παραμείνουν στο 13% για όλο το 2022. Η Ελλάδα έπεσε από την 46η στην 47η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2022, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στον παράγοντα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Επτά υποψήφιοι πλειοδότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό ύψους 1 δισ. ευρώ για έξυπνους μετρητές, που προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο επικεφαλής της U.S. International Development Finance Corporation (DFC) δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι η DFC εξετάζει επενδύσεις σε υποδομές LNG, ΑΠΕ και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και σε λιμενικές εγκαταστάσεις.  Οι επενδύσεις στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε καθαρά κέρδη €12 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, μείωση -25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο κόστος δανεισμού.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές επενδύοντας σε νέα καύσιμα και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων πλοίων διπλού καυσίμου και δέσμευσης άνθρακα, ενώ αρκετές εταιρείες δημιουργούν εσωτερικές «πράσινες» μονάδες Ε&Α. Η GasLog έχει συνάψει κοινοπραξία με τον νηογνώμονα πλοίων ABS των ΗΠΑ και την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering για την ανάπτυξη υποδομής δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για μεταφορείς LNG.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει 3 εκατ. θέσεις σε πτήσεις προς την Ελλάδα μόνο για τον Ιούνιο, με αξιωματούχους της βιομηχανίας και της κυβέρνησης να αναμένουν έως και 25 εκατ. αφίξεις συνολικά, σε σύγκριση με 31 εκατ. αφίξεις το 2019. Η κίνηση στα κύρια λιμάνια της Ελλάδας πλησίασε τα επίπεδα του 2019 το Σαββατοκύριακο των διακοπών του Ιουνίου, παρά τις αυξήσεις 20-30% στις τιμές των εισιτηρίων. Τα έσοδα σε έναν μεγάλο φορέα της ακτοπλοΐας ήταν 5 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, ωστόσο το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε κατά 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 39% την τελευταία τετραετία. Το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% και 4,5% το 2020. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ετήσια άνοδος ήταν 8,6%, υποχωρώντας από 9,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να προβεί σε απολύσεις προσωπικού, σε μια προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο γύρω από την πώληση του παραγωγού σιδηρονικελίου. Η νομοθεσία που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών θα χαρακτηρίσει στρατηγική επένδυση την ανάπλαση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, ανοίγοντας την πόρτα σε ταχεία αδειοδότηση και αναπτυξιακά κίνητρα. Το ΕΒΕΠ κατέθεσε σχετικά τρεις παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Νομοσχεδίου.