2023/08/16 at 1:26 ΠΜ 16/08/2023 newsroomΟι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι το διαδίκτυο έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αναμφισβήτητα η θεαματική ανάπτυξη του διαδικτύου έχει αλλάξει όχι μόνο τα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κοινωνία. Έχει επηρεάσει το πώς αναζητούμε ή μοιραζόμαστε τις πληροφορίες, τον όγκο των δεδομένων που θα πρέπει να μοιραζόμαστε, το πώς θα επικοινωνούμε μεταξύ μας όταν επικοινωνούμε, κοκ.
Η πρώτη μεγάλη ώθηση του διαδικτύου ήταν η υποδομή του, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες, έφεραν τους ανθρώπους καταρχήν στις ΗΠΑ και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο σε απευθείας συνεχή ή διαρκή σύνδεση. Η φάση αυτή κορυφώθηκε γύρω στη στροφή του εικοστού αιώνα, θέτοντας τις βάσεις για ένα δεύτερο κύμα, το οποίο επέφερε την έλευση των εφαρμογών και (διαδραστικών) υπηρεσιών θέτοντας το διαδίκτυο κυρίαρχο τόσο στο πεδίο της επικοινωνίας, όσο και στην οικονομία. Στις μέρες μας έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα φάση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδημόνων, στην επόμενη δεκαετία, το διαδίκτυο θα έχει μια πανταχού παρουσία, η δε ταχύτητα με την οποία θα διανέμει κείμενα, στοιχεία, εικόνες και πολυμεσικό περιεχόμενο θα είναι τεράστια. Σε συνδυασμό με την μαζική κοινωνική του χρήση, το διαδίκτυο θα καταστεί όχι μόνον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, αλλά και αόρατο, όπως σήμερα θεωρούμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Υποστηρίζεται ότι το διαδίκτυο θα καταστεί αντίστοιχο της «ηλεκτρικής ενέργειας» και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή με αποτέλεσμα να αλλάξει τα πάντα, από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις έως τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο
Το 2022, το 2,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Eurostat, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει σύνδεση στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό για τα άτομα που βρίσκονται στο επίπεδο φτώχειας ήταν υψηλότερο, 7,6%. Σε σύγκριση με το 2021, η κατάσταση βελτιώθηκε κατά 2,7% για το σύνολο του πληθυσμού και κατά 8,4% για τα άτομα που βρίσκονται στο επίπεδο φτώχειας.
Το 2022, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια όσον αφορά στην ικανότητα να αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο ήταν επίσης ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ: το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο επίπεδο φτώχειας και δεν μπορούν να αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο καταγράφηκε στη Ρουμανία (25,0%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (20,5%) και την Ουγγαρία (16,5%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 1,0%), ακολουθούμενες από την Κύπρο και το Λουξεμβούργο (και οι δύο 1,5%).