Γ. Ηλίας: Η Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική στην περίπτωση κήλης

2024/06/16 at 9:20 ΜΜ 16/06/2024 newsroom 

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ηλίας MD, Msc, PhD, Γενικός Χειρουργός & Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η χειρουργική αποκατάσταση προβλημάτων υγείας ελαχιστοποιώντας το χρόνο παραμονής μας στο νοσοκομείο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Για όσους πάσχουν από κάποια μορφή κήλης και χρειάζεται να την αποκαταστήσουν, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική.

Όντας μια από τις πιο συχνές αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο, η κήλη είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο δεν πρέπει να αμεληθεί, με άλλοθι την πανδημία, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση για την υγεία του ασθενή.

Άλλωστε, οι χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της κήλης έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η επιβάρυνση στον οργανισμό του ασθενή και η παραμονή του στο νοσοκομείο να είναι ελάχιστες.

Πλέον, έχει επικρατήσει η κήλη να αποκαθίσταται με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, δηλαδή όχι ανοίγοντας τομές στην κοιλιά του ασθενή, όπως γίνεται με την παραδοσιακή, ανοικτή επέμβαση, αλλά μέσω πολύ μικρών οπών.

Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης είναι η ρομποτική. Ενώ στη λαπαροσκοπική χειρουργική, τα εργαλεία τα χειρίζεται ο χειρουργός, στη ρομποτική το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει το ρομποτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ελέγχεται από το χειρουργό, μέσω μιας ειδικής κονσόλας.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης κήλης
Χάρη στην παροιμιώδη ακρίβεια κι ευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων και τη μεγέθυνση και τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου μέσα στην κονσόλα που βρίσκεται ο χειρουργός, επιτυγχάνεται ο ελάχιστος δυνατός τραυματισμός ιστών κατά την αποκατάσταση της κήλης.

Ειδικότερα, η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης χαρακτηρίζεται από τα εξής πλεονεκτήματα:

Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται μικρότερη βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό και να περιορίζεται σημαντικά ο πόνος μετά το χειρουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επέμβαση οι ασθενείς συχνά δεν χρειάζονται καθόλου παυσίπονα!
Δυνατότητα πολύπλοκων εργασιών. Συγκριτικά με τα ανθρώπινα χέρια, οι ρομποτικές αρθρώσεις εξαλείφουν το όποιο τρέμουλο και διαθέτουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί πολύπλοκες κινήσεις, σε δυσπρόσιτα σημεία και με παροιμιώδη σταθερότητα.
Περιορισμένη νοσηλεία, ταχύτατη ανάρρωση. Ο ελάχιστος τραυματισμός που προκαλείται στους ιστούς κατά τη ρομποτική αποκατάσταση της κήλης, μετουσιώνεται περιορισμένο χρόνο νοσηλείας. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους άμεσα, αναρρώνουν ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι σε θέση να εκτελέσουν φυσιολογικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Μπροστά στο διπλό κίνδυνο, από τη μία της πανδημίας κι από την άλλη των επειγουσών καταστάσεων υγείας, η σύγχρονη ιατρική προσφέρει ασφαλείς λύσεις. Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, όπως η Ρομποτική Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης, διασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες, σύμφωνα και με τις τελευταίες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, προκειμένου οι ασθενείς να εκτίθενται όσο το δυνατό λιγότερο σε κίνδυνο λήψης του κορωνοϊού COVID-19.