Στάσης: η ΔΕΗ μετασχηματίζεται και προχωράει μπροστά

2024/06/27 at 12:12 ΜΜ 27/06/2024 newsroomΣε ένα ταξίδι μετασχηματισμού βρίσκεται η ΔΕΗ, με τον πελάτη να βρίσκεται σε επίκεντρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (27.6.2024) από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Στάσης.

Σημειώνεται πως η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του στόχου για επαναλαμβανόμενο EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024. «Εντός της εταιρείας αλλάζουμε σχεδόν τα πάντα. Η αλλαγή είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Η αλλαγή φαίνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, αφού πλέον η ΔΕΗ παράγει υπεραξία για όλους τους stakeholders», αναφέρει ο κ. Στάσσης.

«Ο Όμιλος βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων που δημιουργεί το αύριο, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται και έχει παρουσία». Για τη χρήση του 2023 η εισηγμένη θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή: «Η ΔΕΗ επιστρέφει στα μερίσματα μετά από 10 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και CEO.

«Η ΓΣ άναψε το πράσινο φως στη διανομή μερίσματος. Το 2023 ήταν μία κομβική χρονιά για την εταιρεία, αφού κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο διείσδυσης των ΑΠΕ, πέτυχε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και προχώρησε την επέκταση στη Ρουμανία»,

Ο ίδιος σημείωσε πως «είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να γίνουμε παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών, ενώ επαναφέρουμε τη διανομή μερίσματος μετά από μία δεκαετία, απόρροια του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019. Όλα αυτά διατηρώντας μία πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση».

Η εταιρεία έχει μετασχηματιστεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, ο οποίος εκτείνεται από την παραγωγή, εμπορία και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση. Το 2023 «σημαδεύτηκε» από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, τη συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος και την αύξηση της ισχύος σε ΑΠΕ κατά 1,1GW μέσω οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ανέρχεται σε 4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Στάσση έχουν ως ακολούθως:

Το 2023 ήταν μία ακόμα γεμάτη χρονιά για τη ΔΕΗ, με σημαντικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα που έθεσαν τις βάσεις για τη μετατροπή της σε ένα πολυσχιδή όμιλο εταιρειών με διευρυμένη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.
Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel και των θυγατρικών της στη Ρουμανία η οποία αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό και αποτελεί την ιδανική επιλογή στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε θέσει για την μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήταν μία εξαγορά ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πλατφόρμας η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριότητες διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας. Νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, εντός του 2023, υπήρξε συμφωνία με την βρετανική Currys για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Κωτσόβολος, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2024. Η ένταξη της Κωτσόβολος στον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί μία στρατηγική κίνηση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος, σύμφωνα με το business plan που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day στο Λονδίνο. Η κίνηση αυτή επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της λιανικής στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Παράλληλα, η εξαγορά της Κωτσόβολος εξοικονομεί για τον Όμιλο ΔΕΗ περίπου €100 εκατ. τα οποία ο Όμιλος προόριζε για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.
Σημειώθηκε ανάπτυξη του πλάνου σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου μας όσο και μέσω συνεργασιών. Εντός του 2023 η ΔΕΗ ξεκίνησε την υλοποίηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 490 MW μαζί με την RWE στη Δυτική Μακεδονία σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων, με άλλα 450MW να εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους πρώτους μήνες του 2024, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή από την εν λόγω συνεργασία με την RWE να ανέρχεται σήμερα στα 940MW.
Πραγματοποιήθηκαν ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας, όπως η σύναψη Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας με τον όμιλο Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.
To 2024 εξελίσσεται δυναμικά, προχωρώντας σε μια νέα συμφωνία συνεργασίας με την Metlen για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων έως 2GW σε 4 χώρες κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια, σημείωσε ο κ. Στάσσης.

Με την συμφωνία αυτή, ο Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από την Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.

Το 2024 ξεκινά με μία ισχυρή λειτουργική κερδοφορία που επέτρεψε στην εταιρεία να αναβαθμίσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ παρά τη μεταβλητότητα σε αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. «Είμαστε προσηλωμένοι στο πλάνο μας, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής όσο και της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε. Και συμπλήρωσε πως «αυτό μας δημιουργεί σταθερότητα και συνεπώς μας επιτρέπει να αναζητούμε ευκαιρίες και να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας».

«Προχωράμε δυναμικά με όραμα έναν Όμιλο ΔΕΗ», είπε ο κ. Στάσσης. «Θέλουμε να μας επιλέγουν γιατί έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και ανταγωνιστικές τιμές. Η ΔΕΗ σέβεται το περιβάλλον, διαδραματίζει ρόλο στην ευρύτερη εποχή, λειτουργώντας σύγχρονα. «Έχουμε κάνει πολλά και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε.

Πράσινο φως στο σχέδιο της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικής στις τηλεπικοινωνίες
Από τη θεωρία στην πράξη περνά και το σχέδιο της ΔΕΗ για μία πιο ουσιαστική είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μέσω του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων το σχέδιο απόσχισης του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Για το 2030 ο στόχος είναι το δίκτυο οπτικών ινών να φτάσει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣ ενέκρινε και την απόσχιση του κλάδου τηλεπικοινωνιών και την εισφορά του στην εταιρεία Fiber Grid.