Ο …τυφώνας Στάρμερ και οι δύσκολες μέρες που προέβλεψε

2024/07/05 at 12:22 ΜΜ 05/07/2024 newsroomΑκόμα μεγαλύτερης διαστάσεις παίρνει η επιστροφή των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ στην εξουσία μετά από 14 χρόνια στη Βρετανία καθώς κερδίζουν 412 από τις 650 έδρες, επίδοση που ξεπέρασε την πρόβλεψη του exit poll τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Αντίθετα σε πλήρες ναύαγιο εξελίχθηκαν οι εκλογές για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ που κατάφεραν να εκλέξουν 120 βουλευτές, 250 λιγότερος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Στους νικητές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που είδαν τον αριθμό των βουλευτών να εκτοξεύεται στους 71 από μόλις 8 στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Η 412η έδρα κερδήθηκε για τους Εργατικούς μετά από διπλή επανακαμέτρηση και για μόλις 18 ψήφους.

Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι

– οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 412 έδρες, 211 περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές,
– οι Συντηρητικοί 120 και χάνουν 250 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές
– οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 71 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),
– 9 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας
– 7 το Σιν Φέιν
– 6 οι ανεξάρτητοι
– 5 το κόμμα DUP
– 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
– 4 οι Πράσινοι
– 4 το Plaid Cymru
– 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
– και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice

Όπως ανακοινώθηκε ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) πριν να μεταβεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά στο παλάτι θα βρεθεί ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να φωτογραφηθεί σε χειραψία με τον βρετανό μονάρχη ως επισφράγιση του εκλογικού αποτελέσματος. Από εκεί θα μεταβεί στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει την πρώτη του δήλωση ως πρωθυπουργός περίπου στις 14:20.

«Η αλλαγή ξεκινά τώρα»

«Τα καταφέραμε. Παλέψατε γι’ αυτό και τώρα έφτασε η στιγμή της νίκης. Η αλλαγή ξεκινά τώρα. Όλοι νιώθουν ανακουφισμένοι που έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, ένα βάρος έφυγε από το μεγάλο αυτό έθνος» είπε ο Στάρμερ στην πρώτη νικητήρια ομιλία του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να κοιτάει μπροστά. Το φως της ελπίδας γίνεται όλο και πιο δυνατό λάμποντας για μια χώρα που έχει μετά από 14 χρόνια την ελπίδα να πάρει πίσω το μέλλον της» συνέχισε ο Στάρμερ.

Όπως τόνισε η εντολή που πήρε από τον βρετανικό λαό είναι «εντολή μεγάλης ευθύνης». «Οι εκλογικές νίκες δεν έρχονται ουρανοκατέβατα, κερδίζονται μετά από σκληρούς αγώνες».

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολα αλλά όταν τα πράγματα δυσκολέψουν – και αυτό θα συμβεί – να θυμάστε τη σημερινή βραδιά» έστειλε το μήνυμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.