Debate: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…

2024/09/26 at 11:32 ΠΜ 26/09/2024 newsroomτου ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

 

 

Περίμενα να καθίσει λίγο η σκόνη με αφορμή τα όσα συνέβησαν μεταξύ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην τηλεοπτική αναμέτρηση την οποία είχαν. Δεν θα αναφερθώ στο αν υπήρχαν νικητές ή ηττημένοι, καθώς εκτιμώ ότι ολίγη σημασία έχει κάτι τέτοιο, καθώς ούτε το εκλογικό σώμα γνωρίζουμε ούτε και το πόσοι εκ των όσων το παρακολούθησαν θα πάνε στις κάλπες για να επιλέξουν έναν από τους έξι. Για αυτό και θα επιχειρήσω να μείνω στην ουσία του εγχειρήματος. Δηλαδή κατά πόσο αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση μπορεί να φέρει την…άνοιξη τόσο στο δοκιμαζόμενο από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικότερα εάν το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να φέρει την αλλαγή της εικόνας των πολιτών για την Κεντροαριστερά.

Και με βάση αυτά που είδα, άκουσα κι διάβασα δεν νομίζω ότι είμαι αισιόδοξος για αυτό. Κυρίως γιατί δεν άκουσα ένα σχέδιο και αυτό ισχύει για όλους, που θα με έκανε να διαπιστώσω ότι είναι αποφασισμένοι εκεί στην κεντροαριστερά να κάνουν ελκυστικές τις ιδέες τους. Με απλά λόγια να πάνε από το δεν αρέσουμε στο… αρέσουμε της κοινωνίας.

Εκτός από κάτι τσιτάτα και τοποθετήσεις που εμφανώς δείχνουν άγνοια, όχι των προβλημάτων, αλλά των ρεαλιστικών λύσεων τους δεν έλαβα απαντήσεις. Και αυτό ήταν το πιο απογοητευτικό όταν φτάνεις στο δια ταύτα. Το μόνο που τους ενώνει ως αφήγημα και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικά για το χώρο είναι το πώς θα ρίξουν τον Μητσοτάκη. Αλλά για το τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα εάν το καταφέρουν δεν έχουμε απαντήσεις. Και κυρίως δεν ξέρουμε το προς το που θέλουν να το πάνε. Επίσης δεν είδα σε κανέναν , τουλάχιστον με βάση την εμφάνισή τους, έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.

Για να μην πάω στο βαθύτερο ότι με βάση την εικόνα, το λόγο και τα επιχειρήματά τους δεν νομίζω ότι σε ένα ενδεχόμενο debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση αυτά που κατεγράφησαν θα μπορούσε κάποιος να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό. Και όλα αυτά μάλιστα την ώρα που το κυβερνών κόμμα περνά μια παρατεταμένη δημοσκοπική κρίση με ποσοστά, που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια που ο Μητσοτάκης είναι στην ηγεσία του. Και πραγματικά βλέποντας τα σχόλια του τύπου από το debate βγήκε νικητής το ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέμαι ειλικρινά, εάν αυτό ήταν το δίλημμα. Διότι ο στόχος δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ να νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά να δείξει ότι μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη. Ότι έχει έναν άλλο δρόμο διακυβέρνησης της χώρας.

Και να μου επιτρέψουν οι καλοί αναλυτές που χάρηκαν από τη νίκη του Ανδρουλάκη, του Δούκα, του Γερουλάνου, της Διαμαντοπούλου, του Κατρίνη και της Γιαννακοπούλου, αλλά ένα debate πολιτισμένο ή μη δεν μπορεί να φέρει την Ανοιξη. Και όπως έλεγε και ο ποιητής για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…

 

Το σχόλιο δημοσιεύθηκε στο www. flash.gr