Η ανάρτηση του Μητσοτάκη στο FB

2024/10/20 at 6:06 ΜΜ 20/10/2024 newsroomΜήνυμα στους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του μέσω Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στη ρύθμιση για το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, την αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, καθώς και την έναρξη του διαλόγου με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που αφορά την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Καλή σας ημέρα! Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα έχω να σας παρουσιάσω και σε αυτήν την ανασκόπηση. Ξεκινώ ευθύς αμέσως με δύο θετικά νέα από την οικονομία. Το πρώτο αφορά τους φορολογούμενους και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουμε και λέμε: Καταργείται από 1/1/2025 το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, και θέλω να το τονίσω, συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 25.000 εργαζομένοι με «μπλοκάκι».

mitsotakis-fb

Κλείσιμο

Ενισχύονται οι εκπτώσεις (από 2%-4%) στο τελικό ποσό φόρου για όσους πολίτες υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις τους, για τις οποίες ορίζεται πλέον συγκεκριμένο διάστημα κατάθεσης, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, χωρίς τις παρατάσεις του παρελθόντος. Επιπλέον, θα επιβάλλονται κυρώσεις σε επικεφαλής φορέων που καθυστερούν τη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και παράλληλα εισάγονται διοικητικές αλλαγές στην ΑΑΔΕ για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Αρχής. Άφησα τελευταίο το θέμα των φιλοδωρημάτων για να διευκρινίσω και από εδώ τα εξής: εδώ και 30 χρόνια προβλέπεται φορολόγηση των φιλοδωρημάτων που καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Εμείς θεσπίζουμε τώρα να είναι αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο και να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση αυτής της δύσκολης δουλειάς των ανθρώπων που μας εξυπηρετούν νύχτα και μέρα, με όλες τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια δίκαιη πολιτική έναντι άλλων χαμηλόμισθων εργαζομένων που δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα, αποτρέπουμε καταχρηστικές πρακτικές όπως εξαναγκασμό σε παράνομη ημιδηλωμένη εργασία με μέρος της αμοιβής από τα αφορολόγητα tips. Είναι μια λύση δίκαιη και ισορροπημένη που απαντάει με άμεσο τρόπο στα νέα ζητήματα που προκαλεί η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στις συναλλαγές μας.

Το δεύτερο θετικό νέο αφορά την αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat. Έτσι λοιπόν, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,3% αντί για 2% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ. Ενώ οι επενδύσεις κατά την πενταετία 2019-2023 παρουσίασαν αύξηση κατά 53,4% αντί για 41,4%.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία ενισχύεται και συγκλίνει ταχύτερα με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, η οικονομία μας έχει αυξηθεί κατά 6,8% στην πενταετία, έναντι της αύξησης 3,5% που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω αυτής της αναθεώρησης, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα σημείωσε την 1η μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη. Και μια ακόμη θετική είδηση από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούμε για τη μείωση της φοροδιαφυγής: φτάσαμε στις 407.000 συνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές, ξεπερνώντας κατά 7.000 τον στόχο που είχαμε θέσει. Μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας, αυτή η μεταρρύθμιση συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε υψηλότερα έσοδα από ΦΠΑ κατά 10.3% στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Θα μείνω στον τομέα της εργασίας και των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησε, με πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το πόρισμα της Επιστημονι%B