Τσακόγλου: Τι θα γίνει με την αύξηση των ορίων ηλικίας

2024/10/23 at 1:48 ΜΜ 23/10/2024 newsroomΔεν πρόκειται να ανεβεί το όριο συνταξιοδότησης μέχρι το ’27 δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, κος Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε:

«Η νομοθεσία μας προβλέπει ότι από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές προσαρμόζονται όχι με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά με το δείκτη μισθών. Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την αύξηση των συντάξεων. Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, και εμένα και εσάς σας κρατάνε κάποιες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με βάση αυτές τις εισφορές θα υπολογιστεί κάποτε το κομμάτι της σύνταξής σας το οποίο είναι η ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό κάθε χρονιά πρέπει να το προσαρμόζεις γιατί έχουμε και πληθωρισμό, έχουμε και αύξηση της παραγωγικότητας, έχουμε διάφορα τέτοια πράγματα. Αυτό με το οποίο το προσαρμόζουμε μέχρι τώρα, κάθε χρονιά, είναι με το δείκτη τιμών καταναλωτή και από την επόμενη χρονιά θα προσαρμόζονται αυτές οι συντάξιμες αποδοχές με το δείκτη μισθών. Ο δείκτης μισθών σε μακροχρόνια βάση αυξάνεται ταχύτερα από το δείκτη μισθών καταναλωτή.

Τσακλόγλου για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων

Ερωτηθείς πόσο θα είναι το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, δήλωσε:

«Δεν θα ήθελα να ρισκάρω να απαντήσω. Κοντός ψαλμός αλληλούια, σε λίγο καιρό θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Η πρόβλεψη που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είναι ότι θα είναι μεταξύ 2,2 και 2,5%. Ας περιμένουμε λίγο και θα το δούμε.

Υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα, δεν είναι κάτι αυθαίρετο, είναι το μισό του ρυθμού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας την προηγούμενη χρονιά».

Ερωτηθείς αν θα ανεβεί το όριο συνταξιοδότησης απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να ανεβεί μέχρι το ‘27».