2024/12/14 at 9:07 ΜΜ 14/12/2024 newsroomΗ Κίνα μόλις κλιμάκωσε τον λεγόμενο «πόλεμο των τσιπ» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα έρευνα «μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινα» για τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν την πώληση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης. Η Nvidia, η οποία σχεδιάζει προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης (AI), είναι μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 3,4 τρισ. δολαρίων. Η κυριαρχία της εταιρείας στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, έχει προκαλέσει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει «μακρά ιστορία» στη χρήση αντιμονοπωλιακών ερευνών για αντίποινα σε αμερικανικούς κανονισμούς. Μια παράλληλη πτυχή: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται επίσης να ερευνά την Nvidia για πιθανές αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις.
Photo by Sergei Starostin on Pexels.com
Στην ουσία φαίνεται ότι η έρευνα της Κίνας κατά του γίγαντα των τσιπ Nvidia είναι η τελευταία πράξη αντιποίνων του Πεκίνου απέναντι στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα την Καλιφόρνια ερευνάται από την Κρατική Διοίκηση Ρύθμισης της Αγοράς για πιθανή παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων της Κίνας.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα επανεξετάσουν επίσης την εξαγορά της Mellanox Technologies, ενός ισραηλινο-αμερικανικού προμηθευτή που ειδικεύεται σε προϊόντα δικτύωσης υπολογιστών, ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης, χωρίς να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι κινεζικές εποπτικές αρχές ενέκριναν τη συμφωνία το 2020 με διάφορους περιοριστικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης σύμφωνα με την οποία η Nvidia δεν θα προβεί σε διακρίσεις εις βάρος των κινεζικών προμηθευτών.
Νωρίτερα το 2024, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Nvidia, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Οι μετοχές της Nvidia έκλεισαν 2,55% χαμηλότερα μετά την είδηση της έρευνας του Πεκίνου. Η Nvidia δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η αντιμονοπωλιακή έρευνα της Κίνας έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του τρίτου γύρου ελέγχων των εξαγωγών από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με στόχο να κρατήσει την προηγμένη τεχνολογία μακριά από τα χέρια της κινεζικής βιομηχανίας τσιπ. Με τους περιορισμούς προστέθηκαν 140 επιπλέον κινεζικές εταιρείες στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου με τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα. Σε μια ανταλλαγή εμπορικών περιορισμών που έχει εξελιχθεί μια «οφθαλμός αντί οφθαλμού» αντιπαράθεση. Το Πεκίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές καλλίου, γερμανίου και αντιμονίου – τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιπ, ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μεταξύ άλλων τεχνολογιών – στις ΗΠΑ. Κάποιοι θεώρησαν την κίνηση αυτή της Κίνας ως μια «σημαντική κλιμάκωση» του πολέμου των τσιπ.
Τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την «κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης» ως «ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια». Τα τσιπ είναι ζωτικής σημασίας για την «τεχνητή νοημοσύνη, τον κυβερνοπόλεμο, τον στρατιωτικό εξοπλισμό» και άλλες πολεμικές εφαρμογές. Η Nvidia, εν τω μεταξύ, είναι «το πρόσωπο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης». Η υπονόμευση της εταιρείας θα μπορούσε να «βλάψει τις φιλοδοξίες της αμερικανικής εταιρείας» για τη συνέχιση της παγκόσμιας κυριαρχίας της στην κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Οι δύο χώρες είχαν ήδη εμπλακεί σε μια σειρά αντιπαραθέσεων ως προς τα τσιπ και των υλικών κατασκευής τσιπ, ενώ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποσκοπούν να «αποκλείσουν την πρόσβαση της Κίνας στους πιο προηγμένους ημιαγωγούς.
Η έρευνα για την Nvidia σηματοδοτεί όμως ότι το Πεκίνο έχει τη δύναμη να «αντεπιτεθεί» στοχοποιώντας μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Αμερικής. Η Nvidia είναι εύκολος στόχος: ελέγχει το 90% της αγοράς προηγμένων ημιαγωγών σε όλο τον κόσμο. Αυτό δίνει στην Κίνα ένα «εύλογο σκεπτικό» για την αντιμονοπωλιακή της έρευνα.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα παραμένει ευάλωτη, οπότε παρά το «όργιο δαπανών» για την κατασκευή τσιπ, οι κατασκευαστές της «εξακολουθούν να εξαρτώνται από την αμερικανική και άλλη ξένη τεχνολογία». Η Αμερική έχει χρησιμοποιήσει ελέγχους εξαγωγών και εισαγωγικούς δασμούς για να προσπαθήσει να εδραιώσει το πλεονέκτημά της. Αυτή η τακτική μπορεί να συνεχιστεί κι ενδεχομένως τα τσιπ είναι πιθανό να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ. Βέβαια, η έρευνα θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» ωθώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιταχύνουν την «οικονομική αποσύνδεση» μεταξύ των δύο χωρών.
Η Nvidia πρόσφατα ανακοίνωσε μια λίστα με νέα μεγάλα ονόματα συνεργατών, από τη Volkswagen (VLKAF) μέχρι την Uber και τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Baidu (BIDU). Η Nvidia ανθίζει – και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Υπάρχουν 320 εταιρείες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της για την τεχνολογία αυτοκινούμενων οχημάτων. Η Wall Street το πρόσεξε: «Είναι εκπληκτικό το πώς ξεκίνησαν με τόσο ταπεινό ξεκίνημα», δήλωσε στο CNN Tech ο Amitabh Varshney, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. «Στην αρχή, απευθύνονταν κυριολεκτικά σε εφήβους και gamers.»
Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 και ξεκίνησε να πουλάει κάρτες υπολογιστών που βελτίωναν την απόδοση των βιντεοπαιχνιδιών. Από τότε, όμως, επεκτάθηκε σε μεγαλύτερους και ακριβότερους τομείς. Σήμερα, ένα προϊόν της Nvidia, το DGX, μπορεί να κοστίζει έως και 149.000 δολάρια. Η μυστική δύναμη της Nvidia είναι τα τσιπ υπολογιστών της, που ονομάζονται μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU). Η στιγμή της επανάστασης της εταιρείας ήρθε πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν ερευνητές πειραματίστηκαν με τη χρήση των GPU της για την τεχνητή νοημοσύνη. Μόλις η Nvidia συνειδητοποίησε ότι τα τσιπ της ήταν δημοφιλή στους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, κατέλαβε την αγορά.
Ως η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε GPU για την τεχνητή νοημοσύνη, απολάμβανε ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, το οποίο κατέχει ακόμη και σήμερα. Τα τσιπ χρησιμοποιούν παράλληλη επεξεργασία, η οποία είναι ιδανική για εργασίες όπως η αναγνώριση εικόνων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Nvidia έχει προβεί σε «έξυπνες» κινήσεις βοηθώντας άλλες επιχειρήσεις να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της.
Το τελευταίο της προϊόν ονομάζεται Xavier, το οποίο διαθέτει τεράστια υπολογιστική ισχύ. Περιλαμβάνει 9 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και αποδίδει 30 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Είναι προϊόν έρευνας και ανάπτυξης αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη της έχει δώσει μεγάλο προβάδισμα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχεί για πάντα. Κάθε δεκαετία περίπου, ένας διαφορετικός τύπος τεχνητής νοημοσύνης εκρήγνυται σε δημοτικότητα, και η Nvidia θα πρέπει να εντοπίσει τον επόμενο νικητή για να συνεχίσει την ανάπτυξή της.
Πηγή: Medianalysis