Η Ευρώπη διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό πολλαπλών γλωσσών και πολιτισμών,
άφθονο επιστημονικό και τεχνολογικό ταλέντο και μακροχρόνια πλεονεκτήματα στους
τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Στο σύνολό τους, αυτά τα περιφερειακά
πλεονεκτήματα καθιστούν το μετασχηματιστικό δυναμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης
ιδιαίτερα ελκυστικό σε διάφορους κλάδους σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας – και για την
κοινωνία στο σύνολό της.
Πού και πώς μπορεί η υιοθέτηση της ΤΝ στην Ευρώπη να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη
αξία; Πού βρίσκονται οι πιο συναρπαστικές ευκαιρίες, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις; Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίσει τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους (ESG), συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία των βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων του μέλλοντος; Και τι διαφοροποιεί την Ευρώπη από άλλες περιοχές;
Για να εκτιμήσουμε την κλίμακα των επιχειρηματικών ευκαιριών και των οικονομικών
δυνατοτήτων για τη ΤΝ σε ολόκληρη την ήπειρο, ζητήσαμε από ορισμένους από τους
εταίρους και τους ηγέτες μας -που εξυπηρετούν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς της Ευρώπης- τις απόψεις και τις ιδέες τους σε μια σειρά από συνεντεύξεις βίντεο.
Αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας και της κοινωνίας
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, και ειδικότερα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, μόλις αρχίζει. Μόλις πριν από τρεις μήνες η OpenAI, η μητρική εταιρεία της ChatGPT, διέθεσε το μοντέλο GPT-4 σε εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειες για την πλήρη διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας να
αναδιαμορφώσει κλάδους και επιχειρηματικές λειτουργίες έχουν μόλις ξύσει την
επιφάνεια.
Στην έκθεσή της εταιρείας συμβούλων και ερευνών McKinsey με τίτλο «Τ ο οικονομικό
δυναμικό της ΤΝ: Το επόμενο σύνορο της παραγωγικότητας» εξετάστηκε ο πιθανός
αντίκτυπος της ΤΝ ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προσθέσει το ισοδύναμο από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κέρδη παραγωγικότητας. Και αυτό δεν περιλαμβάνει την επερχόμενη αναμόρφωση των επιχειρηματικών μοντέλων και ολόκληρων κλάδων που θα προκαλέσει η ΤΝ. Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ανήλθε σε 4,36 τρισ. δολάρια το 2021.
Περίπου το 75% της αξίας που θα μπορούσε να προσφέρει η ΤΝ εμπίπτει σε τέσσερις
τομείς: λειτουργίες πελατών, μάρκετινγκ και πωλήσεις, μηχανική λογισμικού και έρευνας. Η ΤΝ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, με τις τράπεζες, την υψηλή τεχνολογία, το λιανικό εμπόριο, την κατανάλωση και τις βιοεπιστήμες να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που μπορεί να πραγματοποιήσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ως ποσοστό των εσόδων.
Στον τραπεζικό κλάδο, για παράδειγμα, η ΤΝ θα μπορούσε να προσφέρει αξία ίση με
επιπλέον 200 έως 340 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτών, ο δυνητικός αντίκτυπος στα έσοδα θα μπορούσε να φθάσει τα 400 έως 660 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Πώς θα φανεί αυτό στην Ευρώπη; Αυτές είναι μερικές από τις ιδέες που μοιράστηκαν οι
εταίροι και οι ηγέτες μας.
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη
“Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτείται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM)”, λέει ο
Alexander Sukharevsky, ανώτερος συνεργάτης του QuantumBlack, της McKinsey Λονδίνου.
“Γλώσσα σημαίνει πολιτισμός, και έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πολιτισμών και
γλωσσών στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να μιλάει μόνο για παγκόσμιες
εφαρμογές γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Θα πρέπει επίσης να εντοπιστούν στο τοπικό πλαίσιο και τον πολιτισμό. Και αν μη τι άλλο, η Ευρώπη είναι ένα αρκετά μοναδικό μέρος για να γίνει αυτό”.
Ο ίδιος προσθέτει: “Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι
επιχειρηματίες ή τεχνολόγοι επιστρέφουν στην Ευρώπη -ή σκέφτονται να το κάνουν- για να ζήσουν στις χώρες τους και να λύσουν πολύ τοπικά προβλήματα”.
Πέρα από τις δυνατότητες μετασχηματισμού των υφιστάμενων βιομηχανιών και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ο Sukharevsky πιστεύει ότι η δεύτερη διάσταση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι γύρω από την “αλλαγή του σημερινού κοινωνικού συμβολαίου και των αλληλεπιδράσεών μας”, γεγονός που, όπως λέει, δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών από Ευρωπαίους τεχνολόγους και επιχειρηματίες.
Ο Sukharevsky φέρνει ως παράδειγμα τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και
πιστεύει ότι οι τεχνολόγοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη γενική ΤΝ για να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.