Οι νοσηλευτές είναι συγκρατημένα ενθουσιασμένοι με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες των ασθενών στην ανάπτυξη εργαλείων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τονίζουν τη σημασία του να μη θυσιαστεί η φροντίδα υψηλής ποιότητας.
Όπου κι αν στραφεί κανείς αυτές τις μέρες, η ενασχόληση με κάποια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πιθανή. Από τους αλγόριθμους που τροφοδοτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τους εικονικούς βοηθούς που απαντούν σε ερωτήσεις και ελέγχουν έξυπνες συσκευές, η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει ενεργά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Οι απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό κυμαίνονται από θετικές προσδοκίες ότι θα μειώσει τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων έως αρνητικά συναισθήματα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.
Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης -με τις ζωές των ασθενών να διακυβεύονται- η συζήτηση φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Σε έναν κλάδο που παλεύει με την έλλειψη προσωπικού, την επαγγελματική εξουθένωση και το αυξανόμενο κόστος, οι ηγέτες των συστημάτων υγείας πρέπει να εξετάσουν όλες τις πιθανές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Για να κατανοήσουμε πραγματικά τον βαθμό στον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην υγειονομική περίθαλψη και πώς εφαρμόστηκε αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να ακούσουμε απευθείας εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των ασθενών: τους νοσηλευτές.
Έρευνα που εκπονήθηκε μεταξύ του Αμερικανικού Ιδρύματος Νοσηλευτών και της McKinsey και στόχο είχε να αξιολογήσουν τις αντιλήψεις των νοσηλευτών σχετικά με την ΤΝ, καθώς και την εξοικείωση και την εμπειρία τους με αυτήν. Η έρευνα προσπάθησε επίσης να κατανοήσει τους αντιλαμβανόμενους κινδύνους και τις ευκαιρίες από διάφορες εφαρμογές ΤΝ. Συγκέντρωσε απαντήσεις από 7.200 νοσηλευτές.
Tα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν αισιοδοξία και ενθουσιασμό για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μετριάζονται από την επιθυμία να διασφαλιστεί ότι δεν θα θυσιαστεί η ποιότητα της περίθαλψης. Για τη διασφάλιση αυτής της ισορροπίας, οι ερωτηθέντες νοσηλευτές εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ΤΝ και την ανάγκη για περισσότερες ευκαιρίες συνεισφοράς σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης της τεχνολογίας στο κλινικό περιβάλλον.
Ενδιαφέρον για την προσθήκη της ΤΝ στην εργαλειοθήκη των νοσηλευτών. Αν και η ΤΝ μπορεί να μην είναι πανάκεια που θα λύσει πλήρως όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές, θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά μέρος του φόρτου εργασίας. Το 2023, η McKinsey και το Αμερικανικό Ίδρυμα Νοσηλευτών αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο οι νοσηλευτές ξοδεύουν τον χρόνο τους και εκτίμησαν ότι περίπου το 20 % της βάρδιας ενός νοσηλευτή θα μπορούσε να απελευθερωθεί μέσω της τεχνολογίας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι νοσηλευτές που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν την υποστήριξη που θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτά τα εργαλεία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην τελευταία μας έρευνα που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να ενσωματώνονται στην εργασία τους ανέρχεται στο 64%. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι συνεπής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι ελαφρώς υψηλότερος, στο 71%, μεταξύ των νοσηλευτών ηλικίας 30 έως 39 ετών.
Παρόλα αυτά, οι νοσηλευτές που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν έντονη επίγνωση της σχέσης μεταξύ της μείωσης του φόρτου εργασίας και της πιθανής υποβάθμισης της ιατρικής φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών. Όταν ρωτήθηκαν πώς τους κάνει να αισθάνονται η ιδέα της συνεργασίας με την ΤΝ, το 42% δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η ποιότητα θα βελτιωθεί, αλλά το 23% δηλώνουν ότι αισθάνονται άβολα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ΤΝ για τη φροντίδα των ασθενών.
Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της ανησυχίας θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επίδειξη της ποιότητας των παρεμβάσεων που υποστηρίζονται από την ΤΝ, η προσεκτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η ενισχυμένη εκπαίδευση σχετικά με την ΤΝ για τους νοσηλευτές και τα μέλη της ομάδας φροντίδας. Επιπλέον, μόνο το 37% των ερωτηθέντων νοσηλευτών ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι αισιόδοξοι ότι η ποιότητα θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αυτή η ομάδα είναι πιθανότατα πιο εξοικειωμένη με την ΤΝ στην καθημερινή της ζωή και, ως εκ τούτου, μπορεί να γνωρίζει ήδη ορισμένους από τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της ΤΝ.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η ομάδα μπορεί να είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά την ευρύτερη εμπλοκή της ΤΝ στη φροντίδα των ασθενών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι νοσηλεύτριες αποτελούν το μέλλον του εργατικού δυναμικού, οι ηγεσίες των υπουργείων υγείας μπορούν να εξετάσουν στρατηγικές για να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης της ομάδας αυτής στην ΤΝ.