2025/02/09 at 11:50 ΜΜ 09/02/2025 newsroomΟ Άρης έκανε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του και σίγουρα το κορυφαίο για το 2025 πετυχαίνοντας την 3η διαδοχική νίκη του στη Superleague και κρατώντας ανοιχτό τον στόχο της τετράδας.
Ο Κίκε Σαβέριο ήταν ο σπουδαίος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη καθώς αυτός άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με το υπέροχο γκολ που σημείωσε στο 43’ και πέντε λεπτά αργότερα ο Λορέν Μορόν σφράγισε την επικράτηση με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.
Απόλυτα προβληματική η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν έκανε καμία ουσιαστική φάση στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας να επιδείξει ένα σουτ του Μαξίμοβιτς. «Εξαφανισμένη» η επιθετική γραμμή πλην του Ουναΐ ο οποίος ήταν ολομόναχος στον άξονα.
O Παναθηναϊκός γνώρισε την πρώτη του ήττα μετά τις 29/9 (ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-0) και την πρώτη του επί Βιτόρια στο πρωτάθλημα.
Έτσι έπαιξαν…
Με εξαίρεση την παρουσία του Κίκε Σαβέριο στο αριστερό άκρο της επίθεσης – καθώς η αντίστοιχη του Ντάριο Σπίκιτς στην απέναντι πλευρά, ήταν αναμενόμενη – ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Ο Λορέν Μορόν επέστρεψε στην κορυφή καθώς παρέμεινε η τριάδα (Μόντσου, Σιφουέντες, Νταρίντα) στον άξονα όπως και η αμυντική τετράδα (Μοντόγια, Φαμπιάνο, Βέλεθ, Μεντίλ) στο 4-3-3 των «κίτρινων».
Από την άλλη πλευρά, ο Ρουί Βιτόρια δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη στο δικό του 4-3-3, έχοντας να διαχειριστεί τις απουσίες των Σφιντέρσκι, Πελίστρι, Ντραγκόφσκι και Γεντβάι, με την παραμονή του Λοντίγκιν κάτω από τα δοκάρια και την ίδια αμυντική τετράδα (Βαγιαννίδης, Ίνγκασον, Πάλμερ Μπράουν, Μλαντένοβιτς) σε σχέση με τον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό όπως και την τριάδα (Τσέριν, Μαξίμοβιτς, Ουναΐ) στον άξονα. Ο τραυματισμός του Πελίστρι έδωσε φανέλα βασικού στον Τζούρισιτς στη μία επιθετική πτέρυγα, στην άλλη ήταν ο Τετέ και στην κορυφή ο Φώτης Ιωαννίδης.
Το… άκρως τρελό και άσφαιρο 40λεπτο
Έτσι εξελίχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου μετά το πρώτο ισορροπημένο δεκάλεπτο. Εκεί που μια ομάδα έδειχνε να αποκτά τον έλεγχο, ξαφνικά όλα ανατρέπονταν. Αρχικά ο Παναθηναϊκός σημάδεψε τη δεξιά πλευρά, επένδυσε στις συνεργασίες και στα ανεβάσματα του Βαγιαννίδη κρατώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Μεντίλ στην άμυνά του. Έτσι προήλθε η φάση του 13ου λεπτού όπου ο Μλαντένοβιτς βιάστηκε ολομόναχος (εντός περιοχής) και μ’ ένα κακό τελείωμα πέταξε στα σκουπίδια την εξαιρετική κίνηση του Ουναΐ. Στο πρώτο ανέβασμα του Μεντίλ, ο Άρης βρήκε την πρώτη φάση του (22’) αλλά στην προβολή του Μορόν, μια ακόμη από τον Ίνγκασον άλλαξε την πορεία της μπάλας.
Και οι δύο ομάδες επένδυσαν στην πρώτη πίεση από ψηλά, αλλά όφελος είχε ο Άρης με το κλέψιμο και το τελείωμα του Σιφουέντες (28’) όπου ο Λοντίγκιν έδειξε τα αντανακλαστικά του. Είχαν μεσολαβήσει δύο στιγμές για τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του (58% κατοχή στο πρώτο μέρος) με κυριότερη αυτή του Τετέ (27’) ο οποίος εκτέλεσε απογοητευτικά αχρηστεύοντας την κίνησή του στην πλάτη της άμυνας.
Ένα «τέταρτο»… όλο Σαβέριο
Στο 32’ ο Κίκε Σαβέριο έκανε τρομερή ενέργεια αλλά δεν τη μετουσίωσε καθώς απέναντι στον Λοντίγκιν εκτέλεσε αδύναμα και ο τερματοφύλακας έκανε τη δεύτερη μεγάλη απόκρουση του αγώνα. Κι εκεί που ο Άρης έδειξε ότι πατούσε καλύτερα, ο Παναθηναϊκός έβγαλε δύο συνεργασίες στο 38’ και στο 39’. Στην πρώτη ο Βέλεθ έβαλε την κόντρα σταματώντας τον Ουναΐ – έπειτα από εξαιρετική πάσα του Τετέ σε μια αντίστοιχη φάση και συνεργασία μεταξύ Σαβέριο-Σπίκιτς – και στη δεύτερη ο Κουέστα απομάκρυνε το σουτ του Τζούρισιτς (από το ύψος του πέναλτι) το οποίο είχε χάσει τη δύναμή του έπειτα από κόντρες.
Τελικώς, όλο το πρώτο ημίχρονο ήταν η φάση και το υπέροχο γκολ του Κίκε Σαβέριο ο οποίος μετά το 20λεπτο ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Ο Βαγιαννίδης έκανε το λάθος να του αφήσει το δεξί πόδι και ο ακραίος επιθετικός του Άρη με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 1-0 (43’) που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
Μορόν και… 2-0!
Ο Ρουί Βιτόρια αντικατέστησε τον Βαγιαννίδη στο ημίχρονο με τον Κώτσιρα – έχοντας προφανώς παράπονα για τον τρόπο αντιμετώπισης του Κίκε Σαβέριο – αλλά πριν καλά-καλά συμπληρωθούν τέσσερα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, είδε τον Λορέν Μορόν να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα από το σημείο του πέναλτι (49’). Σε μία φάση όπου ο Ισπανός πρόλαβε τον Πάλμερ Μπράουν ο Γερμανός Όσμερς εκτίμησε ότι ο κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού βρήκε με το γόνατο τον Ισπανό φορ του Άρη. Η φάση ελέγχθηκε και από τον συμπατριώτη του στο VAR (σ. σ. Χάσνλμπάουερ) κι έτσι ο Μορόν πέτυχε το 35ο γκολ του με τη φανέλα του Άρη.
Η πίεση του Παναθηναϊκού για να επιστρέψει στο παιχνίδι ήταν αναμενόμενη και η αρχική αντίδραση του Άρη δεν ήταν σωστή καθώς δεν είχε ηρεμία στις αμυντικές αντιδράσεις του. Στο 60’ ο Βιτόρια έριξε και δεύτερο φορ (Γερεμέγεφ) στο παιχνίδι αποδυναμώνοντας τον άξονα με την αντικατάσταση του Τσέριν και αλλάζοντας τη διάταξή του σε 4-4-2.
Πίεση αλλά χωρίς φάση
Με κορυφαίο τον Ουναΐ, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απειλήσει από τον άξονα αλλά φτάνοντας στο 70ο λεπτό δεν είχε καμία ουσιαστική στιγμή καθώς ο Άρης απείλησε με σουτ του Μάρτιν Μοντόγια στο 72’. Δύο λεπτά αργότερα ένα σουτ του Μαξίμοβιτς ουδόλως ανησύχησε τον Χουλιάν Κουέστα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε τον Ρουί Βιτόρια σε νέες αλλαγές καθώς αντικατέστησε και τους ακραίους επιθετικούς με την είσοδο στον αγώνα των Μαντσίνι-Λημνιού.
Στο 83’ ο Πορτογάλος προπονητής του Παναθηναϊκού έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με την είσοδο του Μπακασέτα στο γήπεδο και βλέποντας την ομάδα του να μη δημιουργεί φάση. Ίσα-ίσα που ο Άρης απείλησε με τον Νταρίντα στο 83’ αλλά ο Πάλμερ Μπράουν έβαλε το κορμί του διακόπτοντας την πορεία της μπάλας προς την εστία του Λοντίγκιν. Στο 89’ ο Λοντίγκιν είδε την μπάλα να περνά έξω από την εστία του σε σουτ του Λορέν Μορόν μέσα από την περιοχή. Στις καθυστερήσεις ο Ισπανός και πάλι βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά η παράλληλη πάσα που επιχείρησε ανακόπηκε από τους «πράσινους» στην τελευταία στιγμή του αγώνα.
Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Νταρίντα, Σπίκιτς, Μοντόγια (Άρης), Μαξίμοβιτς (Παναθηναϊκός)
MVP: Ο Κίκε Σαβέριο έκανε καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο βάζοντας τις βάσεις για τη σπουδαία νίκη του Άρη με το γκολ που σημείωσε.
Στο ύψος τους: Αρκετοί από τον Άρη προεξεχόντων των στόπερ (Βέλεθ, Φαμπιάνο) και των Μόντσου, Νταρίντα. Καλό παιχνίδι από τον Ουναΐ για τον Παναθηναϊκό, μάλλον ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από την επιθετική γραμμή.
Ο «αδύναμος κρίκος»: Προφανώς ο Βαγιαννίδης στο πρώτο ημίχρονο αλλά και η επιθετική τριάδα (Ιωαννίδης, Τζούρισιτς, Τετέ) δεν έκανε και τίποτε στο γήπεδο.
Η «γκάφα»: Αυτή του Βαγιαννίδη στο πρώτο γκολ του Άρη καθώς έδωσε το δεξί πόδι στον Σαβέριο που είναι και το καλό του επιθετικού του Άρη.
Το «στραγάλι»: Ο Παναθηναϊκόις διαμαρτυρήθηκε για τη φάση του πέναλτι η οποία ελέγχθηκε και από το VAR που επικύρωσε την απόφαση του Όσμερς. Ο Γερμανός έκανε λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο, συνολικά όμως είχε ίδια κριτήρια στις αποφάσεις του.
Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Άρης ήταν πιο έξυπνος, πιο αποφασιστικός και σίγουρα πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του με το γκολ του Κίκε Σαβέριο που του έδωσε το προβάδισμα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και με το 2-0 από τον Μορόν στο ξεκίνημα του δεύτερου. Ο Παναθηναϊκός είχε κατοχή μπάλας, ήθελε να πιέσει, επί της ουσίας όμως θύμισε… σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει καθώς μπλοκαρίστηκε από την αμυντική συμπεριφορά των «κίτρινων».
ΑΡΗΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Κουέστα, Μοντόγια, Φαμπιάνο, Βέλεθ, Μεντίλ, Μόντσου, Σιφουέντες, Νταρίντα (90+ Πάρντο), Σπίκιτς (64’ Σίστο), Σαβέριο (87’ Φετφατζίδης), Μορόν (90+ Ζαμόρα).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρούι Βιτόρια): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης (46’ Κώτσιρας), Ίνγκασον, Πάλμερ Μπράουν, Μλαντένοβιτς (83’ Μπακασέτας), Τσέριν (62’ Γερεμέγεφ), Μαξίμοβιτς, Ουναΐ, Τετέ (75’ Μαντσίνι), Τζούρισιτς (75’ Λημνιός), Ιωαννίδης
ΠΗΓΉ: www.gazzetta.gr