2025/05/03 at 4:25 ΜΜ 03/05/2025 newsroomΣυνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ΜΥ STORY του mononews.gr και την Μάριον Μιχελιδάκη
Για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου
Αυτό, δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο προχωράει σε σημαντικές παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο που έχει χαρακτήρα επιτάχυνσης κάποιων διαδικασιών και προσθέτει και κάποιες ακόμα και έρχεται να «κουμπώσει» σε προηγούμενες πρωτοβουλίες, με κορυφαία το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, πάλι στο υπουργικό συμβούλιο για τον νέο ελληνικό σιδηρόδρομο. Με την τελευταία παρέμβαση που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, ο κ. Κυρανάκης στο υπουργικό συμβούλιο, δίνεται πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε κάποιες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν ακόμα πιο γρήγορα πράγματα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται τα τελευταία χρόνια. Σε τίτλους: Γίνεται μία παρέμβαση στη σύντμηση των διαδικασιών για να ολοκληρώνονται οι προσλήψεις στον σιδηρόδρομο, αυστηροποιείται πάρα πολύ, πολύ περισσότερο, το πειθαρχικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στον σιδηρόδρομο. Έχει μια πάρα πολύ πιο αυστηρή διαδικασία για να φτάσει κάποιος να αναλάβει μια θέση και μια σειρά από έργα τα οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει και έχουμε ολοκληρώσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, θα κοιτάξει το υπουργείο να τα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα.
Ο στόχος μας είναι κάθε μέρα ο σιδηρόδρομος, όπως και το σύνολο των μέσων μεταφοράς να είναι πιο ασφαλή από ότι την προηγούμενη. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ακόμα και τη μοιραία νύχτα των Τεμπών, υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία δεν τηρήθηκαν. Ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, μια σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν. Τη νύχτα των Τεμπών, το έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, συναντήθηκε το ανθρώπινο ή τα ανθρώπινα λάθη, το πόσα ήταν και ποιοι τα έκαναν ποινικά θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη, με πολύ μεγάλες διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ο στόχος είναι μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε εξαγγείλει να είναι απολύτως λειτουργικά.
Για την διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή
Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Επί της αρχής θα σας πω, ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να μπει εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Αν δηλαδή η Δικαιοσύνη προβεί σε μια σχετική αξιολόγηση ή περιγράφει τέλος πάντων, λόγω του ότι σε κάποια πρόσωπα δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αξιολόγηση, κάποια πραγματικά περιστατικά, τα οποία μεταφράζονται σε ένα συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, το έχουμε δείξει ούτως ή άλλως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, έχουμε δείγματα αξιοπιστίας. Εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Κάθε περίπτωση, καταρχάς νομικά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Άλλο αδίκημα μπορεί να περιγράφεται στη μια περίπτωση, άλλο στην άλλη περίπτωση. Άλλα τα δεδομένα στη μία περίπτωση, άλλα στην άλλη περίπτωση. Επί της αρχής, η λογική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση Τριαντόπουλου θεωρώ ότι είναι οδηγός. Εμείς δεν είμαστε από τα κόμματα που λέμε άλλα πράγματα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη. Άλλα κόμματα είναι αυτά και τους πειράζει που αναδεικνύονται αυτές οι αντιφάσεις. Ο οδηγός δεν είναι τόσο η διαδικασία, οδηγός είναι η κατάληξη. Δηλαδή στο τέλος της ημέρας, εφόσον έχει πει κάτι η Δικαιοσύνη, το πολιτικό πρόσωπο να παραπέμπεται στο φυσικό δικαστή. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και όταν έρχεται η στιγμή η Δικαιοσύνη να καταλήγει σε κάποια ονόματα και πρέπει τότε να τοποθετηθούν τα κόμματα, τότε ναι, να ακολουθούνται οι διαδικασίες. Αλλά το να καθόμαστε να μιλάμε για κάτι μέχρι να το δούμε, θεωρώ ότι δεν περιποιεί τιμή για μια τόσο σοβαρή και τραγική υπόθεση.
Για την υποψηφιότητα Καραμανλή
Τον προστατεύει η βουλευτική του ιδιότητα τον Καραμανλή; Όχι. Το αν θα παραπεμφθεί ή όχι στη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει με το αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία Τριαντόπουλου. Ως υπουργός ανέλαβε την απόλυτη πολιτική ευθύνη και αν έχει ή όχι ποινική ευθύνη, αυτό θα αποφασιστεί από τις διαδικασίες. Υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία είναι αντικειμενικά στην πολιτική ευθύνη και όχι στην ποινική. Δηλαδή όταν επί των ημερών σου συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, οφείλεις να αναλάβεις την πολιτική ευθύνη χωρίς πολλά λόγια. Τώρα η ποινική ευθύνη. Ας αφήσουμε να δούμε τι λέει η Δικαιοσύνη, πως αυτό αξιολογείται και ας μη βιαζόμαστε.
Για τα μέτρα στήριξης και τα μέτρα της ΔΕΘ
Τα 11,1 δισ. είναι το πλεόνασμα το 2024 πάνω στο οποίο βασίστηκε το υπουργείο Οικονομικών και συνέταξε -και ψηφίστηκε στη συνέχεια- τον προϋπολογισμό τον οποίο εφαρμόζουμε τώρα για το 2025. Αυτός ο προϋπολογισμός μας έδινε τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα οποία υπήρχαν, να δώσουμε κάποια λεφτά τα οποία είχαν ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ. Τι μάθαμε τις προηγούμενες ημέρες; Τις προηγούμενες ημέρες μάθαμε ότι αυτό στο οποίο υπολογίζαμε ήταν τελικά 1,1 δισ. παραπάνω. Για να το πούμε έτσι απλά «ξεχρεώσαμε» ως προς το τι θα μπορούσαμε να δώσουμε για το 2025. Από εδώ και πέρα λοιπόν, ό,τι παραπάνω πλεόνασμα θα δημιουργηθεί από το 2025, θα δοθεί το 2026. Άρα αυτό το 1,1 δισ. ήταν η είδηση. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε υποχρεώσεις δανειακές της χώρας, που, αν δεν πάνε, η χώρα θα αναγκαστεί να βρεθεί στο σημείο που βρέθηκε πριν από δέκα χρόνια. Είμαστε δέκα χρόνια από τότε που φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή.
Για τη στήριξη της μεσαίας τάξης
Πράγματι, οι πιο αδικημένοι αυτής της τελευταίας δεκαετίας και λίγο παραπάνω είναι η μεσαία τάξη. Γιατί; Γιατί πολλά μέτρα, λόγω του ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, είχαν μια στόχευση στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Και οι άνθρωποι αυτοί της μεσαίας τάξης, ενώ πλήρωναν τους φόρους τους, τις εισφορές τους, είδαν λιγότερα μέτρα να τους αφορούν, αλλά πολλές από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αυτής, οι περισσότερες, δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί 35% και 50% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους, ο φόρος εισοδήματος πήγε από το 28% στο 22%. Μια σειρά από ΦΠΑ μειώθηκαν ή για τους αγρότες όλους επιστρέφεται με μόνιμο τρόπο, ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο, έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών. Να μην τα πω όλα. Όλα αυτά δεν έχουν περιορισμό εισοδηματικό. Πάμε στη ΔΕΘ. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε πει και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι θα δούμε μειώσεις φόρων. Οι όποιες μειώσεις φόρων θα έχουν στον πυρήνα τους την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των μεσαίων εισοδημάτων. Ο στόχος, – ποιος είναι ο στόχος; Είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να σας δώσω κάποιες πρώτες σκέψεις μας, γιατί ακόμα τα μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί. Θέλουμε αυτό το οποίο αναφέρουμε ως συνολικό κόστος για μια επιχείρηση μεσαία, μικρομεσαία να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο στόχος και βέβαια κατ’ επέκταση έτσι μειώνεται και το κόστος για τον εργαζόμενο αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα και έτσι έχουμε την πιο ουσιαστική αύξηση εισοδημάτων που είναι έμμεση και σταθερή.
Εμείς σκεπτόμενοι και το συνταξιούχο και το νέο που μένει στο ενοίκιο και δυσκολεύεται, σκεπτόμενοι έναν αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο, λογιστή, έναν ιδιώτη γιατρό, έναν γιατρό του ΕΣΥ, θεωρούμε ότι όσα παραπάνω λεφτά πρέπει να δοθούν σε πολλούς περισσότερους και κυρίως σε νεότερους αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας, οι οποίοι περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Η μεταπολιτευτική Ελλάδα κ. Μιχελιδάκη έχει πάρα πολλά καλά. Κυρίως έχει την πιο σταθερή δημοκρατία. Δεν θέλω να μηδενίσω. Όμως για πολλές δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από τη λογική «δώστα όλα». Εμείς λοιπόν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική και θέλουμε να δώσουμε πίσω. Ξέρετε, το να τα δώσεις όλα, έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Πρόσκαιρα, γίνεσαι εξαιρετικά αγαπητός. Δεν υπάρχει πολιτικός που να μη θέλει να κάνει ανακοινώσεις, να δίνει χρήματα, να αυξάνει μισθούς, να μειώνει φόρους. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα που δε θα είναι χρεωμένη. Τι κάνουμε λοιπόν; Όσα λεφτά μπορούμε να δώσουμε μετά βεβαιότητας, τα δίνουμε με μόνιμο τρόπο. Και αυτά τα οποία κάποιοι τώρα ειρωνεύτηκαν ότι ήταν επιδόματα, είναι μόνιμα μέτρα.
Για την 13η σύνταξη
Όχι. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Σίγουρα θα κοιτάξουμε σε βάθος των επόμενων 2 ετών να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πίσω στους συνταξιούχους με μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως κάναμε με την εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη. Έχουμε αυξήσει 13 % τις συντάξεις και τώρα δώσαμε με μόνιμο τρόπο ένα σταθερό εισόδημα, έξτρα όλων των υπολοίπων, έχουμε και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Για το στεγαστικό
Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αυτής είναι μια σειρά από πολιτικές που καμία από μόνη της δεν λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και θα μιλήσω και επί προσωπικού. Ζώντας σε μία χώρα που η δική μου η γενιά δεν ξέρει, σχεδόν κανείς από εμάς, με κάποιες εξαιρέσεις λόγω του ότι είχαν την τύχη να έχουν κάποια περιουσία από τους γονείς τους, δεν ξέρει αν ποτέ θα καταφέρει να κάνει η δική μου γενιά το δικό της σπίτι, κάτι το οποίο είναι για μένα ΤΟ πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Γιατί δεν ξέρεις μετά αν μπορείς να κάνεις τη δική σου οικογένεια. Το να αντιμετωπίσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι παρεπόμενο- συμπληρωματικό πρόβλημα, του δημογραφικού, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Και είναι δύο εκρηκτικά προβλήματα και για την Ελλάδα και για πολλές άλλες χώρες. Η πολιτική μας μας για μένα κυρίως βασίζεται σε φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων για το στεγαστικό. Σας λέω πολύ γρήγορα. Μηδενικός ΦΠΑ για την οικοδομή, μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως σας είπα και πριν. Μέχρι και 50% αν έχει ασφαλιστεί το ακίνητο. Τουλάχιστον 35 % για όλα. Μηδενικός φόρος για γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. Η στεγαστική μας πολιτική, για να καταλάβετε, απαρτίζεται από πάνω από 40 πολιτικές που ξεπερνάνε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι να βγουν όσο το δυνατόν παραπάνω σπίτια στην αγορά. Διπλασιάζουμε από 1/1/2026 τον ΕΝΦΙΑ στις τράπεζες. Γιατί το κάνουμε αυτό; Είναι ο μόνος φόρος που αυξάνουμε για να δώσουμε κίνητρα στις τράπεζες να δώσουν όλα αυτά τα ακίνητα- το δυνατόν περισσότερα στην αγορά. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, το αντιλαμβάνομαι, πιστέψτε με πλήρως, και λύνεται με μια σειρά από παρεμβάσεις.
Για την υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές
Θα κατέβω στον Βόρειο τομέα. Είναι για μένα η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της ζωής μου και ό,τι πιο σημαντικό. Είμαι ευγνώμων συνολικά για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κάτι στη ζωή που να είναι μόνο εύκολο. Έχει τα καλά του, έχει και τις δυσκολίες του. Την υποψηφιότητά μου αυτή, δεν την βλέπω ανταγωνιστικά. Είναι πολύ τιμητικό που θα είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού με πολύ μεγάλα στελέχη αυτής της παράταξης και της κυβέρνησης. Η δική μου η στόχευση στις επόμενες εκλογές και πολύ παραπάνω στις μεθεπόμενες και πάει λέγοντας, όσο οι πολίτες θέλουν να είμαι στο Κοινοβούλιο, αυτοί θα αποφασίσουν, είναι να προσπαθήσω να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, άρα ουσιαστικά να φέρω κόσμο και να στηρίξει την παράταξη, επειδή θα τον πείσω για τα όσα έχουμε κάνει. Το 2023 δεν ήμουν υποψήφιος σε κάποιο ψηφοδέλτιο γιατί με τη φανέλα του κόμματος, του κόμματος που είμαι από μικρό παιδί, έδωσα μαζί με πολλά ακόμα στελέχη και νεότερα και εμπειρότερους και κυρίως στο πλευρό του Πρωθυπουργού, μία μάχη για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό.
Νομίζω ότι το κλειδί για την επιλογή ήταν η πολύ πετυχημένη παρουσία και η δική μου και όλης της ομάδας της Πειραιώς, της Νέας Δημοκρατίας. Τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν των εκλογών του 2023 η Νέα Δημοκρατία, ενώ συνήθως τα κόμματα όταν είναι στην κυβέρνηση είναι λίγο σε φάση «αδράνειας», η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια που είχα την τιμή να είμαι γραμματέας του κόμματος, ήταν κυριολεκτικά παντού, σε όλη την Αττική, σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Άρα, θεωρώ ότι αυτή η δουλειά που έγινε τότε στο κόμμα -και για εμένα και για άλλους ανθρώπους- ήταν το διαβατήριο για να αποτελέσω τον νεότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Για την Ομάδα Αλήθειας
Είναι μια πάρα πολύ σύγχρονη σελίδα στο διαδίκτυο. Λειτουργεί με πολύ φρέσκο τρόπο με έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας χωρίς κοπτοραπτική. Να μιλήσουμε για την αλήθεια και όχι για την αντιπολίτευση, γιατί η αντιπολίτευση με την αλήθεια είναι τσακωμένοι. Όταν βάζουμε στην ίδια πρόταση την αντιπολίτευση με την αλήθεια, είναι σαν να βάζουμε τη μέρα με τη νύχτα. Ή θα μιλάμε για την αντιπολίτευση, ή θα μιλάμε για την αλήθεια. Εγώ προτιμώ να μιλάω για την αλήθεια. Γιατί αν μιλάω για την αντιπολίτευση, τότε αναγκάζομαι και εγώ να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία του βούρκου. Η Ομάδα Αλήθειας βγήκε επωνύμως. Ξέρουμε πως λέγονται οι ιδιοκτήτες της Ομάδας Αλήθειας. Προσωπικά μου έχουν πάρει συνέντευξη. Δεύτερον, τι κάνει η Ομάδα Αλήθειας και αυτό είναι που ενοχλεί την αντιπολίτευση. Έχει αυτή τη «λύσσα», γιατί αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τις ασυναρτησίες τους. Τι κάνει δηλαδή; Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και τελευταίως στο κλαμπ μπήκε και το ΠΑΣΟΚ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στη σωστή πλευρά της ιστορίας-, έκαναν εθνικό σπορ την κολοτούμπα, είναι η λέξη που έμαθε όλος ο κόσμος για την Ελλάδα επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει δυστυχώς και την κάνει γνωστή και το υπόλοιπο κομμάτι της αντιπολίτευσης. Αυτό λοιπόν το αναδεικνύει με έναν πάρα πολύ έξυπνο τρόπο. Και πάμε και στο τρίτο. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης απαγορεύεται να ασκείς κριτική, να κάνεις πλάκα, να αναδεικνύεις αντιφάσεις εάν δεν είσαι αριστερός και κεντροαριστερός. Ε, σταμάτησε πλέον να απαγορεύεται. Ναι, τα παιδιά της Ομάδας Αλήθειας, όσοι δουλεύουν στην Ομάδα Αλήθειας, ενώ δεν είναι με την έννοια των υπαλλήλων ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο κόμμα, στηρίζουν την κεντροδεξιά. Έχουν αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση. Δικαίωμά τους. Δεν θα τους μαλώσουμε γι’ αυτό το πράγμα. Και ως προς τη χρηματοδότηση, το έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Αν εγώ είχα μια εταιρεία και δεν αναφέρομαι μόνο σε μια περίπτωση, αναφέρομαι σε ανθρώπους επαγγελματίες και ήθελα να κάνω επικοινωνία, να βγάλω κάποια βίντεο, να πάρω κάποιες συμβουλές επικοινωνιακές, τους καλούς θα έπαιρνα. Ένα μέρος αυτής της δουλειάς είναι η ανάδειξη πολιτικών αντιφάσεων. Καλά κάνουν λοιπόν οι ιδιώτες, οι οποίοι είναι ιδιώτες και δουλεύουν σε άλλους ιδιώτες.
Για την προσωπική του ζωή και την πατρότητα
Ο γιος μου είναι ενάμιση έτους. Κοιτάξτε, στη ζωή μας πρέπει να βάζουμε κάποια όρια και όσο μπορούμε παραπάνω να είμαστε συνεπείς σε αυτά. Το να μπορώ να αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος ενός Σαββατοκύριακου στη γυναίκα μου και στο παιδί μου, μια γυναίκα η οποία είναι μαζί μου και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι ο άνθρωπος ο οποίος μεγαλώνει -τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή με εξαίρεση τις ώρες που είμαι κι εγώ μαζί της- μόνη της ένα μικρό παιδάκι. Το παιδί μας. Το να λες ότι από τις πέντε καθημερινές που έχει εβδομάδα, τις τρεις μετά τη δουλειά μου θα γυρίσω κατευθείαν στο σπίτι μου και γιατί όχι και τις τέσσερις να κάτσω μέχρι το βράδυ με τη γυναίκα μου και το παιδί μου. Το καταφέρνω αυτό. Έχω βάλει κάποια όρια στον εαυτό μου γιατί θεωρώ ότι στηρίζεις τον άνθρωπο της ζωής σου, που η γυναίκα μου είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει από τότε που πήρε το πτυχίο του, όπως κι εγώ και εκείνη δουλεύουμε από 22 ετών, από πολύ πρωί μέχρι το πολύ βράδυ.
Για την φοιτητική του ζωή
Στην Κομοτηνή γνώρισα τον πραγματικό μου εαυτό γιατί εκεί ξεκίνησα να μένω μόνος μου, έκλεισε η πόρτα και ήμουν εγώ και ο εαυτός μου. Εγώ και οι φίλοι μου. Μετά από ένα χρονικό διάστημα πράγματι, γνώρισα την – μετά από πολλά χρόνια -σύζυγό μου. Εκεί έκανα τους περισσότερους φίλους, έχω πολλούς φίλους κάνει και πριν στο σχολείο, αλλά τους πιο πολλούς γνώρισα στη σχολή που σπούδαζα και στην πόλη που σπούδαζα και στη συνέχεια από τη δουλειά μου και την πολιτική. Εντάξει, ήταν πέντε απίστευτα χρόνια, όπως και για κάθε φοιτητή.
Για την ενασχόληση με την πολιτική
Αυτό είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που μπορεί να μου κάνει κάποιος. Γιατί εγώ δεν ξεκίνησα τη ζωή μου για να γίνω πολιτικός. Ούτε είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν πιστεύω -η ιστορία θα με κρίνει και ο κόσμος- ότι θα γίνω ποτέ επαγγελματίας πολιτικός. Δεν θέλω ποτέ να φτάσω στο σημείο να ζω από την πολιτική, να περιμένω αν θα εκλεγώ για να ζήσω. Σίγουρα όμως τη λατρεύω. Λατρεύω την επαφή με τον κόσμο. Είναι ό, τι πιο σημαντικό για μένα να με σταματάει στον δρόμο ένας μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτης μας, ένας νέος, ένας στην ηλικία μου και να μου κάνει μια επισήμανση και θετική, που σίγουρα με γεμίζει με χαρά αλλά και έναν προβληματισμό, να μου λέει ένα παράπονο. Προφανώς λοιπόν αυτό κάποιοι το λένε μικρόβιο, κάποιοι το λένε πετριά.
Όταν πέρασα στη Νομική, επειδή τότε ήταν ακόμα και πιο έντονος ο φοιτητικός συνδικαλισμός, αλλά στην Κομοτηνή που σπούδαζα εγώ ήταν και απολύτως υγιής ως προς τον τρόπο έκφρασης. Είχα μία ιδεολογική τοποθέτηση από την οικογένειά μου, λόγω της ύπαρξης των παρατάξεων, τους είπα «παιδιά, εγώ θα έρθω. Θα γραφτώ σε εσάς, αλλά μη μου πείτε πότε να ασχοληθώ. Εγώ δεν θέλω να ασχολούμαι καθόλου με τα κόμματα. Θέλω να τελειώσω, να πάρω το πτυχίο μου, να πηγαίνω στην Πάτρα, να παίζω μπάσκετ, να πηγαίνω στο γήπεδο, να βλέπω, μέχρι εκεί». Και ένα χρόνο μετά, επειδή γνώρισα τους ανθρώπους και κάναμε και κάποια πράγματα για τη σχολή μας που ήταν σημαντικά, αλλάξαμε το πρόγραμμα σπουδών, κρατούσαμε όσο μπορούσαμε το πανεπιστήμιο ανοιχτό, αυτό το πράγμα άρχισε να μου αρέσει, αλλά ακόμα και τότε ήταν κάτι το οποίο ήταν σαν χόμπι. Μετά, ως δικηγόρος, ως μάχιμος δικηγόρος, «σκληραγωγήθηκα» από τα χρόνια της κρίσης. Το ένα μετά έφερε το άλλο. Και θέλει και τύχη, θέλει και δουλειά. Και κυρίως υπάρχει και ένας παράγοντας: οι άνθρωποι. Αν δεν είχε εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εγώ δεν θα σας μιλούσα τώρα ούτε ως πρώην γραμματέας του κόμματος, ούτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.