2025/07/21 at 5:18 ΜΜ 21/07/2025 newsroom
Medianalysis Team
Η κατανάλωση βίντεο κατά παραγγελία μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών (SVOD) στην Ευρώπη παρουσιάζει έντονη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητήριο, τρεις κύριες πλατφόρμες —Netflix, Prime Video και Disney+— συγκεντρώνουν το 85% του συνολικού χρόνου παρακολούθησης. Παράλληλα, η κατανομή των ειδών είναι εξίσου συγκεντρωμένη, καθώς τα έργα μυθοπλασίας κυριαρχούν με ποσοστά 87% στο κινηματογραφικό και 95% στο τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Η παρακολούθηση ταινιών επικεντρώνεται κυρίως σε πρόσφατες κυκλοφορίες: οι νεότεροι τίτλοι καλύπτουν το 25% του χρόνου προβολής, παρότι αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού καταλόγου των τηλεοπτικών πλατφορμών.

Τι παρακολουθούν οι συνδρομητές SVOD;
Η κατανάλωση περιεχομένου μοιράζεται σχεδόν ισομερώς μεταξύ κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων. Ωστόσο, κάθε κατηγορία παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση ταινιών είναι λιγότερο συγκεντρωμένη σε σύγκριση με τις τηλεοπτικές σειρές. Επιπλέον, τα πρωτότυπα έργα που ανατίθενται από τις ίδιες τις πλατφόρμες έχουν σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο τηλεθέασης στο τηλεοπτικό περιεχόμενο (περίπου 60%) έναντι των ταινιών (κάτω από 25%).
Αν και τα κινούμενα σχέδια και τα ντοκιμαντέρ γενικά έχουν μικρότερο μερίδιο στην κατανάλωση από ό,τι στην εκπροσώπησή τους στους καταλόγους, η απόκλιση αυτή είναι πιο έντονη στο τηλεοπτικό περιεχόμενο σε σχέση με τις ταινίες.
Προέλευση περιεχομένου και τοπικές διαφορές
Όταν εξετάζεται η γεωγραφική προέλευση του περιεχομένου, οι διαφορές μεταξύ ταινιών και τηλεοπτικών σειρών είναι ακόμη πιο εμφανείς. Τα ευρωπαϊκά έργα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του χρόνου προβολής, με ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο για τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν σημαντικά ανά χώρα. Σε Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία παρατηρείται υψηλότερη κατανάλωση ευρωπαϊκού περιεχομένου, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία υπερισχύει το αμερικανικό περιεχόμενο.

Πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κατανάλωση περιεχομένου από άλλες περιοχές του κόσμου είναι περιορισμένη (8%), σημαντικά χαμηλότερη από το ποσοστό συμμετοχής τους στους καταλόγους. Εξαίρεση αποτελούν οι τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων (26%), κυρίως λόγω της δημοτικότητας των ιαπωνικών anime. Η περίπτωση των κινούμενων σχεδίων αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας συγκεκριμένων ειδών στους καταλόγους, ακόμη και αν καταναλώνονται λιγότερο, καθώς λειτουργούν ως κίνητρο για συνδρομή.
Υπερεκπροσώπηση και υποεκπροσώπηση στην κατανάλωση

Ειδικά στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, το μερίδιο των ευρωπαϊκών έργων (29%) είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένο με το μερίδιό τους στους καταλόγους (33%). Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές ταινίες υποεκπροσωπούνται στην κατανάλωση (33% έναντι 43%). Το χάσμα αυτό είναι εντονότερο για τις γαλλικές και ιταλικές ταινίες. Από την άλλη, ισπανικές, γερμανικές, δανικές και πολωνικές παραγωγές αποδίδουν καλύτερα από το μερίδιό τους. Το ίδιο ισχύει και για ισπανικές, πολωνικές και ιρλανδικές τηλεοπτικές σειρές, κυρίως λόγω των πρωτότυπων παραγωγών των ίδιων των πλατφορμών.
Γράφημα: Χρόνος προβολής ανά υπηρεσία SVOD (σε % του συνολικού χρόνου προβολής σε ώρες από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες).

Πηγή: Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο
Συμπεράσματα
Η χρήση των υπηρεσιών SVOD στον τομέα του κινηματογράφου στηρίζεται κυρίως σε ταινίες προορισμένες για κινηματογραφική διανομή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δομή της αγοράς κινηματογραφικών εισιτηρίων, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές παραγωγές να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. Στον αντίποδα, το τηλεοπτικό περιεχόμενο στο SVOD καθορίζεται κυρίως από τις επενδύσεις των πλατφορμών σε τοπικές σειρές, οι οποίες διανέμονται ευρέως εντός της Ευρώπης, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για μικρότερες αγορές.
medianalysis.gr
Πηγή: European Audiovisual Observatory’s annual Key Trends report 2025.