2022/03/23 at 4:52 ΜΜ 23/03/2022 newsroom
Περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας κυκλοφορεί το νέο σύγγραμμα του τ. ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο «Η διαχρονική “οφειλή” της Ευρώπης στην Ελλάδα. Το “Δάνειο-Δωρεά” του Ελληνικού Πολιτισμού» (έκδοση Gutenberg, Αθήνα, 2022, σελ. 210). Πρόκειται για σύγγραμμα-δοκίμιο που, όπως δείχνει ο τίτλος του, είναι αφιερωμένο στο πόσα οφείλει ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως αυτός δημιουργήθηκε με αφετηρία τα τεράστιας αξίας δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της παιδείας που διαμόρφωσε. Αυτό σηματοδοτεί άλλωστε η αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου σε μια διαχρονική «οφειλή» της Ευρώπης στην Ελλάδα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πολιτισμού σε τρία μέρη, τα οποία κλείνουν με ένα εκτενές «επίμετρο» για την κρίση των αξιών του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στην εποχή μας.
Στο πρώτο μέρος εξηγείται το πώς το Ελληνικό Έθνος δημιουργήθηκε κυρίως μέσω της ελληνικής γλώσσας, εδώ και πάνω από τρεις χιλιετίες, καθώς και το πώς η ελληνική γλώσσα υπήρξε η βάση του Ελληνικού Πολιτισμού και η απαρχή της επιστημονικής σκέψης, δηλαδή η αφετηρία των Επιστημών.
Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η επιρροή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, που είναι ο πυλώνας του Πολιτισμού της Αρχαίας Ρώμης.
Στο τρίτο μέρος ο Προκόπης Παυλόπουλος κάνει μια σύνθεση μεταξύ του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του Πολιτισμού της Αρχαίας Ρώμης και του Βυζαντινού Πολιτισμού. Σύνθεση από την οποία προέκυψε ο τρίτος πυλώνας του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή ο πυλώνας των αξιακών δεδομένων της Χριστιανικής Διδασκαλίας.
Στο επίμετρο αναπτύσσει σκέψεις για το πώς και γιατί στις μέρες μας ο «παραγκωνισμός» των αρχών και αξιών του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ασκεί μια επικίνδυνη αρνητική επιρροή στην όλη πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εμποδίζοντας την τελική και οριστική διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
Καλοτάξιδο…