Τι είπε ο Πλεύρης για την αύξηση των κρουσμάτων

2022/06/16 at 8:25 ΠΜ 16/06/2022 newsroomΒασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

 

Για την αύξηση των κρουσμάτων

 

«Σε όλη την Ευρώπη κινούνται όλοι ελεύθερα και χθες που ήμασταν στο Λουξεμβούργο (σ.σ οι Υπουργοί Υγείας) συζητούσαμε ότι υπάρχει ένα γενικό κύμα αυτή τη στιγμή. Εμείς ανοίξαμε τελευταίοι. Είχαμε ανοίξει από το Πάσχα και μετά στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τη μάσκα, όλα τα άλλα ήταν ελεύθερα.

Άρα, ήταν αναμενόμενο ότι θα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση των κρουσμάτων.

Είδαμε ότι υπάρχουν κύματα που έχουν γίνει και βλέπουμε, έχει γίνει ένα κύμα της Πορτογαλίας, έγινε ένα κύμα στη Νότια Αφρική, εκεί πέρα που εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις.

Στη Νότια Αφρική ήταν ένα μικρό κύμα, το οποίο πέρασε, δεν έδωσε ούτε βαριές νοσήσεις, ούτε καν νοσήσεις. Είναι κάτι. Ήδη αυτή τη στιγμή όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μία αύξηση και είναι λογικό.

Είναι λογικό σε δύο επίπεδα. Πρώτον έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα.

Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει. Και επιπλέον βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται σε έντονο βαθμό και στη χώρα μας οι υπομεταλλάξεις αυτές της Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό.

Μας εξηγούσαν χθες, ότι κάποιος που έχει περάσει την Όμικρον τη βασική, δε σημαίνει ότι δε θα νοσήσει άμεσα κιόλας σχετικά.

Προφανώς και ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μία φυσική ανοσία, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική ανοσία που γνωρίζαμε ότι αισθανόταν ο άλλος για πέντε-έξι μήνες ότι έχει μία ασφάλεια. Άρα ως προς τη νόσηση δεν υπάρχει ασφάλεια. Ως προς τη βαριά νόσηση έχει ασφάλεια.

 

Για το πλάνο λήψης νέων μέτρων

 

Σε όλα τα μοντέλα τα οποία τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ.

Δε συμβαίνει αυτό. Προφανώς θα υπάρξουν. Όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος.

Προοπτικά ακόμα και τώρα φαίνεται -και έτσι φάνηκε κι στις άλλες χώρες-, ότι αυτό το κύμα είχε χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή υπάρχει μια συνολική φυσική ανοσία και εμβολιασμός στους πληθυσμούς, αλλά και οι μεταλλάξεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της βαρύτητας των προηγουμένων.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει. Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Και προφανέστατα έχει ανοίξει και η τέταρτη δόση γι΄ αυτόν τον πληθυσμό οπότε αν κι εφόσον θέλει να πάει να το κάνει είναι προαιρετικό.

Το 37% ( σ.σ ανοδική τάση της Μυκόνου) από μόνο του δεν λέει κάτι.  Γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ πιο περιορισμένα τεστ από ότι γίνονταν, οπότε προφανώς πληθυσμός που κάνει τεστ σημαίνει ότι έχει κατά βάση και συμπτώματα.  Γιατί δεν έχουμε πια τα τεστ που γίνονταν μαζικά για να πάνε στην εργασία τους.

Το ποσοστό όμως δεν σημαίνει εικόνα νόσησης.  Η εικόνα νόσησης πάντοτε είναι αναλογική, αλλά θέλω να σας πω ότι κατά βάση ο κόσμος ο οποίος τεστάρεται έχει κάποιο λόγο για να τεσταριστεί.

Το θερινό κύμα πιστεύουμε ότι είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις.  Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση.

Από το Σεπτέμβριο όμως και μετά ναι, και εχθές στο Λουξεμβούργο αυτό συζητούσαμε γιατί είναι η μεγάλη κουβέντα και των εμβολίων. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά και μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τίποτα».

 

Για τον προσωπικό γιατρό

 

«Σήμερα βγήκε η πρώτη υπουργική απόφαση και μέχρι αύριο θα έχουν βγει όλες οι υπουργικές αποφάσεις, άρα ξεκινάει ο προσωπικός γιατρός.

Ξεκινούν οι εγγραφές από 1η Ιουλίου. Από 1η Ιουλίου οι πολίτες γράφονται σε προσωπικό γιατρό είτε σε πλατφόρμα, είτε απευθείας.  Θα χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία που θα έχουν λίστες και οι χώροι πρωτοβάθμιας.

 

Ελεύθερα επιλέγεις ένα γιατρό σου.  Δεν έχεις καμία επιβάρυνση. Αντιθέτως έχεις πάρα πολλά οφέλη.  Διότι ένας γιατρός τώρα που τον πλήρωνες μπορεί και να σου συνταγογραφεί και να σε επισκέπτεται, ακόμα και κατ΄ οίκον αν χρειαστεί, και να τον επισκέπτεσαι και παράλληλα να σε κατευθύνει στο σύστημα.

Δηλαδή αυτό που πάθαινε σήμερα ένας πολίτης ξαφνικά και έλεγε έχω κάποιον φίλο – γνωστό να ρωτήσω;  Μήπως να πάω στο νοσοκομείο;

Αντί να πάει στο νοσοκομείο μιλάει με το γιατρό του.

Κίνητρο για τον γιατρό πολύ σημαντικό, γιατί η υπουργική απόφαση που θα βγει μάλλον αύριο, ίσως τη Δευτέρα, αναφέρεται στα εξής δεδομένα.

Ο γιατρός πληρώνεται κατ΄ άτομο.  Θα ξεκινάει αναλόγως ηλικίας από 20 ευρώ κατ΄ άτομο έως 45.

Αυτό λοιπόν μεσοσταθμικά για να το καταλάβουμε βγαίνει γύρω στα 35 ευρώ ο ασθενής που σημαίνει ότι το ταβάνι των 2000 ασθενών αν βάλει κάποιος γιατρός σημαίνει 70.000 ευρώ το χρόνο.

Το σημαντικό είναι ότι επειδή πρέπει να το αγκαλιάσουν οι γιατροί, ότι ο γιατρός έχει όφελος ακόμα και αν βάλει 200 ασθενείς γιατί εμείς θα τους πάρουμε ώρες την ημέρα, δεν τον εξαντλούμε.

Θέλω να σας πω δεν τον υποχρεώνουμε να είναι full time στον προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να δίνει ώρες στον ΕΟΠΥΥ, αυτός που θα διαλέξει ως 800 ασθενείς θα δίνει μόνο τρεις ώρες την ημέρα. Αυτός που θα πάει στις 2.000 θα δίνει 7 ώρες και μπορεί να δουλεύει προσωπικό.

Άρα  κίνητρο για τον γιατρό γιατί έχει καλά χρήματα, κίνητρο για τον ασθενή επειδή θα έχει το γιατρό του.

Θα ξεκινήσει από 1/9. Και παράλληλα θα υπάρχει μικρότερη συμμετοχή, γιατί θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες, να εγγραφούν. Δωρεάν είναι, όσοι εγγράφονται θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις. Αντιθέτως, όσοι δεν εγγράφονται θα πληρώνουν μεγαλύτερη.

Θέλουμε να εγγραφεί ο πολίτης, γιατί αυτό είναι η πρώτη πύλη που θα βοηθήσει τους πολίτες, είναι γιατρός για τους πολίτες».