2022/10/14 at 10:14 ΠΜ 14/10/2022 newsroomΤην ανάγκη η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες επιτυγχάνουν τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών απαιτήσεων, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με έρευνες ο πληθωρισμός πλήττει έντονα τα νοικοκυριά και απειλεί τον παραγωγικό ιστό των εθνικών οικονομιών στην Ευρώπη, ενώ η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προϋπόθεση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα αποτυπώνονται ως ακολούθως:
- Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπεται μείωση κάτω από το 150% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2027. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Monitor, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ ενώ 1,7% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 0,9%. Στη συνέχεια και έως το 2027 το ΔΝΤ φαίνεται να ανεβάζει τις προβλέψεις του, με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτιμάται σε 1,4% το 2024, σε 1,6% το 2025, σε 1,9% το 2026 και 2% το 2027. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση ως εξής: από 177,7% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει σε 169,8% το 2023 και στη συνέχεια με ετήσια πτώση της τάξεως των 5 μονάδων θα βρεθεί το 2026 στο 154,4% του ΑΕΠ και το 2027 στο 149,9% του ΑΕΠ.
- Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος και κρατά επιφυλάξεις για το 2023, κρατώντας μικρό καλάθι για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά. Προβλέπει μάλιστα ακόμη και μηδενική ανάπτυξη για του χρόνου με βάση το δυσμενές σενάριο. Αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί λίγο κάτω από 10% για φέτος, ενώ το 2023 θα διαμορφωθεί σε 4% και 5%. Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2022 σε 6% λόγω ισχυρότερης διεύρυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (8,1%) και των εξαγωγών (12,5%). Η πρόβλεψη για το σύνολο του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει επίσης αύξηση των εισαγωγών κατά 13,5% και ηπιότερη των προηγούμενων προβλέψεων ενίσχυση των επενδύσεων (6,6%). Η ελληνική οικονομία καταγράφει θετική δυναμική κατά το τρέχον έτος που είναι ισχυρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν και από τον μέσο όρο στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η μεγέθυνση της οικονομίας συνοδεύεται και από βελτίωση σε δείκτες που μπορεί να σηματοδοτούν τη ποιοτική αναβάθμισή της, όπως η εξωστρέφεια. Για το 2023, αναμένεται σαφώς βραδύτερη ετήσια ανάπτυξη κατά 1,6% σε πραγματικούς όρους, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας. Ως προς τις επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν τη φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2023 (10,5%), ενώ η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί (0,6%). Αναμένεται μικρή περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από περίπου 7% του ΑΕΠ φέτος, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 3,8% και 4,8% αντιστοίχως.
- Ο Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της ενέργειας στις χώρες της ΕΕ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., επιδοτήσεις, καθώς ξεπερνούν το 3,5%. Την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων επισημαίνουν άλλωστε τόσο η Eurostat όσο και ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας (HEPI). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με φόρους και επιδοτήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στη χώρα μας 23,05 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,74 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, τον Σεπτέμβριο 2022, ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια. Σε ό,τι αφορά το «σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό» δηλαδή το ποσοστό δαπανών για την ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα, είμαστε στις πιο χαμηλές θέσεις και αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που περιλαμβάνονται παράγοντες όπως το ύψος του κατώτατου μισθού, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας. Σε αυτά έχουν σημειωθεί μεγάλες βελτιώσεις ωστόσο πρόκειται για εξελίξεις που χρειάζονται χρόνο για να αποτυπωθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να επηρεάσουν το σταθμισμένο κόστος του ηλεκτρισμού.
- Σε έρευνα της Deloitte Ελλάδος με αφορμή την υποβολή του δεύτερου αιτήματος πληρωμής από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαπιστώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ταμείου μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στη κατανομή κεφαλαίων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. (16,7%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (12,2%) και την Κροατία (11%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση όσον αφορά τις Εκταμιεύσεις κεφαλαίων, και το άθροισμα Εκταμιεύσεων και Κεφαλαίων υπό αξιολόγηση για λήψη της επόμενης δόσης, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ακολουθούμενη από την Κροατία και την Ιταλία. Σημειώνεται ότι μόλις οκτώ χώρες έχουν εκταμιεύσει την πρώτη δόση μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με 3,56 δισ. ευρώ, ενώ μόλις πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν αιτηθεί τη δεύτερη δόση η οποία, για τη χώρα μας, ανέρχεται στο ποσό των 3,56 δισ. ευρώ. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό απορρόφησης των Κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ισπανία να βρίσκεται στην 1η θέση, αλλά στην 1η θέση σε ό,τι αφορά τη Μέση Σχετική Ταχύτητα Απορρόφησης Κεφαλαίων.
- Β.Κορκίδης