2022/11/11 at 9:22 ΠΜ 11/11/2022 newsroom
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με τον πληθωρισμό δήλωσε:
«Η θεαματική μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το 12,1% τον Σεπτέμβριο στο 9,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί ένα στοιχείο τόνωσης της αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία, που επιβεβαιώνει την πτωτική πορεία που κατέγραψε η Eurostat. Σε μια δύσκολη συγκυρία για το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών των χωρών μελών όπου ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί στο 10,7% τον Οκτώβριο του 2022 η μείωση του πληθωρισμού στη χώρας μας είναι αποτέλεσμα της ορθής πολιτικής που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι το επιχειρείν εξακολουθεί να βάζει πλάτη, απορροφώντας στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αυξήσεις. Αυξήσεις που υπαγορεύονται από την διεθνή κρίση στο ενεργειακό πεδίο που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πτωτική πορεία του πληθωρισμού για να συνεχιστεί απαιτεί εγρήγορση και παρεμβάσεις, ούτε μπορεί να αφεθεί στον “από μηχανής Θεό”…Μακάρι να δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση και το επόμενο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ώστε α κλείσει ο πληθωρισμός το 2022 κάτω από 9%.»
Το Ε.Β.Ε.Π. ενημερώνει ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 9,1% για τον Οκτώβριο, παραμένοντας σταθερά υψηλός, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το 12,1% του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τιμών Καταναλωτήκατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, παρουσίασε μείωση 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τη Eurostar ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου στην Ελλάδα ανήλθε στο 9,8%, ενώ για την Ευρωζώνη η τιμή του πληθωρισμού σημείωσε νέα άνοδο στο 10,7%. Παράλληλα, ο ΕνΔΤΚ παρουσιάζει αύξηση 9,5% τον φετινό Οκτώβριο, ενώ σε σύγκριση του Οκτωβρίου με τον Σεπτέμβριο δείχνει πως η μείωση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από τις αυξομειώσεις στις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
-11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση στα ενοίκια κατοικιών.
-0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
+1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί,ζυμαρικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση στα νωπά ψάρια.
+3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
+1,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
+2,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, πετρέλαιο κίνησης, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
+0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 9,1% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω αυξήσεις:
+14,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
+2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα ποτά.
+5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
+11,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
+10,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
+2,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
+13,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή, μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια με αεροπλάνο και με πλοίο.
+2,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό και υπολογιστές.
+2,0% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
+8,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ.
+4,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής και ατομικής φροντίδας.
-2,0% μόνο στην ομάδα επικοινωνίες παρατηρείται μείωση των τιμών σε τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών.