2022/12/01 at 1:06 ΜΜ 01/12/2022 newsroom
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το τεράστιο ζήτημα του δημογραφικού που απασχολεί σοβαρά την Ευρώπη. Η δημογραφική γήρανση είναι μία μακροχρόνια τάση που άρχισε πριν αρκετές δεκαετίες στην Ευρώπη. Κάτι που στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το Κράτος Πρόνοιας και για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά συστήματα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο παγκόσμιος πληθυσμός έφθασε στα μέσα Νοεμβρίου τα 8 δισεκατομμύρια μόλις 11 χρόνια μετά το ορόσημο των 7 δισεκατομμυρίων.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφάνισε το προηγούμενο έτος την πρώτη μείωση του πληθυσμού της μετά το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθυσμός της ΕΕ αυξανόταν σταθερά χάρη κυρίως στην εισροή νέων πληθυσμών από τρίτες χώρες. Ωστόσο το 2020 οι κάτοικοι της ΕΕ μειώθηκαν κατά 300.000.
Ενώ το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό συνίσταται στο γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει ολοένα και περισσότερο. Το ποσοστό των άνω των 89 έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια καθώς από το 3,4% το 2001 έχει φθάσει στο 5,9%.
Η δημογραφική γήρανση είναι μία μακροχρόνια τάση που άρχισε πριν από αρκετές δεκαετίες στην Ευρώπη. Το ποσοστό του πληθυσμού 65 ετών και άνω αυξάνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Με αποτέλεσμα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η ΕΕ μέχρι το 2060 θα διαθέτει ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό (215 εκατομμύρια έναντι 245 εκατομμυρίων το 2015). Κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση τόσο για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά συστήματα όσο για το ίδιο το Κράτος Πρόνοιας καθώς η αναλογία ανενεργού-ενεργού πληθυσμού –δηλαδή ο βαθμός εξάρτησης των συνταξιούχων και λοιπών μη εργαζομένων από τους εργαζόμενους- ήταν περίπου 1,05 και προβλέπεται με τις σημερινές τάσεις να αυξηθεί το 2060 στο 1,36 (136 μη εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εξαρτημένοι από 100 εργαζόμενους). Ενώ οι χώρες της ΕΕ που συνδυάζουν υπογεννητικότητα, υψηλό προσδόκιμο ζωής και χαμηλή απασχόληση θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα οι γυναίκες γίνονται πλέον μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς ενώ το 2013 η μέση ηλικία κατά την οποία μία γυναίκα γεννούσε το πρώτο της παιδί ήταν 28,8 έτη σήμερα έχει αυξηθεί στα 29,4 έτη. Στο ίδιο πλαίσιο το ποσοστό των γυναικών οι οποίες γίνονται μητέρες σε ηλικία άνω των 40 ετών έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2001 έως το 2019(από 2,4% σε 5,4%).
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Είναι στα σχέδιά της μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού που έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στο κράτος πρόνοιας και την προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»