2022/12/07 at 3:12 ΜΜ 07/12/2022 newsroom
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συμμετείχε στη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2023. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι πτυχές εφαρμογής της νέας αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης της Συμμαχίας, υπό το πρίσμα των συναφών εξελίξεων στην περιοχή, καθώς και η υπό διαπραγμάτευση νέα Πολιτική Οδηγία 2023.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αναφέρθηκε στο ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας για την υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων των Συμμάχων που συνδράμουν τη δοκιμαζόμενη χώρα και επανέλαβε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Παράλληλα, τόνισε τις επιπτώσεις της εργαλειοποίησης της ενεργειακής κρίσης από τη ρωσική πλευρά, στοχεύοντας στην ομαλή λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών μελών της Συμμαχίας. Συναφώς, ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου Πελάγους, στην αποτελεσματική διασφάλιση των ενεργειακών υποδομών και γραμμών εφοδιασμού στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική και αποτρεπτική διάταξη του ΝΑΤΟ ο Δρ. ΚωνσταντίνοςΜπαλωμένος αναφέρθηκε στις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν οι Ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Μαδρίτη, 29-30 Ιουνίου 2022). Παράλληλα, τόνισε τη σημασία διατήρησης της προσέγγισης των «360 μοιρών» για την αντιμετώπιση των κινδύνων και τωναπειλών που αναδύονται από κάθε κατεύθυνση, ώστε να λαμβάνεται επαρκώς η απαραίτητη μέριμνα και στηΝότια Πτέρυγα της Συμμαχίας. Επίσης, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο χαρακτήρα των σύγχρονων απειλών που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της η Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνοχώρου, του Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος και του διαστήματος, υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία τηςανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών, καθώς και της συνοχής και της ενότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, στη βάση των θεμελιωδών αρχών της Συμμαχίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, κατά την τελευταία συνεδρίαση, όπου και συζητήθηκε η υπό σύνταξη νέα Πολιτική Οδηγία 2023, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αναφέρθηκε στη σημασία εναρμονισμού του τελικού κειμένου με το γενικότερο πνεύμα του πρόσφατα εγκεκριμένου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης. Επιπλέον, τόνισε τους κινδύνους ενός περιβάλλοντος «διάχυτης αστάθειας» (pervasive instability), η αντιμετώπιση των οποίων θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην νέα Πολιτική Οδηγία 2023, καθώς προσφέρουν γόνιμο έδαφος σε απειλές και προκλήσεις, όπως ο βίαιος εξτρεμισμός, οι εγκληματικές ενέργειες και η εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης.