2022/12/16 at 5:37 ΜΜ 16/12/2022 newsroomΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2022, που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά με τις τρεις δράσεις του: το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων και την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Πάνω από 300 συμμετέχοντες, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, ενημερώθηκαν για τις τάσεις, εξελίξεις και προοπτικές της επιχειρηματικότητας και της γαλάζιας οικονομίας στον Πειραιά, μέσω της παρουσίασης συμπερασμάτων μελετών που εκπονεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Βασικοί ομιλητές ήταν κυβερνητικά στελέχη, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειαρχής Πειραιά, ο Δήμαρχος, οι ακαδημαϊκοί, ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα υποδομής τοπικής και εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία. Επίσης, παρουσιάστηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τις δομές του Δήμου Πειραιά μέχρι σήμερα, ενώ οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς συζητήσαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τον Πειραιά του 2030.
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς).
Στην εναρκτήρια ομιλία του, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε : «Aπό το 2014, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, σταθερή μας θέση είναι πως ο Δήμος Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σε οτιδήποτε αφορά στην ανάπτυξη της πόλης: τη ναυτιλία, το εμπόριο, τις ιδιωτικές επενδύσεις κ.α. Είναι προφανές λοιπόν ότι το επιχειρείν είναι ένα μεγάλο «κομμάτι» της ανάπτυξης της πόλης μας. Η διημερίδα που διοργανώσαμε περιελάμβανε ενδιαφέρουσες θεματικές και πολύ σημαντικούς ομιλητές, με ουσιαστικά συμπεράσματα. Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε πολλά και σημαντικά προγράμματα: το Blue Lab, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ έχουμε μια σταθερή συνεργασία με τα επιμελητήρια, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία υποστηρίζει οικονομικά τις περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 80.000.000 της ΟΧΕ τα οποία μας ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής σε μια διαγωνιστική διαδικασία, τα 25.000.000 αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ σταθερά στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, τις οποίες επιδοτήσαμε με ένα πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης. Έχουμε αναλάβει πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη γαλάζια οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε στο μέλλον».
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων : «Χαιρετίζω τις πρωτοπόρες προσπάθειες του Δήμου Πειραιά που σχεδίασε και υλοποιεί πλέον συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική του ανάπτυξη. Η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με στόχο την ενθάρρυνση και στήριξη του έργου των νέων επιστημόνων για τη στροφή προς τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά για το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων αλλά και για την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι νεοφυείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της οικονομίας σε ένα πιο πράσινο αλλά και πιο γαλάζιο μέλλον. Έτσι, θα βοηθήσουν την οικονομία στο να επιταχύνει τη μετάβαση της σε μια περισσότερο κυκλική προσέγγιση».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, προς την κατεύθυνση του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού και κατεύθυνσης των κρατικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία τριετία. Τόνισε μάλιστα την κρισιμότητα του συντονισμού που απαιτείται για την πραγματοποίηση τόσο έργων υποδομής, όσο και έργων/δράσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας του Συνεδρίου συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι:
«Θέλουμε να δούμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά από πολλές πλευρές γιατί έχουμε τα άμεσα μέτρα που ήδη ολοκληρώνονται, όπως τα 7.000.000 με τα οποία επιχορήγησε ο Δήμος Πειραιά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Covid-19 και ήδη έχουμε φτάσει στο 90% και πλέον των καταβολών, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να δούμε κι άλλα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας, το παρόν και το μέλλον της, να εστιάσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να εστιάσουμε στα θέματα χρηματοδότησής τους, πάντα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς».
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, από την πλευρά του Αναδόχου του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά, οι κ.κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος – Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ICAP CRIF και Γιώργος Δεληγιάννης – Senior Partner Head of Advisory της Grant Thornton και – εκπροσωπώντας τον ΟΛΠ ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος.
Κεντρικός ομιλητής της 1ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις αρνητικές συνέπειες των διαδοχικών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων των τελευταίων ετών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικής πορείας ανάπτυξης και επενδύσεων, έχοντας προσπεράσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως το μη βιώσιμο χρέος. Εξειδικεύοντας για τον Πειραιά, τόνισε ιδιαίτερα τις σοβαρές δημόσιες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ όπως τα Δικαστήρια, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του ΤΑΑ, όπως τα δάνεια μέσω του ΤΑΑ για ΜμΕ ύψους 2 δισ., τις επερχόμενες δράσεις όπως το Εξοικονομώ Επιχειρώντας καθώς και τα εργαλεία κατάρτισης.
Επί της κεντρικής ομιλίας, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και πιο συγκεκριμένα : ο Οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΠ κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΕΠ κ. Νίκος Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας του Συνεδρίου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ροκίδης Ζαφείριος, στελέχη του Δήμου Πειραιά, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=jxg1sjxdCnA
2η ημέρα –Καινοτομία και Γαλάζια Οικονομία
Η 2η μέρα του Συνεδρίου, ήταν αφιερωμένη στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα στις πόλεις λιμάνια, στη σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων σε αυτές, στην αναγκαιότητα των συμπράξεων για τη γαλάζια καινοτομία και της διασύνδεσης της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά, στον ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την επιχειρηματικότητα, στους φορείς υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και στις ίδιες τις ωφελούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν τις δράσεις τους τονίζοντας τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο νυν Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κ. Άγγελος Κότιος, ο κ. Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, κ. Δ. Καρύδης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γαλανός Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας, στη δήλωσή του, τόνισε:
«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, αλλά και τον στενό του συνεργάτη τον Δημήτρη Καρύδη, για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν αυτό το Συνέδριο και γιατί συνειδητά έχουν χαράξει μια στρατηγική που αφορά τη Γαλάζια Οικονομία και τη σύνδεσή της με την πόλη του Πειραιά. Ο Πειραιάς και η ελληνική ναυτιλία κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως. Το λιμάνι του Πειραιά είναι παγκόσμιος παίκτης σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ευρώπη.
Ο Πειραιάς αποτελεί έναν τόπο με πολλές μεγάλες ευκαιρίες, όπου συναντώνται δύο σημαντικά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας: ο ελληνικός εφοπλισμός και το «one belt one road», ο νέος δρόμος του μεταξιού, όπου η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία, η Κίνα, έχει επιλέξει τον Πειραιά ως το σημείο που συναντά τον μεγαλύτερό της πελάτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης- νυν Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Υφίσταται μια στενότατη σχέση μεταξύ του Πανεπιστημίου με τον Δήμο Πειραιά και μέσω του συνεδρίου αυτού μπορούμε να προβλέπουμε στην εδραίωση της σχέσης του ακόμα περισσότερο. Ο Πειραιάς σηματοδοτεί δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους ακουμπάει η Ελλάδα για την ανάπτυξή της. Ο ένας πυλώνας είναι η ναυτιλία και ο άλλος είναι ο τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ο Πειραιάς και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και στην ρητορική ερώτηση του στο ποια θα είναι η φλόγα για την περαιτέρω ανάπτυξή του, τόνισε τον ρόλο των πανεπιστημίων στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Επισήμανε μάλιστα την προώθηση του πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για τη διοργάνωση διαγωνισμού επιχειρηματικής ιδέας για τους φοιτητές/τριες όλων των Πανεπιστημίων της Αττικής. Η φλόγα είναι το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Ως Πανεπιστήμιο μπορούμε να ανάψουμε αυτή τη φλόγα.». Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία ανάλογων προσπαθειών και στο μέλλον από το Δήμο και τους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του.
Ο κ. Άγγελος Κότιος- πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη δήλωσή του, τόνισε:
«Ο Δήμος Πειραιά καινοτομεί. Αυτό που κάνει ο Δήμος Πειραιά μπορεί να είναι σε άλλες χώρες μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Στη Ελλάδα, όμως, δεν γνωρίζω άλλο Δήμο να καταβάλλει τόσο οργανωμένη, συντεταγμένη και συνεχή προσπάθεια να αναδείξει την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, είτε μέσω επενδύσεων, είτε υποστηρικτικών δράσεων. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο Δήμος στηρίζει την ανθεκτική, βιώσιμη και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Τόνισε δε, ότι η επιχειρηματικότητα για να είναι ωφέλιμη πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις τρείς έννοιες. Τόνισε, δε ότι η ανθεκτική σημαίνει να μπορεί η τοπική οικονομία να αντέχει σε απρόβλεπτες και μεγάλες διαταραχές. Βιώσιμη θα πει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη στη συμμετοχή της κοινωνίας στα οφέλη αυτής της ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.»
Τέλος, ο κ. Κότιος επισήμανε ότι: και οι τρείς εμβληματικές πρωτοβουλίες του Δήμου, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, η Κοινότητα Γνώσης & Καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία του Δήμου Πειραιά, συμβάλλουν στη παραγωγή και διάχυση νέας εφαρμοσμένης γνώσης στις επιχειρήσεις της Γαλάζιας Οικονομίας».
Ο κος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, τόνισε ότι τόσο ο Δήμος Πειραιάς και όσο και οι φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας του Δήμου είναι συντεταγμένοι στην ανάπτυξη και της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας. Ανακοίνωσε δε ότι οι σχεδιαζόμενες δράσεις του Υπουργείου, θα επιφέρουν αύξηση των ζητούμενων θέσεων εργασίας αλλά και σε ανάγκες επενδύσεων. Τόνισε δε τη σημασία της δικτύωσης και των συστάδων των επιχειρήσεων για την ανθεκτικότητά τους.
Στις ενότητες που ακολούθησαν, οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσίασαν μελέτες και ψηφιακές εφαρμογές που θα ενισχύσουν τη πορεία της πράσινης μετάβασης στη γαλάζια οικονομία. Στο πάνελ για τις συμπράξεις για τη γαλάζια καινοτομία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και πιο συγκεκριμένα: ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, κ. Ηλίας Σαλπέας, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού, κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος και ο Πρόεδρος της WIMA, κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης.
Στις εργασίες της 2ης ημέρας του συνεδρίου συμμετείχαν με παρουσιάσεις τους ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου επιχειρηματικότητας του NBG Seeds, κ. Σπύρος Αρσένης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ahedd DIH του Δημοκρίτου κ. Περικλής Τερλιξίδης, επιχειρηματίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ωφελούμενες του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: