Η μεγάλη ανατροπή του Μακρόν – δεύτερος τρίτη η Λεπέν

2024/07/07 at 9:20 ΜΜ 07/07/2024 newsroomΑνατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν τρίτος.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre, πρώτο και στον β’ γύρο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες.

Την ίδια ώρα, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.