Ποιες τεχνολογικές τάσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις εταιρείες το 2024;

2024/07/28 at 9:33 ΜΜ 28/07/2024 newsroomΗ νέα ανάλυση της McKinsey αναδεικνύει την υιοθέτηση, την ανάπτυξη και τις επιπτώσεις των προηγμένων τεχνολογιών στον κλάδο. Παρά τις δύσκολες συνολικές συνθήκες της αγοράς το 2023, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής υπόσχονται σημαντική μελλοντική αύξηση της υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (gen AI) είναι μια τάση που ξεχωρίζει από το 2022, με την εξαιρετική αύξηση του ενδιαφέροντος και των επενδύσεων σε αυτή την τεχνολογία να ξεκλειδώνει καινοτόμες δυνατότητες σε διασυνδεδεμένες τάσεις όπως η ρομποτική και η καθηλωτική πραγματικότητα. Ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον με τα αυξημένα επιτόκια έχει επηρεάσει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, οι υποκείμενοι δείκτες -συμπεριλαμβανομένης της αισιοδοξίας, της καινοτομίας και των μακροπρόθεσμων αναγκών σε ταλέντα- αντικατοπτρίζουν μια θετική μακροπρόθεσμη πορεία στις 15 τεχνολογικές τάσεις που ανέλυσαν στην McKinsey.
Οι δύο τάσεις που ξεχώρισαν το 2023 ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και ο εξηλεκτρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη -gen AI σημείωσε αύξηση κατά σχεδόν 700% στις αναζητήσεις στο Google από το 2022 έως το 2023, μαζί με ένα αξιοσημείωτο άλμα στις θέσεις εργασίας και στις επενδύσεις. Ο ρυθμός της τεχνολογικής καινοτομίας είναι αξιοσημείωτος. Κατά τη διάρκεια των ετών 2023 και 2024, το μέγεθος των προτροπών που μπορούν να επεξεργαστούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), γνωστά ως “παράθυρα πλαισίου”, αυξήθηκε από 100.000 σε δύο εκατομμύρια tokens. Αυτή είναι περίπου η διαφορά μεταξύ της προσθήκης μιας ερευνητικής εργασίας σε ένα μοντέλο προτροπής και της προσθήκης περίπου 20 μυθιστορημάτων σε αυτό. Και οι τρόποι που μπορεί να επεξεργαστεί η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη συνέχισαν να αυξάνονται, από την περίληψη κειμένου και τη δημιουργία εικόνων έως τις προηγμένες δυνατότητες σε βίντεο, εικόνες, ήχο και κείμενο. Αυτό έχει προκαλέσει καταλυτική αύξηση των επενδύσεων και της καινοτομίας με στόχο την προώθηση ισχυρότερων και αποδοτικότερων υπολογιστικών συστημάτων. Τα μεγάλα θεμελιώδη μοντέλα που τροφοδοτούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα LLM, ενσωματώνονται σε διάφορα εργαλεία επιχειρηματικού λογισμικού και χρησιμοποιούνται επίσης για διάφορους σκοπούς, όπως η τροφοδοσία chatbots που απευθύνονται σε πελάτες, η δημιουργία διαφημιστικών εκστρατειών, η επιτάχυνση της ανακάλυψης φαρμάκων και πολλά άλλα. Αναμένουμε ότι αυτή η επέκταση θα συνεχιστεί, διευρύνοντας τα όρια των δυνατοτήτων της ΤΝ. Η ευαισθητοποίηση των ανώτερων στελεχών για την καινοτομία της ΤΝ έχει αυξήσει το ενδιαφέρον, τις επενδύσεις και την καινοτομία σε τεχνολογίες ΤΝ, όπως η ρομποτική, η οποία αποτελεί μια νέα προσθήκη στην ανάλυση των τάσεων μας φέτος. Οι εξελίξεις στην ΤΝ εγκαινιάζουν μια νέα εποχή με πιο ικανά ρομπότ, ωθώντας τη μεγαλύτερη καινοτομία και ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών.
Ο εξηλεκτρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η άλλη τάση που αντιστάθηκε στις οικονομικές αντιξοότητες, καταγράφοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες επενδύσεων και ενδιαφέροντος μεταξύ όλων των τάσεων που αξιολογήσαμε. Οι θέσεις εργασίας για αυτόν τον τομέα παρουσίασαν επίσης μια μέτρια αύξηση. Παρόλο που πολλές τάσεις αντιμετώπισαν μείωση των επενδύσεων και των προσλήψεων το 2023, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές. Η αισιοδοξία αυτή υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση των θέσεων εργασίας για τις τάσεις που αναλύθηκαν (αύξηση 8% από το 2021 έως το 2023) και τη συνεχιζόμενη καινοτομία και το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, ιδίως για μελλοντική ανάπτυξη.
Το 2023, οι επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας μειώθηκαν κατά 30 έως 40 τοις εκατό σε περίπου 570 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και των επιφυλακτικών βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές να προτιμήσουν τεχνολογίες με ισχυρό δυναμικό εσόδων και περιθωρίου κέρδους. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική προοπτική που υιοθετούν οι κορυφαίες εταιρείες, κατά την οποία αναγνωρίζουν ότι η πλήρης υιοθέτηση και κλιμάκωση τεχνολογιών αιχμής είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Η αναγνώριση αυτή είναι εμφανής όταν οι εταιρείες διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους σε ένα χαρτοφυλάκιο διαφόρων τεχνολογιών, ενισχύοντας επιλεκτικά την εστίασή τους σε τομείς που είναι πιθανότερο να ωθήσουν τα τεχνολογικά όρια προς τα εμπρός. Ενώ πολλές τεχνολογίες διατήρησαν επιφυλακτικό επενδυτικό προφίλ κατά το προηγούμενο έτος, η τεχνητή νοημοσύνη είδε επταπλασιασμό των επενδύσεων, λόγω σημαντικών εξελίξεων στη δημιουργία κειμένων, εικόνων και βίντεο.
Το 2023, οι επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας μειώθηκαν κατά 30 έως 40 τοις εκατό σε περίπου 570 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και των επιφυλακτικών βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές να προτιμήσουν τεχνολογίες με ισχυρό δυναμικό εσόδων και περιθωρίου κέρδους.
Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική προοπτική που υιοθετούν οι κορυφαίες εταιρείες, κατά την οποία αναγνωρίζουν ότι η πλήρης υιοθέτηση και κλιμάκωση τεχνολογιών αιχμής είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Η αναγνώριση αυτή είναι εμφανής όταν οι εταιρείες διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους σε ένα χαρτοφυλάκιο διαφόρων τεχνολογιών, ενισχύοντας επιλεκτικά την εστίασή τους σε τομείς που είναι πιθανότερο να ωθήσουν τα τεχνολογικά όρια προς τα εμπρός. Ενώ πολλές τεχνολογίες διατήρησαν επιφυλακτικό επενδυτικό προφίλ κατά το προηγούμενο έτος, η τεχνητή νοημοσύνη είδε επταπλασιασμό των επενδύσεων, λόγω σημαντικών εξελίξεων στη δημιουργία κειμένων, εικόνων και βίντεο.