Ν. Ελευθερόγλου: Yπάρχει φως στο τούνελ για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

2024/07/29 at 11:35 ΠΜ 29/07/2024 newsroomΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ
Όπως έχει γραφτεί καιρούς το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει. Ως τότε η νύχτα είναι πολύ βαθιά. Και σε μια τέτοια παρατεταμένη νύχτα έχει πέσει η αντιπολίτευση στην πατρίδα μας καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις εθνικές εκλογές του 2023 έχουν εισέλθει σε βαθύ τούνελ. Από το οποίο όχι μόνο δεν βγήκαν στις ευρω-εκλογές που είχαμε πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά μπήκαν ακόμη πιο βαθιά, μεγεθύνοντας το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει από την ανυπαρξία ενός βασικού πυλώνα της δημοκρατίας. Διότι η αντιπολίτευση οφείλει και πρέπει να είναι εν δυνάμει κυβέρνηση για να υπάρχει ισορροπία και όχι να ρέπει εν δυνάμει προς την εξαφάνιση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ξεχωριστά για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εάν και στο τέλος της ημέρας όλα συγκλίνουν. Στο ΣΥΡΙΖΑ τα επεισόδια μεταξύ Κασσελάκη και εσωκομματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται. Ένα ακόμη καταγράψαμε με την διαγραφή του Παύλου Πολάκη, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με το ερώτημα του να αποφασίσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποιους είναι. Δηλαδή με τους «πολάκηδες» ή με το περιβόητο ήθος της Αριστεράς, το οποίο κατά τη γνώμη τους υπηρετούν αυτοί και όχι οι Κασσελάκης-Πολάκης. Δεν θα μπω στην ουσία καθώς δεν έχει νόημα μια τέτοια αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Το βέβαιο είναι ότι και οι δυο πλευρές, καθώς θα φύγουν συντόμως για τα μπάνια του λαού, θα το επαναφέρουν από τον Σεπτέμβριο. Κρατώ την προειδοποίηση ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να …πατά σε δυο βάρκες και ότι αν το κάνει πολύ απλά θα πέσει στο νερό. Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά αναζητείται ό τρόπος που θα γίνει και πάλι μεγάλο. Όσο συνεχίζουν έτσι μου θυμίζουν το σύνθημα του Τράμπ, που υπόσχεται να ξανακάνει πάλι την Αμερική μεγάλη.

Οι ρεπουμπλικάνοι όμως έχουν αρχηγό που μπορεί να ονειρεύεται να κάνει τις ΗΠΑ πάλι μεγάλες, στο ΠΑΣΟΚ όμως ακόμη αναζητούν αυτόν που θα τους κάνει και πάλι μεγάλους. Διότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι το πρόσωπο και όχι οι πολιτικές. Ήδη οι πρώτες τροφοδοτικές βολές έχουν αρχίσει να ρίχνονται μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών. Όλα δείχνουν ότι από το Φθινόπωρο και εδώ θα περιμένουμε τους τόνους να ανεβαίνουν.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως και για τα δύο κόμματα είναι εάν υπάρχει φως στο τούνελ για την κεντροαριστερά. Και εάν αυτό το… φως θα αρχίσει να φαίνεται από το Φθινόπωρο. Αν και υποψιάζομαι ότι κάποιοι σκέφτονται ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, θα «ψηφίσει» ο ένας τον άλλον καθώς ο πιο σίγουρος δρόμος είναι αυτός που έχουμε μάθει να βαδίζουμε και σίγουρα δεν χαλάει ούτε τον Μητσοτάκη. Τώρα το εάν μπορεί να οδηγήσει τους Κασσελάκη – Ανδρουλάκη στο να βγάλουν από το Μαξίμου όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές τον Μητσοτάκη θα φανεί. Για την ώρα πάντως στο τούνελ δεν έχει ανοίξει ούτε…χαραμάδα για να μπει «φως»…

από το debater.gr