Το …σύνδρομο άδεια γραφεία

2024/09/14 at 9:49 ΠΜ 14/09/2024 newsroomΜια νέα τραπεζική κρίση διαφαίνεται, ανέφερε ο Economist. Ο «Συνδυασμός δυσάρεστων γεγονότων» έχει δημιουργήσει μια «καταιγίδα-κόλαση-τέλειο-απορροφητήρα-φωτιά» για τους επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα, τους ιδιοκτήτες και τους χρηματοδότες τους. Οι ιδιοκτήτες κτιρίων αποδέχονται σταδιακά την ιδέα ότι, χάρη στην απομακρυσμένη και υβριδική εργασία, τα ακίνητα των γραφείων τους «είναι απίθανο να γεμίσουν ξανά» και επομένως αξίζουν «μόνο τα μισά από όσα πλήρωσαν για αυτά». Στην ακραία περίπτωση του Σαν Φρανσίσκο, οι κενές θέσεις γραφείων έχουν φτάσει στο 33%, περισσότερο από οκτώ φορές το επίπεδο πριν από την πανδημία. Ο συνδυασμός της κατακόρυφης πληρότητας και των υψηλότερων επιτοκίων θα καταστήσει την εναχρηματοδότηση πιο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορεί απλώς να παραδώσουν τα κλειδιά. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να «καταλήξουν με πολλά γραφεία» για να προσπαθήσουν να πουλήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις. «Αυτό θα φέρει πίσω μνήμες από την παγκόσμια οικονομική κρίση».
Σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικό χρέος των ΗΠΑ θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, δήλωσε η Alena Botros στο Fortune. Η πρόσφατη τραπεζική κρίση θα «επιδεινώσει την υφιστάμενη έλλειψη ρευστότητας», καθώς οι τράπεζες θα αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού. Τα επιτόκια είναι 450 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι παραβάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις αξίες των εμπορικών ακινήτων κατά 40 τοις εκατό, «χειρότερα από ό,τι στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση». Δυστυχώς, «το τείχος του χρέους πρόκειται να χειροτερέψει», δήλωσε ο Neil Callanan στο Bloomberg. Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων δανείων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027. «Οι τράπεζες κατέχουν επίσης περισσότερους από τους μισούς εμπορικούς τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια», ομόλογα που υποστηρίζονται από εμπορικά στεγαστικά δάνεια. Οι τιμές για αυτά τα ομόλογα έχουν πέσει κατακόρυφα.
Οι μικρότερες τράπεζες έχουν τα περισσότερα να χάσουν, δήλωσε ο Jeff Stein στην Washington Post. Οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μικρότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 τοις εκατό του δανεισμού εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Και τουλάχιστον 400 μεσαίου μεγέθους τράπεζες των ΗΠΑ «έχουν τριπλάσια δάνεια για εμπορικά ακίνητα από όσο κάνουν ασφαλέστερες επενδύσεις». «Το σενάριο του εφιάλτη θα ερχόταν» εάν οι μισθώσεις δεν ανανεωθούν, αναγκάζοντας τις αξίες των ακινήτων, οι οποίες μετατρέπονται σε μεγάλες ζημιές στους ισολογισμούς των μικρότερων τραπεζών. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να κάνει τους καταθέτες και τους επενδυτές να αμφιβάλλουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών – ενδεχομένως να οδηγήσει σε όμοιες κινήσεις που κατέρριψαν τη Silicon Valley Bank and Signature» τον περασμένο μήνα. Θα σώσει η κυβέρνηση εκατοντάδες τράπεζες σε πτώχευση;
«Ο τομέας των γραφείων είναι μόνο ένα μέρος των εμπορικών ακινήτων, αν και μεγάλο», δήλωσε ο Tim Mullaney στο CNBC. Οι κενές θέσεις γραφείων αποτελούν πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν υποκύψει ακόμη στις εμπορικές καθυστερήσεις. Κι αυτό γιατί άλλοι τομείς των εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. «Τα ποσοστά κενών θέσεων σε αποθήκες και βιομηχανικούς χώρους σε εθνικό επίπεδο είναι χαμηλά», τα ξενοδοχεία ανθίζουν και τα καταστήματα λιανικής κολλούν επίσης σχετικά καλά με τα ίχνη τους από τούβλα και κονίαμα. Πριν πανικοβληθείτε με τις τράπεζες, σκεφτείτε το εξής: Στη Wells Fargo, τον μεγαλύτερο δανειστή εμπορικών ακινήτων της χώρας, οι διαγραφές εμπορικών δανείων ήταν μόλις «το ένα εκατοστό του 1 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου της τράπεζας» πέρυσι. Οι διαγραφές καταναλωτικών δανείων ήταν 39 φορές υψηλότερες.