Φορολογία: Ποιες παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση

2024/10/30 at 12:02 ΜΜ 30/10/2024 newsroom-Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών, με στόχο την μείωση της επιβάρυνσης στην εργασία με αναφορά κυρίως στα μεσαία εισοδήματα. Σημειώνεται, ότι μετά το 2019, στην “αυγή” της κυβερνητικής της θητείας, η Ν..Δ. είχε προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας φορολογικής κλίμακας. Η κλίμακα του 2019, στόχευσε στην ελάφρυνση των εισοδημάτων, των 10.000-15.000 ευρώ, τα οποία είδαν τους φόρους να μειώνονται από περίπου 120 ευρώ έως και 177 ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, οι παρεμβάσεις που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα αφορούσαν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς με την εφαρμογή του συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος τους είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν μόλις 17 ευρώ ετησίως.

Πλέον, μέχρι το 2027 η χωρία των εισοδημάτων πάνω από τα 20.000 ευρώ, όπου και η “συγκέντρωση” μια κρίσιμης, κοινωνικά, μάζας, που πλήττεται από ακρίβεια και φορολογία, μπαίνει στο “στόχαστρο”, με καλύτερη αποτύπωσης της κλιμάκωσης της φορολογίας. Έτσι, με τη νέα κλίμακα εξετάζεται το πώς θα ωφεληθούν τα “μεσαία” εισοδήματα, ήτοι από 18.000 έως και 40.000 ευρώ.
-Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

-Μείωση του συντελεστή φόρων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 22% που είναι σήμερα στο 20%.

-«Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Σήμερα φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν το 1978 και παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πορεία του χρόνου ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς 1 στους 5 δεν φορολογείται για τα πραγματικά εισοδήματά του αλλά για υψηλότερα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα κλπ.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα. Μετά την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τα «μπλοκάκια» η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση και για τα νομικά πρόσωπα. Πλέον το τέλος επιτηδεύματος πρόκειται να επιβληθει μόνο στα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα:

·Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ ετησίως.

·Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ ετησίως.

·Σε κάθε υποκατάστημα εταιρίας θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ετησίως.

·Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

-Μείωση του μη μισθολογικού κόστους με νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να φτάσει στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Πηγή: Reporter.gr