Οι γκρίζοι λύκοι υπό διωγμό στην Ευρώπη

2024/12/12 at 10:33 ΠΜ 12/12/2024 newsroomΟι συχνές επιθέσεις λύκων σε ζώα και ανθρώπους έθεσαν σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που κατέληξε σε μια ιστορική ψηφοφορία στο Στρασβούργο πριν λίγο καιρό, η οποία τροποποίησε το καθεστώς προστασίας των λύκων. Θεωρείται ως μια “σημαντική νίκη” για τους αγρότες που θέλουν “μεγαλύτερη ελευθερία να πυροβολούν ζώα που απειλούν το ζωικό τους κεφάλαιο”, αναφέρει το Politico.
Στον απόηχο του θανάτου της Ντόλι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν διεκδίκησε την επανεξέταση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προστατευόμενο καθεστώς των λύκων. Πολλές αγροτικές κοινότητες συμμερίστηκαν την οργή της για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να αναλάβουν δράση κατά των περίπου 21.000 λύκων που κυκλοφορούν σε αγέλες σε όλη την Ευρώπη και σκοτώνουν 40.000 πρόβατα, κατσίκες και βοοειδή κάθε χρόνο, ανέφεραν οι Times. Υπήρξαν επίσης αναφορές για επιθέσεις σε ανθρώπους. Τον Νοέμβριο, ένας μαθητής “φέρεται να παρενοχλήθηκε από αγέλη λύκων” σε εθνικό πάρκο της Ολλανδίας, λίγους μήνες μετά την επίθεση που είχε δεχθεί ένα νήπιο από λύκο στην ίδια περιοχή. Καθώς η απογοήτευση μεγάλωνε τον τελευταίο χρόνο, οι αρχές στη Σουηδία και τη γερμανική Βαυαρία πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έδωσαν το πράσινο φως σε κυνηγούς να σκοτώνουν λύκους “όταν έχουν επιτεθεί σε ζώα”, ανέφερε το Euronews.
Στη συνεδρίαση του Στρασβούργου αυτή την εβδομάδα, τα μέλη της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης ψήφισαν να αλλάξουν το καθεστώς των λύκων από “αυστηρά προστατευόμενο” σε “προστατευόμενο”. Αυτό “ανοίγει το δρόμο” για την ΕΕ να “τροποποιήσει τη δική της οδηγία και να διευκολύνει” τα κράτη μέλη να χορηγούν άδεια για τη θανάτωση λύκων που “θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα των κτηνοτρόφων”, αναφέρει το Politico.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ψηφοφορία αντιπροσωπεύει “μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της “διατήρησης της άγριας ζωής και της προστασίας των μέσων διαβίωσής μας” και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγών δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποτελεί “επιτυχία της διατήρησης”. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο χαρούμενοι. Ενώ η Αρμενία, η Γεωργία, η Νορβηγία και η Ουκρανία ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν την αλλαγή, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μονακό την απέρριψαν.
Η εξαιρετικά επιτυχημένη επιστροφή του γκρίζου λύκου στην Ευρώπη έχει γίνει “πολωτικό θέμα σε όλη την ήπειρο”, αναφέρει το Euronews. Σε αντίθεση με τις ανησυχίες των αγροτών, οι οικολόγοι “χαιρετίζουν” τον “αντίκτυπο των λύκων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα”. Μεγάλα αρπακτικά όπως ο λύκος είναι “ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας της βιοποικιλότητας”, δήλωσε στο πρακτορείο ο Ενρίκε Πέρεθ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Διατήρηση του Λύκου. Ο λύκος έχει “παρουσιαστεί ως κακός χωρίς επιστημονικά στοιχεία”, δήλωσε στους Times οΣάμπιν Λίμανς, ανώτερος αξιωματούχος για τη βιοποικιλότητα στο WWF Europe. Και η ψηφοφορία στέλνει ένα “πολύ κακό μήνυμα” επειδή η ΕΕ ζητά από άλλες χώρες να προστατεύσουν είδη όπως οι τίγρεις, τα λιοντάρια και οι ελέφαντες, αλλά “εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζήσουμε μαζί με τους λύκους”. Υποστηρίζοντας ότι ο λύκος είναι απλώς το “τελευταίο πολιτικό πιόνι” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ, η οργάνωση υπεράσπισης Eurogroup for Animals δήλωσε στο Politico ότι η υποβάθμιση της προστασίας των λύκων “δεν θα λύσει τις προκλήσεις της συνύπαρξης ούτε θα βοηθήσει τους αγρότες”.
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι, αντί να επιδιώκουν τη θανάτωση των λύκων, οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν “ηλεκτρικούς φράχτες, σκύλους φύλαξης ζώων και ανθρώπινη παρουσία”, δήλωσε το Euronews, αλλά, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στην ένωση αγροτών της ΕΕ Copa-Cogeca, δήλωσε ότι αυτού του είδους τα μέτρα “απλά δεν είναι αρκετά καλά”.