Γιορτές: Αυξάνεται η απαισιοδοξία στους Ευρωπαίους καταναλωτές με παράπλευρες απώλειες για τη κίνηση

Lorem ipsum dolor sit amet,sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore

2024/12/14 at 9:01 ΜΜ 14/12/2024 newsroomΗ απαισιοδοξία για την οικονομία επιστρέφει και πάλι στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα αυτή την περίοδο των εορτών από ό,τι πέρυσι. Παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών -συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ανεργίας, της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ- η αισιοδοξία των καταναλωτών σε πέντε ευρωπαϊκές οικονομίες μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Ακόμα κι έτσι, η αισιοδοξία παραμένει ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και οι καταναλωτές δηλώνουν αυξημένη προθυμία να δαπανήσουν σε ορισμένες κατηγορίες διακριτικής ευχέρειας.
Σύμφωνα με την McKinsey στην τελευταία έρευνα ConsumerWise που διεξήγαγε για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Η έρευνα αυτή διεξήχθη πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και, ως εκ τούτου, δεν αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο του εκλογικού αποτελέσματος, εάν υπάρχει, στο ευρωπαϊκό καταναλωτικό κλίμα), η αισιοδοξία των καταναλωτών στην Ευρώπη υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν και παραμένει υψηλότερη από ό,τι την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Η αισιοδοξία των καταναλωτών μειώθηκε σε όλες τις γενιές, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της γενιάς Z, της οποίας η αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μια ματιά σε επίπεδο χώρας αποκαλύπτει αποχρώσεις στο κλίμα. Παρά τη μέτρια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι καταναλωτές στη Γαλλία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας από τα τέλη του 2022. Στη Γερμανία, η οποία παρουσίασε χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό σε σχέση με την ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο, περισσότεροι καταναλωτές ανέφεραν ότι αισθάνονται απαισιόδοξοι παρά αισιόδοξοι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2023. Στην Ιταλία, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσαν ότι αισθάνονται απαισιόδοξοι αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ισπανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση των αισιόδοξων καταναλωτών (μείωση 12 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση εννέα ποσοστιαίων μονάδων στους απαισιόδοξους καταναλωτές, η οποία πιθανότατα οφείλεται στην απογοήτευση των καταναλωτών μετά τη μετεκλογική έξαρση της αισιοδοξίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 6,3%, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελάχιστα, στο 2%, τον Οκτώβριο και η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 0,4%. Ακόμη και με αυτούς τους σχετικά θετικούς οικονομικούς δείκτες, καθώς και με τα σταθερά οικονομικά των νοικοκυριών, η αισιοδοξία των καταναλωτών μειώθηκε. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καταναλωτικό αίσθημα και η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν ευθυγραμμίζονται πάντα. Λιγότεροι καταναλωτές στην Ευρώπη ανέφεραν ότι έλαβαν μέτρα αποταμίευσης -όπως η πιο προσεκτική παρακολούθηση των δαπανών ή η μείωση των δαπανών για τρόφιμα ή είδη παντοπωλείου- σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό το παράδοξο αναδεικνύει μια σύνθετη ψυχοσύνθεση των καταναλωτών: παρά τα σταθερά ποσοστά αποταμίευσης (πάνω από τα προγενέστερα ποσοστά), εισοδήματος και δαπανών, άλλοι παράγοντες, όπως η εσωτερική πολιτική και οι γεωπολιτικές εντάσεις, βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές των καταναλωτών. Τα ζητήματα αυτά ενδέχεται να έχουν αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ εμπιστοσύνης και καταναλωτικής συμπεριφοράς αυτό το τρίμηνο.
Οι καταναλωτές σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι προθέσεις αυτές είναι ως επί το πλείστον μέτριες. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η κατηγορία των παιχνιδιών, όπου περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα (αύξηση 18 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) – καμία έκπληξη δεδομένης της εορταστικής περιόδου αγορών.
Αυτή η άνοδος στην πρόθεση δαπάνης είναι εμφανής και στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές αισθάνονται κάπως ασφαλείς για τις οικονομικές τους προοπτικές μέχρι το τέλος του έτους.
Σε μια άλλη μέτρηση της προθυμίας για δαπάνες, περισσότεροι καταναλωτές στην Ευρώπη ανέφεραν πρόθεση για σπατάλες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τόσο οι Gen Zers, όσο και οι millennials ανέφεραν αύξηση στην πρόθεσή τους να σπαταλήσουν, ενώ οι Gen Xers και οι baby boomers ανέφεραν μικρή μεταβολή στην πρόθεσή τους να σπαταλήσουν. Περισσότεροι καταναλωτές στη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν πρόθεση σπατάλης σε σχέση με εκείνους στη Γαλλία και την Ισπανία. Αν και η πρόθεση για σπατάλη αυξήθηκε σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους καταναλωτές με υψηλό εισόδημα.
Οι συμπεριφορές ανταλλαγής προς τα κάτω -κατά τις οποίες οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή, αγοράζουν λιγότερες ποσότητες ή καθυστερούν τις αγορές τους- παραμένουν διαδεδομένες στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι λιγότεροι καταναλωτές προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες. Ενώ οι καταναλωτές ανέφεραν ότι το τέταρτο τρίμηνο έκαναν συναλλαγές προς τα κάτω σχεδόν στο ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο τρίμηνο, ελαφρώς λιγότεροι καταναλωτές μεσαίου και υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι έκαναν συναλλαγές προς τα κάτω σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Βέβαια, οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα συνέχισαν να κάνουν συναλλαγές προς τα κάτω σε υψηλότερο ποσοστό. Οι baby boomers ανέφεραν τη μεγαλύτερη μείωση στη συμπεριφορά του trade-down (67% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 59% το τέταρτο τρίμηνο) σε όλες τις χώρες εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία και την Ισπανία, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των καταναλωτών που ανέφεραν συμπεριφορά trade-down μειώθηκε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των baby boomers: λιγότεροι από αυτούς ανέφεραν καθυστέρηση αγορών αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.