Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτεταμένοι και φιλόδοξοι. Περιλαμβάνουν την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, την προώθηση της ισότητας των φύλων, την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια – και όλα αυτά μέχρι το 2030.
Όμως, η επικαιροποίηση του ΟΗΕ για το 2023 σχετικά με την πρόοδο προς τους ΣΒΑ δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη μόνο του 15% των στόχων των ΣΒΑ. Αυτό σημαίνει ότι:
• 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή,
• 3,5 δισεκατομμύρια στερούνται πρόσβασης σε αποχέτευση με ασφαλή διαχείριση,
• 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιβάλλοντα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή,
• και περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πείνα.
Μια νέα έκθεση από την Quantum Black, η Τεχνητή Νοημοσύνηδείχνει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) στην ωφέλεια των ανθρώπων και του πλανήτη – και πώς το έχει ήδη κάνει. “Συνεργαζόμενοι για να βρουν τρόπους να θέσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργία σε κλίμακα για το κοινωνικό καλό, οργανισμοί με γνώμονα την αποστολή, κυβερνήσεις, ιδρύματα, πανεπιστήμια, οικοσυστήματα προγραμματιστών και επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τα πιο δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα του κόσμου”, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών McKinsey.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γεωγραφικές ανισότητες στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων της ΤΝ παραμένουν υψηλές. Μια ανάλυση της τοποθεσίας της έδρας των παραληπτών επιχορηγήσεων από μια βάση δεδομένων ιδρυμάτων με πλειοψηφία στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι, από το 2018 έως το 2023, μόνο το 10 % των επιχορηγήσεων που διατέθηκαν για πρωτοβουλίες ΤΝ που αφορούν έναν ή περισσότερους από τους ΣΒΑΚ πήγαν σε οργανισμούς που εδρεύουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Ενώ οι οργανισμοί μπορεί να έχουν αντίκτυπο εκτός των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους, το 60 % των εμπειρογνωμόνων που απάντησαν στην έρευνά τους συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες ΤΝ σήμερα δεν επικεντρώνονται αρκετά στο να ωφελήσουν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα (σε αντίθεση με χώρες με υψηλότερο εισόδημα ή ανεπτυγμένες χώρες), όπου η ανάγκη και ο αντίκτυπος των ΣΒΑΚ μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Οι προκλήσεις στην κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης για πρωτοβουλίες κοινωνικής ωφέλειας είναι επίμονες και δύσκολες. Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα εμπειρογνωμόνων μας παρατήρησε ότι οι περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της ΤΝ για κοινωνικό καλό μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα και την καινοτομία και όχι στην υιοθέτηση και την κλιμάκωση. Το 55% των επιχορηγήσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη της ΤΝ σε όλες τις ΣΒΑ είναι 250.000 δολάρια ή μικρότερες, γεγονός που συνάδει με την εστίαση στη στοχευμένη έρευνα ή την ανάπτυξη μικρότερης κλίμακας και όχι στη μεγάλης κλίμακας επέκταση. Εκτός από τη χρηματοδότηση, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κλιμάκωση της ΤΝ εξακολουθούν να είναι η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η ποιότητα των δεδομένων, η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των ταλέντων ΤΝ, η οργανωτική δεκτικότητα και η διαχείριση της αλλαγής. Περισσότερα για τα θέματα αυτά μπορείτε να βρείτε στην πλήρη έκθεση.
Ξεπερνώντας αυτές τις προκλήσεις, οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση του φάσματος των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των ανακριβών αποτελεσμάτων, των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται στα υποκείμενα δεδομένα εκπαίδευσης, της πιθανότητας παραπληροφόρησης μεγάλης κλίμακας και της κακόβουλης επιρροής στην πολιτική και την προσωπική ευημερία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εργαλεία και οι τεχνικές ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, ακόμη και αν τα εργαλεία είχαν αρχικά σχεδιαστεί για κοινωνικό καλό. Οι εμπειρογνώμονες προσδιόρισαν ως κορυφαίους κινδύνους τη μειωμένη δικαιοσύνη, την κακόβουλη χρήση και τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια, ακολουθούμενες από την ερμηνεία. Οι ερωτηθέντες από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς εξέφρασαν σχετικά περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση, τα ζητήματα ταλέντων, όπως η εκτόπιση θέσεων εργασίας, και τις επιπτώσεις της ΤΝ στην οικονομική σταθερότητα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι ανησυχούσαν συχνότερα για την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας.