2025/05/08 at 11:02 ΠΜ 08/05/2025 newsroomΣτη Ρώμη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, για την κρίσιμη συνάντηση με τη Ferrovie Dello Stato Italiane (μητρική της Hellenic Train), καθώς το μεσημέρι συναντά τον CEO της Ferrovie Dello Stato Italiane, Στέφανο Ντοναρούμα, και τον CEO της Hellenic Train, Ρομπέρτο Ρινάουντο, ενώ αναφέρουν ότι θα υπάρξει και ραντεβού του Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Σαλβίνι, αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό αρμόδιο για τις μεταφορές.
Στη Ρώμη σήμερα ο Κυρανάκης, ξεκινά η διαπραγμάτευση με την Hellenic Train
Η Αθήνα ζητά νέα τρένα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, κάτι που μεταφράζεται σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Μεταφορών να αναφέρουν: «Η παλαιότητα του στόλου είναι θέμα, καθώς τα τρένα βγάζουν 1,7 βλάβες την ημέρα».
Όπως σημείωσε στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός: «Απαιτούμε από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας», προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο ΟΣΕ να ακολουθήσει τον δρόμο του ουσιαστικού μετασχηματισμού, όπως συνέβη και με τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.
Στο παρασκήνιο των συναντήσεων του Κυρανάκη στη Ρώμη κλειδώνει το ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας, το οποίο είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή τον Φεβρουάριο, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει χώρα και το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μελόνι την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου. Το ΑΣΣ θα αφορά ζητήματα ενέργειας, άμυνας και θαλασσίων ζωνών, με την Αθήνα να θέτει ξεκάθαρα στη Ρώμη και το ζήτημα των σχέσεων που αναπτύσσει με την Άγκυρα στον αμυντικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως η τουρκική Baykar προχώρησε το 2023 στην εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά UAVs, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τον ιταλικό αμυντικό κολοσσό Leonardo. Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Ευρώπη πως θα πρέπει να είναι «προσεκτική με το ποιους βάζει στην άμυνά της», διαμηνύοντας ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς τη σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, ώστε να μη θίγονται συμφέροντα κρατών-μελών της Ένωσης.