Βρέθηκε πάγος νερού στον Άρη

2025/07/15 at 8:38 ΠΜ 15/07/2025 newsroom 

Αυτή η εικόνα, που λήφθηκε από το Mars Express της ESA, παρουσιάζει τον κρατήρα Κορόλεφ, μια δομή πλάτους 82 χιλιομέτρων που βρίσκεται στα βόρεια πεδινά του Άρη.

Ο κρατήρας Κορόλεφ στον Άρη μοιάζει με ένα τεράστιο πεδίο χιονιού, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτος με πάγο. Ο κρατήρας, που βρίσκεται στις βόρειες πεδινές περιοχές του Άρη κοντά στα πεδία αμμόλοφων Olympia Undae, εκτείνεται σε μήκος 82 χιλιομέτρων και έχει ένα κεντρικό παγωμένο ύψωμα πάχους έως και 1,8 χιλιομέτρων που παραμένει όλο το χρόνο λόγω ενός μοναδικού φαινομένου “παγίδας ψύχους”.

Αυτό συμβαίνει επειδή το δάπεδο του κρατήρα, βάθους δύο χιλιομέτρων, ψύχει τον αέρα πάνω από τον πάγο, δημιουργώντας ένα σταθερό στρώμα ψυχρού αέρα που εμποδίζει το λιώσιμο του πάγου. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται καθώς ο αέρας είναι κακός αγωγός θερμότητας, διατηρώντας τον κρατήρα μόνιμα παγωμένο.

Οι εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν από τη Στερεοσκοπική Κάμερα Υψηλής Ανάλυσης (HRSC) του Mars Express, σηματοδοτούν τη συμπλήρωση 15 ετών από την έναρξη της αποστολής του διαστημικού σκάφους, το οποίο εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 25 Δεκεμβρίου 2003.

Ο κρατήρας Κορόλεφ πήρε το όνομά του από τον Σεργκέι Κορόλεφ, πρωτοπόρο της σοβιετικής διαστημικής τεχνολογίας, γνωστό για τη δουλειά του στα προγράμματα Σπούτνικ και Βοστόκ, καθώς και για τις πρώτες διαπλανητικές αποστολές.

Άλλες αποστολές, όπως το πρόγραμμα ExoMars της ESA, έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή για να διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν στον Άρη. Το ExoMars Trace Gas Orbiter, που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018, κατέγραψε μια λεπτομερή εικόνα του βόρειου χείλους του κρατήρα, αναδεικνύοντας το μοναδικό παγωμένο τοπίο του.