Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την κατανάλωση ζάχαρης

2025/09/29 at 11:47 ΠΜ 29/09/2025 newsroomΗ κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Η μελέτη δείχνει ότι καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυξάνεται και η κατανάλωση ζάχαρης, κυρίως μέσω των αναψυκτικών και των παγωμένων επιδορπίων. Αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του καιρού και των καταναλωτικών συνηθειών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης κορυφώνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12 και 30 βαθμών Κελσίου (54-86 °F). Σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες, η κατανάλωση μειώνεται, καθώς η όρεξη τείνει να πέφτει.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 °F), υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο ημερησίως στα νοικοκυριά των ΗΠΑ. Παρόλο που αυτή η ημερήσια διαφορά φαίνεται μικρή, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και έχει μεγάλο αντίκτυπο».
Επιπτώσεις στην υγεία και ανισότητες
Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία είναι γνωστές, περιλαμβάνοντας αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Duo Chan, «σε ένα κλίμα που θερμαίνεται, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά, κάτι που προφανώς θα επιδεινώσει την κατάσταση».
Ο αντίκτυπος στην υγεία αναμένεται να είναι δυσανάλογος για ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι:
• Οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά.
• Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είχαν αρκετά υψηλότερη κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε σύγκριση με τα πλουσιότερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν λιγότερη πρόσβαση σε κλιματισμό και στρέφονται σε ζαχαρούχα ποτά για να δροσιστούν.
• Εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο παρουσίασαν επίσης αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης.

Μια λιγότερο γνωστή πτυχή της κλιματικής αλλαγής
Ο Παν Χε, ένας ακόμα συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε πως «η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει το τι τρώμε και πίνουμε». Όπως πρόσθεσε η Σάρλοτ Κουκόφσκι, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τα δεδομένα για το πώς η ακραία ζέστη αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες είναι ακόμα σπάνια. Αυτή η μελέτη, όμως, «αναδεικνύει έναν λιγότερο συζητημένο τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ευημερία».
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες εκτείνονται και σε συμπεριφορές που επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com