Ο ΟΗΕ τιμά την Ημέρα των Ναυτικών

2020/06/25 at 8:57 ΠΜ 25/06/2020 Editor 3«Η Ημέρα των Ναυτικών είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τους δύο εκατομμύρια ναυτικούς στον κόσμο, των οποίων η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός κρατούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών ασφαλείς, παρέχοντας αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ξεκινώντας το μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα των Ναυτικών, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως οι ναυτικοί είναι ανάμεσα στους αφανείς ήρωες του κόσμου μας και σημειώνει πως συνέχισαν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υπό τις άνευ προηγουμένου και δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία COVID-19. «Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, οι ναυτικοί εργάζονται για μεγάλες περιόδους μακριά από το σπίτι τους κι η συνεισφορά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη» προσθέτει.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρατηρεί ότι τους τελευταίους μήνες, τα βάρη τους έχουν αυξηθεί ραγδαία καθώς οι σχετικοί με τον κορονοϊό ταξιδιωτικοί περιορισμοί εμπόδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικούς να αφήσουν τα πλοία τους. «Είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι, ενώ ο χρόνος που περνούν στη θάλασσα έχει αυξηθεί για μήνες πέρα από αυτό που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις. Πρόκειται για μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση» αναφέρει περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γκουτέρες στέλνει το μήνυμα πως φέτος, περισσότερο από ποτέ, όλες οι χώρες του κόσμου οφείλουν να τιμήσουν τους ναυτικούς αναγνωρίζοντάς τους ως βασικούς εργαζόμενους και παρέχοντας την απαραίτητη ταξιδιωτική βοήθεια για να διασφαλιστούν οι αλλαγές πληρωμάτων και ο επαναπατρισμός τους. Ανακοινώνει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μαζί με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, έχουν αναπτύξει πρωτόκολλα για να γίνει ακριβώς αυτό και ανανέωσε την έκκλησή του προς όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως αυτά τα πρωτόκολλα.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο κ. Γκουτέρες διαμηνύει πως χωρίς τους ναυτικούς, η παγκόσμια οικονομία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει και απευθύνει έκκληση «αυτή τη μέρα, ας τιμήσουμε τους ναυτικούς παντού για το έργο τους και ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε καθώς πλέουμε μέσα στις προκλήσεις αυτής της πανδημίας μαζί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ