Ποδηλατοβόλτα στον Πειραιά δίπλα στη θάλασσα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

2021/06/04 at 2:09 ΜΜ 04/06/2021 NewsRoom


Συμβολική ποδηλατάδα δίπλα στη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη μας,
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, δημάρχων, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων  επιμελητηρίων, επιστημονικών φορέων της πόλης  και  αθλητών της Πανελλήνιας Ποδηλατικής Ομοσπονδίας.
 
O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές της Α΄ Πειραιά κα Νόνη Δούνια, κ. Νίκος Μανωλάκος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου  Πατούλη κ. Νίκος Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι  Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς, Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Στράτος Δασκαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Τζώρτζης Δελατόλας,  Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης κ.α.,  ποδηλάτησαν σε μια όμορφη διαδρομή, με σημείο εκκίνησης τη Μαρίνα Ζέας μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και με κατάληξη το Πασαλιμάνι,  δίπλα στην τριήρη του Π.Ν. «Ολυμπιάς», που βρίσκεται εκεί για τον εορτασμό των «Ημερών Θάλασσας 2021».
 
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την «Γιορτή Λουλουδιών» στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου το μουσικό ροκ συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα», έδωσε μια ξεχωριστή unpluge συναυλία, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι ο προαύλιος χώρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, μετατράπηκε σε «πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής», όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές και να μάθουν τους κανόνες της σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. 
 
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς,
σε δήλωσή του, τόνισε : « Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι μια υπενθύμιση  ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να κινείται μέσα στην πόλη διαφορετικά, αθόρυβα, χωρίς ρύπανση, καθαρά και με έναν τρόπο που βοηθάει και την υγεία μας και το πορτοφόλι μας. Σπουδαία και θαυμάσια η διοργάνωση ποδηλατάδας από τον δήμο και τον Δήμαρχο Πειραιά προσωπικά. Συμμετέχω με μεγάλη χαρά και βεβαίως  στον βαθμό που περνά από το χέρι μας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα βοηθήσουμε για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη».     

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε:

«Οι ήπιες μορφές μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, είναι το μέλλον των αστικών μετακινήσεων. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιούργησε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τη Μικροκινητικότητα και δίνει περισσότερα εργαλεία στους Δήμους να αναπτύξουν δράσεις Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Αναβάθμιση δημοτικών συγκοινωνιών, ηλεκτροκίνηση, προσβασιμότητα, παρεμβάσεις για το ποδήλατο και τα ελαφρά οχήματα μικροκινητικότητας, όπως τα πατίνια.  Δράσεις που μπορούν να κάνουν φιλόξενες πόλεις όπως ο Πειραιάς, που μας υποδέχτηκε σήμερα με μια υπέροχη διαδρομή με το ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα, ακόμη πιο φιλόξενες και φιλικές προς τους δημότες και τους επισκέπτες τους». 
 
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, σημείωσε:
 «Διοργανώσαμε μια συμβολική παραλιακή ποδηλατάδα χθες, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου από το Ναυτικό Μουσείο ως την πλατεία Αλεξάνδρας για να στείλουμε το μήνυμα ότι είναι ανάγκη το ποδήλατο να μπει περισσότερο στις πόλεις μας. Τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλαπλά, τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πειραιά, το οποίο προωθεί τις ήπιες μορφές μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και στον Πειραιά, όπως συμβαίνει σε σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τους βουλευτές, τους συναδέλφους μου δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νοτίων προαστίων, τους φορείς της πόλης, τους αθλητές του Ολυμπιακού και του Εθνικού και τους πολίτες που συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή ποδηλατάδα, στον Πειραιά».  
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Η σημασία του φετινού εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του κορωνοϊού  έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ζωή μας, ιδιαίτερα όσων κατοικούμε και εργαζόμαστε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πράσινη μετάβαση, ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου, η χρησιμοποίηση των μέσων σταθερής τροχιάς, οι εναλλακτικές μετακινήσεις με το ποδήλατο, η αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν σημαντικούς  στόχους τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την ποδηλατάδα στην Μαρίνα Ζέας θέλουμε ως Δήμος Πειραιά με σχέδιο, διαβούλευση και αποφασιστικότητα, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα να βάλουμε – ιδιαίτερα τα νέα παιδιά – το ποδήλατο στην πόλη μας και την καθημερινή ζωή μας, δημιουργώντας όμως τις απαραίτητες υποδομές και ποδηλατικές διαδρομές για ασφαλή μετακίνηση. Να κάνουμε τις γειτονιές μας και τον Πειραιά, πιο ανθρώπινο, πιο λειτουργικό και πιο σύγχρονο».
 
Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, σημείωσε: «Γιορτάζουμε τις Ημέρες θάλασσας και σήμερα Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου με μια συμβολική ποδηλατοβόλτα με μεγάλη συμμετοχή, στέλνουμε  μήνυμα στους πολίτες να βάλουν το ποδήλατο περισσότερο στη ζωή τους.
Το ποδήλατο είναι ένα εναλλακτικό οικολογικό μέσο και πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας στην καθημερινότητά μας, γιατί συνδυάζει την απόλαυση της άσκησης, της φιλικής σχέσης του με το περιβάλλον και την ευέλικτη κίνησή του στους δρόμους. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν με τη συμμετοχή τους ώστε η σημερινή μας ποδηλατοβόλτα  να έχει αυτή την μεγάλη επιτυχία».
 
 
Οι πρωτοβουλίες αυτές, διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» του Δήμου Πειραιά και έχουν ως στόχο να προτρέψουν  τους  πολίτες  να εντάξουν  το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους και να αναδείξουν την ανάγκη για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και άλλων σχετικών υποδομών. Επιδιώκουν επίσης, να υπογραμμίσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η καθημερινή χρήση του ποδήλατου όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η απελευθέρωση χώρου στους δρόμους, αλλά και το γεγονός ότι το ποδήλατο αποτελεί ένα οικονομικό μέσο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
 
Στην ποδηλατάδα συμμετείχαν επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Γλύκας, ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος του κ. Γιάννη Σγουρού, οι  Αντιδήμαρχοι κυρίες  Ανδριάνα Ζαρακέλη,  Κυριακή Μπουρδάκου και κύριοι  Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Καψοκόλης, Παναγιώτης Ρέππας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο  επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Πειραιάς για όλους» κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος,  ο Πρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ  κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά  και εκπρόσωπος του Προέδρου ΕΒΕΠ κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Χασιακής, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά η κα Ελένη Μπρεγιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά κ. Ηλίας Σαλπέας,  ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλάτου κ. Παναγιώτης Γρούβας και οι κύριοι  Δημήτρης Καραφατής και Άρης Κυριακίδης από τον Εθνικό Πειραιώς, ο Διεθνής Παραολυμπιονίκης κ. Νίκος Παπαγγελής, αθλητές του Ολυμπιακού με επικεφαλής τον κ. Κώστα Στιβακτή και του Εθνικού.
 
Στην πλατεία Αλεξάνδρας παρευρέθηκαν: ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου,  Ασπασία Αλιγιζάκη και  Αντωνία Καρακατσάνη. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαρκαριάν Χαρουτιούν και οι κυρίες Ειρήνη Νταϊφά και  Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Τουμαζάτου.  Ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο  Διοικητής του Τζανείου Νοσοκομείου κ. Ηλίας Γουζούασης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής.  Ο  Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2021, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  imeresthalassas.gr/
 
 «Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα, facebook.com/ImeresThalassas και 
instagram.com/imeresthalassas με την επισήμανση  #imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.
 
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Μαρίνα Ζέας Α.Ε., του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και της εταιρείας Kassimatis Cycling.