Ανασφάλιστοι οι ανεμβολίαστοι που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής – Ούτε μισθό, ούτε ένσημα!

2021/07/19 at 5:17 ΜΜ 19/07/2021 NewsRoom

Διπλή απώλεια θα έχουν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα αγνοήσουν τις σχετικές διατάξεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό εφόσον απασχολούνται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, αρχής γενομένης των δομών φροντίδας ηλικιωμένων.

Ανασφάλιστοι οι ανεμβολίαστοι που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής – Ούτε μισθό, ούτε ένσημα – BINTEO

Έτσι, όχι μόνον θα τεθούν σε αναστολή εργασίας – όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση – γεγονός που συνεπάγεται πως δεν αμείβονται για όσο διάστημα βρίσκονται στο καθεστώς αυτό, αλλά θα χάνουν και την ασφάλισή τους.

Ανεμβολίαστοι σε καθεστώς αναστολή

Αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Καίριο ζήτημα αποτελεί επίσης – βάσει του OPEN – το γεγονός πως εξετάζεται στη σχετική ρύθμιση να μην τίθεται χρονικό όριο για την αναστολή εργασίας, αλλά να αναφέρεται γενικά πως θα ισχύει μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Όπως αναφέρεται, σειρά αναμένεται να πάρουν οι εκπαιδευτικοί, οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση ακόμη και εκείνοι στο εμπόριο.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα είναι ένας ισχυρός μοχλός πίεσης για τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν διότι και χρήματα δε θα παίρνουν καθώς θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας (και μάλιστα χωρίς χρονικό όριο) και δεν θα έχουν ασφάλιση.

Το «κλειδί» των απολύσεων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη ρύθμιση δεν θα προβλέπεται νομοθετικά το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων. Ωστόσο, το παράθυρο να γίνουν απολύσεις αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.

«H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν» έχει σημειώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ανεμβολίαστοι σε καθεστώς αναστολής: Ούτε μισθό, ούτε ένσημα

Αναφορικά με όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως πρώτα θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να μη φτάσουμε σε απολύσεις, χωρίς πάντως να αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι το πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά ευέλικτο, επομένως μπορεί να βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες χωρίς να πληγεί ούτε ο πολίτης ούτε και ο εργαζόμενος. Ανεμβολίαστοι σε καθεστώς αναστολής: Ούτε μισθό, ούτε ένσημα

Όπως είπε ο υπουργός, «η αναστολή εργασίας είναι από μόνη της είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστεί κάποιος που δε θέλει να χάσει το εισόδημά του». Ανέφερε, επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τη διαφορά του να είσαι εμβολιασμένος, καθώς υπάρχουν και τα προνόμια.

Πηγή