Εννέα στους δέκα εργαζόμενους ζητούν ευελιξία στον χώρο και στο ωράριο εργασίας

2021/07/20 at 12:02 ΜΜ 20/07/2021 NewsRoom 
Περισσότεροι από τους μισούς (54%) εργαζόμενους που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, 2021 WorkReimaginedEmployeeSurvey, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μετά την πανδημία του COVID-19, εάν δεν εξασφαλίσουν ένα επίπεδο ευελιξίας σχετικά με το πού και πότε θα εργάζονται.
Η έρευνα – μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της – κατέγραψε τον Μάρτιο του 2021, τις απόψεις και τις προτιμήσεις περισσότερων από 16.000 εργαζομένων σε 16 χώρες, σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και κατά τη «νέα κανονικότητα».
Ευελιξία
Η έρευνα διαπιστώνει ότι εννέα στους δέκα υπαλλήλους επιθυμούν ευελιξία στον χώρο εργασίας και στο ωράριό τους. Εάν είχαν τη δυνατότητα επιλογής, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) θα προτιμούσαν ευελιξία ως προς το πότε θα εργάζονται, σε σύγκριση με το 40% που θα προτιμούσαν ευελιξία όσον αφορά τον χώρο εργασίας. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να εργάζονται από δύο έως τρεις ημέρες εξ αποστάσεως, μετά το πέρας της πανδημίας. Όταν οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως στις χώρες τους, το 22% θα προτιμούσαν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση από το γραφείο, ενώ το 33% δήλωσαν ότι θα ήθελαν συνολικά μια συντομότερη εργασιακή εβδομάδα. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (67%) πιστεύουν ότι η παραγωγικότητά τους μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, ανεξάρτητα από τον χώρο από όπου εργάζονται.
Διατήρηση θέσης εργασίας
Σε σχετική ερώτηση, οι διευθυντές / επικεφαλής τμημάτων, οι εργαζόμενοι στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή στην τεχνολογία και όσοι έχουν άλλους ανθρώπους υπό την φροντίδα τους, εκτίμησαν ότι είναι πιθανότερο να μετακινηθούν σε νέο ρόλο και επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους για ευελιξία χώρου και χρόνου στην εργασία.Πιο πιθανό να παραμείνουν στις σημερινές θέσεις τους είναι η γενιά των babyboomers, τα άτομα με 10 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.
Οι στάσεις απέναντι στην τωρινή θέση εργασίας, ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, με τους millennials να συγκεντρώνουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθούν, σε σχέση με τους babyboomers. Παρά την προφανή προθυμία αλλαγής θέσης εργασίας για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (76%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και σχεδόν όλοι (93%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στις παρούσες θέσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες.
Τηλεργασία και οργανωτική κουλτούρα
Η έρευνα αξιολόγησε, επίσης, τη στάση των εργαζόμενων απέναντι στις υπάρχουσες εργασιακές πρακτικές, με τους ερωτηθέντες, σε γενικές γραμμές, να είναι θετικοί προς την εξ αποστάσεως εργασία. Σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν ότι η οργανωτική κουλτούρα της επιχείρησής τους έχει αλλάξει και, μάλιστα, έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ενώ το 31% πιστεύουν ότι έχει επιδεινωθεί.
Υγεία και ασφάλεια
Επιπρόσθετα, η έρευνα εξέτασε και τις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με το εμβόλιο για τον COVID-19, διαπιστώνοντας ότι το 61% επιθυμούν η επιχείρησή τους να καταστήσει τον εμβολιασμό απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θα εργάζονται στο γραφείο. Οι απόψεις σχετικά με τον εμβολιασμό ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με το 66% των ερωτηθέντων στη Νότια Αμερική να συμφωνούν ότι οι εταιρείες πρέπει να απαιτούν τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, σε σύγκριση με το σχετικά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 52%, που καταγράφηκε στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ).
Η δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε απαιτεί αυξημένες επενδύσεις στην τεχνολογία
Η προοπτική της ολοένα και πιο διαδεδομένης ευέλικτης εργασίας, οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις για περισσότερη τεχνολογία, τόσο για τους εργαζόμενους με φυσική παρουσία, όσο και για όσους βρίσκονται σε τηλεργασία. Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επιθυμούν πιο εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό στο γραφείο (π.χ. ταχύτερο internet και καλύτερα μέσα τηλεδιάσκεψης). Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (48%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες οφείλουν να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την εργασία στο σπίτι (π.χ. επιπλέον οθόνες και ακουστικά), ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (47%) θα επιθυμούσαν να αποζημιωθούν (χρηματική αμοιβή) για τα έξοδα internet υψηλής ταχύτητας / τηλεφωνίας που πληρώνουν. Ωστόσο, παρά τη στροφή προς νέους τρόπους εργασίας και την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων, το 67% θα επιθυμούσαν να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς, μετά τον COVID-19.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος της EY Ελλάδος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε: «Η εμπειρία της πανδημίας επιβεβαίωσε, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στις επιχειρήσεις, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες από τις αλλαγές που πυροδότησε ο COVID-19, το αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία θα παραμείνει. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα για να διατηρήσουν και να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα. Συγχρόνως, θα πρέπει να εξετάσουν και να εισάγουν αλλαγές στην οργανωτική τους κουλτούρα και στις τεχνολογικές υποδομές τους, που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την εμπειρία της ψηφιακής και της υβριδικής εργασίας για τους υπαλλήλους τους».