Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

2021/07/20 at 1:18 ΜΜ 20/07/2021 NewsRoomΟ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που με διαρκείς δηλώσεις και ενέργειες απεργάζεται την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ενωσιακό δίκαιο, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. Μία προκλητική και παράνομη συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί την περιοχή.
 
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Νήσου.
Ο Τούρκος πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσκεψη-πρόκληση στα κατεχόμενα σε σημερινές δηλώσεις του σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου ενώ συνέχισε τη ρητορική του περί λύσης δύο κρατών και ουσιαστικής διχοτόμησης στην Κύπρο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς-Νότος», πλέον λέμε Τουρκοκυπριακό κράτος».
Η Ελλάδα και η Κύπρος εργάζονται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μία λύση που θα οδηγήσει σε επανένωση της Νήσου και θα βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού δικαίου. Μία Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες που πλήττουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  •        Πως κρίνει η Επιτροπή τις συνεχείς παράνομες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας που απεργάζονται την ουσιαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;»