Καραμανλής: Τα μεγάλα project υποδομών θα είναι οι «πρωταθλητές της ανάπτυξης» τον επόμενο χρόνο

2021/07/16 at 10:48 ΠΜ 16/07/2021 NewsRoom 
Για τα μεγάλα project υποδομών, όπως ο Ε65, αλλά και για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την ανάγκη εμβολιασμού, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Σήμερα” με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου και την κ. Μαρία Αναστασοπούλου.
“Τα μεγάλα project υποδομών, που κάνουμε, θα είναι οι ‘πρωταθλητές της ανάπτυξης’ τον επόμενο χρόνο”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Με αφορμή την παράδοση σήμερα στην κυκλοφορία 14 χλμ του Νοτίου Τμήματος του Ε65, υπενθύμισε ότι υπεγράφη πλέον η σύμβαση και για το Βόρειο Τμήμα (Τρίκαλα- Εγνατία), η κατασκευή του οποίου ξεκινά μέσα στο 2021.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και επιβατών από τον κορονοϊό. Επισήμανε ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μαζί με το Σίδνεϋ, ήταν οι μόνες πόλεις στον κόσμο που τον τελευταίο χρόνο και ενώ η επιβατική κίνηση έπεφτε έως και κατά 90% αύξησαν τα δρομολόγια.
Υπενθύμισε την ενίσχυση του στόλου μέσω leasing και τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν μετά από 10 χρόνια.
Τόνισε δε ότι συνεχίζονται καθημερινά οι απολυμάνσεις οχημάτων και συρμών, καθώς και ότι οι οδηγοί είναι προστατευμένοι, καθώς στο Μετρό μεν είναι απομονωμένοι σε ξεχωριστό κουβούκλιο, στα δε λεωφορεία δεν ανοίγει πλέον η μπροστινή πόρτα για τους επιβάτες και έχει τοποθετηθεί προστατευτικό διαχωριστικό.
Εκτίμησε επομένως ότι θα ήταν υπερβολικός αυτή τη στιγμή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους οδηγούς, ενώ δήλωσε αντίθετος σε διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανέφερε πάντως ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ πριν τα ταξίδια με τρένο.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως έχουν πει όλοι οι συγκοινωνιολόγοι διεθνώς, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στη Ρώμη υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες με μεγάλη επιβατική κίνηση.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα εμβολιασμού, εξετάζεται η δυνατότητα ενός επιπλέον εκπτωτικού πακέτου όσον αφορά στις μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών για τους εμβολιασμένους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Με αφορμή το συλλαλητήριο κατά του εμβολιασμού, ο κ. Καραμανλής σχολίασε: “Μία εικόνα, χίλιες λέξεις” και παρέπεμψε στη σημαντική δύναμη της πειθούς σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, ενώ υπογράμμισε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό.
Όσον αφορά δε στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο, όπου τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του κυπριακού λιμενικού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε ότι: “Αυτές είναι κινήσεις πανικού, που δείχνουν ότι η Τουρκία μπαίνει σιγά σιγά στο περιθώριο της Ανατολικής Μεσογείου”, ενώ υπογράμμισε την ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς και την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.