Ο Κορκίδης για τις εκπτώσεις

2021/07/05 at 12:26 ΜΜ 05/07/2021 NewsRoomΤο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πως,σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι θερινές εκπτώσεις, εκτάκτως για φέτος, ξεκινούν σήμερα Δευτέρα, 5 Ιουλίουκαι θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021. Ο λόγος που οι φετινές εκπτώσεις ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα είναι,αφενός,για τη τόνωση της κατανάλωσης στην αγορά λιανικής και,αφετέρου,για την απορρόφηση των γενικευμένων ανατιμήσεων που παρατηρείται σε πολλά καταναλωτικά είδη.Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία ενώ,στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού.
Σε κάθε άλλη περίπτωση,θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν σε επιλεγμένα είδη,με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να είναι αληθής και ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότιη παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Κατά τηνπερίοδο των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς,σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/2014:«κατάτη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».
Στην πράξη,αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του. Έχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόνταδιπλές τιμές,αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού, όμως η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.Επιβάλλεται προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν,πρώτα απ’ όλα,την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και,κατόπιν,γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν.4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων,επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και,πάντως,όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ως γνωστό, την πρώτη Κυριακή 11 Ιουλίουτων εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν προαιρετικά να είναι ανοικτά.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π.& Π.Ε.Σ.Α.,Βασίλης Κορκίδης,για την έναρξη των εκπτώσεων δήλωσε: «Οι θερινές εκπτώσεις έρχονται φέτος τηνκατάλληλη στιγμή για να τονώσουν την αναιμική αγοραστική κίνηση, να δώσουν κίνητρο για αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και να απορροφήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις σε μια μεγάλη γκάμακαταναλωτικών αγαθών. Η “πανδημική” αύξηση στις διεθνείς τιμές των “εισαγόμενων” κωδικών,αναπόφευκτα έχει περάσει και στην ελληνική αγορά, προβληματίζοντας εισαγωγείς και εμπόρους. Το κύμα της “εισαγόμενης ακρίβειας” που απειλεί αγορά και καταναλωτές μπορεί, προσωρινά τουλάχιστον, να αντιμετωπιστεί κατά τη δίμηνη περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Τα εμπορικά καταστήματα,σε όλες τις τοπικές αγορές της Αττικής,διαθέτουν επάρκεια προϊόντων, ασφαλείς χώρους και ελκυστικές εκπτωτικές τιμές. Το Δ.Σ. του Π.Ε.Σ. Αττικής εύχεται καλές πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα λιανικής, πολλές και έξυπνες αγορές από τους καταναλωτές στις φετινές θερινές εκπτώσεις.»