Ο Τραμπ δεν είναι μακιαβελικός, ούτε λογικός, είναι τρελός! – FANTOMAS.GR

2021/07/24 at 12:20 ΠΜ 24/07/2021 NewsRoom

Ο τίτλος του βιβλίου είναι ενδεικτικός του περιεχομένου του. «Landslide» στα αγγλικά σημαίνει κατ’ αρχάς κατολίσθηση, αλλά εκφράζει επίσης τη σαρωτική νίκη σε μία εκλογική αναμέτρηση. Μέσω των σελίδων του «Landslide», του τρίτου βιβλίου που συνέγραψε μέσα σε μία τριετία για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο 67χρονος αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ αφηγείται το παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 και παρουσιάζει τα πεπραγμένα ενός προέδρου ο οποίος είχε τυφλωθεί από την άκρατη επιθυμία του να επανεκλεγεί στην προεδρία πάση θυσία.

Τόσο πολύ, που την 6η Ιανουαρίου 2021, δύο μήνες μετά την εκλογική ήττα του και λίγο πριν οι φανατικοί οπαδοί του εισβάλουν στο Καπιτώλιο, συνέχιζε να υποστηρίζει: «Σαρώσαμε. Αυτή ήταν μία σαρωτική νίκη». Οπότε, ο τίτλος του βιβλίου εκφράζει με τον πλέον άμεσο τρόπο τη στρεβλή, παρανοϊκή αντίληψη του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την έκβαση των εκλογών και την πραγματικότητα γενικότερα, όπως αυτή διαμορφωνόταν μετά την ξεκάθαρη ήττα του, την οποία πρώτος αναγνώρισε και αποδέχτηκε ο ίδιος ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς.

Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το 67% των εγγεγραμμένων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να πιστεύει ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020 έγινε νοθεία και ότι ο Τραμπ πέτυχε μια «landslide victory», μια σαρωτική νίκη. Tο ότι εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην προέδρου τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αρνούνται την πραγματικότητα, είναι σίγουρα ανησυχητικό για το μέλλον των ΗΠΑ.

The Republican Party shouldn't worry about Donald Trump: The state of the economy matters much more than his misogyny and mad ravings.

Στο βιβλίο του ο Γουλφ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της επεισοδιακής περιόδου πριν και μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας για τις δηλώσεις, τις προσδοκίες, τα ψεύδη και τις αυταπάτες του ηττημένου προέδρου. Παραθέτει συνομιλίες που είχε off the record με δεκάδες άτομα από το στενό περιβάλλον του, ακόμα και με τον ίδιο τον Τραμπ. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μάικλ Γουλφ προσκλήθηκε επισήμως στην έπαυλη του Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, για να δειπνήσει μαζί με τον Ντόναλντ και τη Μελάνια, και είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τον κύριο ισχυρισμό που αναπτύσσει στο «Landslide», δηλαδή ότι ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν είναι τρελός.

Συνομιλώντας με τον Μάριο Πλατέρο της La Repubblica όσον αφορά την τρέλα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γουλφ παρέθεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Τον Ιούλιο του 2020 η αντιπαράθεση ήταν πλέον μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για τον Λευκό Οίκο και αποφασίζεται να κληθεί ο Καρλ Ρόουβ, παλαίμαχος σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και ο Τραμπ, αντί να τον ακούσει, εξηγεί πως δεν θα επιτεθεί στον «κοιμισμένο Τζο» για να μην πέσει στην παγίδα των Δημοκρατικών: εκείνοι θέλουν να καταστρέψει ο Τραμπ τον Μπάιντεν, ούτως ώστε να τον αντικαταστήσουν την τελευταία στιγμή με τον Αντριου Κουόμο και τη Μισέλ Ομπάμα ως αντιπρόεδρο. Τα νήματα κινεί ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρόουβ είναι αποσβολωμένος, δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε κανείς να φτάσει σε τέτοιο σημείο τρέλας. Ρωτάει από ποιον προέρχεται αυτή η ιστορία. Και ο Τραμπ απαντά: από τον Σον Χάνιτι (διάσημο παρουσιαστή του Fox News, μετρ της χειραγώγησης της ενημέρωσης). Φυσικά όλα ήταν ψέματα», ανέφερε ο Γουλφ.

MAD About Trump: A Brilliant Look at Our Brainless President: Various: 9781401277703: Amazon.com: Books

Μία άλλη φορά, «ο Κρις Κρίστι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι προσέρχεται στον Λευκό Οίκο και ο Τραμπ τού λέει πως θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Covid, ούτως ώστε να αναβληθούν οι εκλογές. Ο Κρίστι τού λέει πως αυτό είναι αδύνατο. Αλλά ο Τραμπ ζει σε έναν δικό του κόσμο και στην περίπτωση που τα δεδομένα δεν συνάδουν με τα δικά του, είτε τα αγνοεί είτε εξοργίζεται», πρόσθεσε ο Γουλφ.

Όσον αφορά την πρόσκλησή του στο Μαρ-α-Λάγκο, «μετά το πρώτο μου βιβλίο, “Fire and Fury”, μου επιτέθηκε με βιαιότητα, δηλώνοντας πως “θα σύρω στα δικαστήρια τον χειρότερο δημοσιογράφο του κόσμου”. Στη συνέχεια, όταν μαθαίνει ότι ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο, όχι ευμενές, μου τηλεφωνεί και με προσκαλεί να περάσω μία ημέρα μαζί του στον κλαμπ του, βλέποντας βουλευτές και γερουσιαστές να έρχονται και να του φιλούν το χέρι. Το βράδυ δειπνώ, μαζί του και με τη Μελάνια, οι τρεις μας στο κλαμπ, σε ένα τραπέζι που περιβάλλεται από ένα κόκκινο σχοινί. Επρόκειτο για μια σουρεαλιστική εμπειρία. Η ανάγκη του να πρωταγωνιστεί ξεπερνά κάθε αναστολή», σημείωσε ο Γουλφ.

Donald Trump is extremely mad about immigration, and also extremely confused - Vox

Κατά τη συνάντησή τους ο Τραμπ βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, «επιθετικός, ως συνήθως, και πάντα έτοιμος να δημιουργεί πραγματικότητες που δεν υπάρχουν. Και σκέφτηκα πως οι πρώην πρόεδροι φαίνονται όλοι εξουθενωμένοι, θλιμμένοι επειδή απώλεσαν την εξουσία. Εκείνος ήταν μια χαρά. Ο Τραμπ είναι μοναδικός. Δεν χρειάζεται τον Λευκό Οίκο για να είναι ο Τραμπ. Δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία, τον ενδιαφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, να υποδύεται, να πλήττει τη φαντασία με κάτι παράλογο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ο Τραμπ και οι συνεργάτες του να εξύφαναν συνωμοσία κατά της δημοκρατίας (όπως υποστήριξαν οι New York Times στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου) ο αμερικανός δημοσιογράφος ήταν κατηγορηματικός. «Γνώρισα τον Τραμπ από πολύ κοντά και τον είδα εν δράσει. Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά μία συνωμοσία (…) Την 6η Ιανουαρίου (ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε η εισβολή στο Καπιτώλιο) δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο, αλλά η υστερία ενός τρελού. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ο Τραμπ δεν είναι μακιαβελικός, δεν είναι λογικός. Για να είναι τέτοιος, ένας άνθρωπος πρέπει να διαθέτει ένα πλαίσιο λογικής που ο Τραμπ δεν έχει. Κανένας, ωστόσο, δεν αποκλείει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024», και το ενδεχόμενο αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία καθώς ο αμερικανός πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Donald Trump to 'boycott' Republican debate in row over moderator Megyn Kelly | London Evening Standard | Evening Standard

«Είναι εντυπωσιακό που τόσο πολλοί λατρεύουν ακόμα έναν τρελό, τόσο πολύ, ώστε να απορρίπτουν κάθε εμπειρική απόδειξη, κάθε πραγματολογικό στοιχείο. Πρόκειται για μία κατάσταση άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία. Μία εξήγηση είναι ότι οι πιστοί οπαδοί του ελκύονται από έναν τρελό για να αντιδράσουν κατά πολιτικών που απεχθάνονται, κατά μιας γραφειοκρατικής μηχανής που κατασκευάστηκε για τις ελίτ. Η δυσφορία τους είναι βαθιά και την αντιμετωπίζουν καταφεύγοντας σε έναν άνθρωπο ανεξέλεγκτο και τρελό», υποστηρίζει ο Γουλφ.

Donald Trump

Πηγή