Όταν ο Αρχιεπίσκοπος βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί – FANTOMAS.GR

2021/07/19 at 11:49 ΜΜ 19/07/2021 NewsRoom

Πριν από λίγες ημέρες, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η παρουσία τους ήρθε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Οι συναντήσεις είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Εκκλησία θα έβγαινε μπροστά στο θέμα των εμβολιασμών. Δυστυχώς ο πήχης ανέβηκε ψηλά, αλλά οι μητροπολίτες (στην πλειοψηφία τους) πέρασαν από… κάτω.

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να ήθελε, αλλά τελικά απεδείχθη ότι παρέμεινε όμηρος των ισορροπιών που υπάρχουν στην ελλαδική Εκκλησία. Όπως και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με τη συμπεριφορά κάποιων μελών της, έδειξε ότι παραμένει εγκλωβισμένη σε δοξασίες και αγκυλώσεις που την έχουν απομακρύνει από την κοινωνία. Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν (ιδιαίτερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα), αλλά η Ιεραρχία πρέπει να τολμά και να σπάζει προκαταλήψεις. Να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και όχι να βαδίζει πάνω σε… τεντωμένο σκοινί, ζώντας υπό τον φόβο της πτώσης.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η πρόταση που υπήρχε ήταν σε δυο επίπεδα. Πρώτον, να εισέρχονται στους ναούς μόνο εμβολιασμένοι. Δεύτερον, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και οι ιερείς. Δυστυχώς, ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε δεκτό, υπό τον φόβο αντιδράσεων από σκληροπυρηνικούς ιεράρχες.

Προκρίθηκε τελικά η μεσαία λύση της εγκυκλίου που θα διαβαστεί στους ναούς από τους ιερείς. Το τραγικό είναι ότι κάποιοι από αυτούς που θα τη διαβάσουν, δεν την πιστεύουν και θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τον εμβολιασμό. Δεν γνωρίζουμε εάν φοβηθούν με την… απειλή ότι αν συνεχίσουν αυτήν την τακτική, θα κληθούν σε απολογία.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιοι μητροπολίτες φοβήθηκαν ότι θα χάσουν ποίμνιο εάν πάρουν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Διότι τον ιεράρχη σου τον θέλεις μπροστάρη και όχι ουραγό.

Η Εκκλησία μας, δυστυχώς, παρόλο που έχει αρκετά θύματα, δεν τόλμησε. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το πράξει υπό άλλες συνθήκες υποχρεωτικότητας. Μακάρι να λειτουργήσει η απόφασή της και να πειστούν οι χριστιανοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Όπως και οι ιερείς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, που δεν είναι και λίγοι.

Το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι θέμα πίστης. Όπως και το φαγητό δεν είναι θέμα πίστης. Όπως και τα φάρμακα δεν είναι θέμα πίστης. Μπορείς να πιστεύεις και να εμβολιάζεσαι. Μπορείς να φοράς μάσκα και να είσαι πιστός. Το πόσο χριστιανός είσαι το κρίνουν οι πράξεις σου, όχι το αν κάνεις εμβόλιο ή τηρείς τα μέτρα. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα άλλα είναι δικαιολογίες που δεν ταιριάζουν στην Ορθοδοξία, που μεταξύ σκοταδισμού και φωτός επέλεγε με φωτισμένες ηγεσίες το φως. Με άλλες, την ισορροπία και το σκότος. Όλα, βλέπεις, είναι θέμα επιλογής…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο



Post Views:
3

Πηγή