Προνοούμε και δεν τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε καθυστερημένα τα προβλήματα – FANTOMAS.GR

2021/07/27 at 11:59 ΜΜ 27/07/2021 NewsRoom

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά μόνο την επικουρική ασφάλιση, «την οποία σταδιακά τη μετατρέπουμε από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική για τους νεοσεισερχόμενους στο σύστημα», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε πως θεσπίζεται «μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, με μακρόπνοο ορίζοντα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Ο υφυπουργός τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό «προνοούμε και δεν τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε καθυστερημένα τα προβλήματα που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού. Ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Δίνουμε τη δυνατότητα για υψηλότερες συντάξεις στους μελλοντικούς συνταξιούχους, χωρίς να μειώνουμε τις συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος. Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στην κοινωνική ασφάλιση και παρέχουμε ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο Π. Τσακλόγου, αφού αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα και πώς αυτό επηρεάζει το ασφαλιστικό, εξήγησε πως το διανεμητικό σύστημα που έχουμε σήμερα δουλεύει καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. «Γι’ αυτό και όλες οι χώρες που έχουν δημογραφικό πρόβλημα έφτιαξαν ή ενίσχυσαν συστήματα τα οποία ήταν κεφαλαιοποιητικής μορφής. Εμείς», είπε, στην Ελλάδα φτιάξαμε τις επικουρικές συντάξεις καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Με το παρόν νομοσχέδιο, τόνισε ο υφυπουργός, πρώτον, επιχειρούμε να υπάρχει διαφοροποίηση του κινδύνου για τις εισφορές των εργαζομένων, καθώς δεν βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. «Όταν εφαρμοστεί αυτό το καινούργιο σύστημα, ο νέος συνταξιούχος θα παίρνει τρεις συντάξεις. Την εθνική σύνταξη, η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο. Την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την κεφαλαιοποιητική σύνταξη, την επικουρική, η οποία υπόκειται στο κίνδυνο αγορών. Τρεις κίνδυνοι οι οποίοι όμως δεν έχουν πάρα πολύ μεγάλη ισχυρή θετική συσχέτιση, όπως θα έλεγαν οικονομολόγοι».

«Το δεύτερο που εισάγεται είναι ότι δημιουργεί αποταμιεύσεις. Τρίτον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συνταξιούχοι του νέου συστήματος θα πάρουν πολύ υψηλότερες συντάξεις απ’ αυτές που δίνει το υπάρχον σύστημα, καθώς το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, παρά τις όποιες κατά περιόδους διακυμάνσεις έχει, οι μακροχρόνιες αποδόσεις του είναι υψηλότερες και τέταρτον, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα».

Σχετικά με το νέο Ταμείο, είπε ο υφυπουργός, θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για την επιλογή του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρές και αξιοκρατικές διαδικασίες υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ και όσο το δυνατόν μακρύτερα από πολιτικές παρεμβάσεις, επισήμανε. «Έχουμε ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανόνες διαφάνειας, τόσο ως προς τις λειτουργίες του όσο και ως προς την παρεχόμενη πληροφόρηση προς τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, ενώ προβλέπεται να έχουν και ισχυρή εποπτεία. Το Ταμείο παρέχει κάποιες εγγυήσεις στους νέους συνταξιούχους, ότι η επικουρική, η σύνταξη η οποία θα τους καταβληθεί, θα είναι τουλάχιστον ίση με την πραγματική αξία των εισφορών τους. Δηλαδή, σαν να τοκίζονται οι αποταμιεύσεις τους τουλάχιστον με το ύψος του πληθωρισμού κάθε χρόνο. Επίσης, σε περίπτωση σύνταξης θανάτου του ασφαλισμένου ή αναπηρίας, αν είναι στα πρώτα χρόνια και δεν έχει συμπληρωθεί ένα κεφάλαιο που είναι τουλάχιστον ίσο με τις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη, το κράτος συμβάλει ώστε στη σύνταξη να είναι τουλάχιστον σε αυτό το ύψος» ανέφερε.

Όσον αφορά το ταμειακό κενό για τις υπάρχουσες συντάξεις που δημιουργείται, ανέφερε πως η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με βάση το επιτόκιο που χρησιμοποιείται για το δημόσιο χρέος, το υπολογίζει σε 56 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό, παρατήρησε ο υφυπουργός, είναι σε βάθος πεντηκονταετίας και ζήτησε όσοι το επικαλούνται αυτό, να αναλογιστούν ότι πέρυσι για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος το κράτος κατέβαλε 15-16 δισεκατομμύρια για ένα έτος.



Post Views:
4

Πηγή