Τέλος τα μπλοκάκια, Online οι κλήσεις & οι «πόντοι» με… μήνυμα στο κινητό

2021/07/31 at 6:58 ΜΜ 31/07/2021 NewsRoom

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια συζητήθηκαν πολλά ζητήματα και μπήκαν οι βάσεις για την ψηφιοποίηση αρκετών διαδικασιών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών. Μέχρι το τέλος της χρονιάς φιλοδοξούν οι συναρμόδιοι φορείς να ολοκληρωθεί η φηφιοποίηση για τη διαδικασία της βεβαίωσης παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και για την είσπραξη του προστίμου, μιας και είναι μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τι πιστεύουμε ότι θα σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι άνδρες της Τροχαίας θα μπορούν να βεβαιώσουν μέσω ψηφιακής συσκευής (tablet ή smartphone) την παράβαση και το σχετικό πρόστιμο στο σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που η παράβαση επισύρει και βαθμούς στο σύστημα point system, υπάρχει η σκέψη, ο οδηγός να ενημερώνεται άμεσα με μήνυμα στο κινητό του για τους βαθμούς ποινής που του επιβλήθηκαν, αλλά και όσους του μένουν ακόμα μέχρι να του αφαιρέσουν το δίπλωμα και να πάει για επανεξέταση. Φυσικά, όλα τα παραπάνω μένει να συναποφασιστούν από το υπουργεία Μεταφορών & Υποδομών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να επιβεβαιωθούν, κάτι που αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και θα δημοσιευθεί το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ..
 
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στα:

  • Απλούστευση των διαδικασιών
  • Πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης
  • Προσδιορισμός του τρόπου απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους Δήμους
  • Η ενίσχυση της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (καμερών) κατά τους ελέγχους

Συλλογή δεδομένων καλής ποιότητας με στόχο την ενιαία και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων
Οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που θα συλλέγει κάθε χρόνο τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα. Με βάση την παρουσίαση που έγινε από τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Γιαννή, προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την  υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.
Αναβάθμιση και προώθηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «e – drive academy» 
Η θεματική ενότητα Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων της χώρας για το έτος 2020-2021 με εκπαιδευτικό υλικό, το περιεχόμενο της πλατφόρμας «e-drive academy» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας με την «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εφήρμοσε κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, πιλοτικά, την παιδαγωγική των δεξιοτήτων, στον σχεδιασμό της οποίας χρησιμοποιήθηκε και πάλι το υλικό του «e-drive academy».
Η πλατφόρμα ανασχεδιάζεται ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονη και διαδραστική. Οι  χρήστες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες θα μπορούν να εκπαιδευτούν από οποιοδήποτε μέσο διαθέτει ο καθένας (Tablet, Υπολογιστή, κινητό). Προωθείται η διαδικασία μεταφοράς του υλικού σε ανασχεδιασμένο ψηφιακό χώρο, ώστε το υλικό που μέχρι σήμερα ήταν καταχωρημένο σε φυλλάδια και PDF να μετατραπεί σε διαδραστικά «video animation» για παιδιά. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια quiz, ώστε να επαληθεύουν οι χρήστες τη γνώση τους μέσα από το παιχνίδι. Επίσης, μέσω της αξιοποίησης παιχνιδομηχανών (gamification) οι χρήστες θα μαζεύουν «πόντους ή σήματα» ανάλογα με τις επιδόσεις τους και θα επιβραβεύονται για την εξέλιξη τους. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και για μαθήματα με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, ενώ η πλατφόρμα ικανοποιεί όλα τα πρωτοκολλά για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, κα Αμαλία Πολυδωροπούλου.
 
 
Πηγή: www.autotriti.gr